Ausztria elfogadja a kínai Sinopharm vakcinát

by Kassay Tamás

Szerdától megszűnik az általános karanténkötelezettség az Ausztriába való belépéskor, ezt felváltja az úgynevezett 3-as szabály, azaz: vakcina, teszt, vagy a gyógyulás valamelyikének igazolására van szükség a beutazáshoz. A vírusvariánsokra továbbra is szigorú szabályokat tartalmaz az éjfélkor hatályba lépő módosított beutazási rendelet – közölte az osztrák egészségügyi minisztérium hétfőn, amiről a Kurier tudósított.

Számos államban csökkennek a fertőzési adatok, ezért az országon belüli nyitási lépésekkel párhuzamosan könnyítéseket is bevezethetünk az Ausztriába való beutazás tekintetében […] A magas járványkitettségű területekről történő beutazás esetén is karanténra van szükség, a vírusvariáns országokban pedig még szigorúbb szabályok érvényesek” – mondta Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter egy nyilatkozatban.

Az EU Gyógyszerügynöksége (EMA) által jóváhagyott vagy a WHO megfelelő eljárásán sikeresen megfelelt valamennyi oltást elismerik. Az orosz Szputnyik V vakcina tehát nem érvényes, de a kínai Sinopharm vakcina, amely sürgősségi engedélyt kapott a WHO-tól, igen.

Érdekelnek a HITELES utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Érdekesség, hogy néhány héttel ezelőtt Németország ugyanezt az álláspontot képviselte, de ők a múlt héten kitáncoltak belőle és hiába van WHO engedélye a kínai oltásnak, a németek mégsem fogadják el – egyelőre. A cikk folytatódik lentebb a beutazási korlátozások részleteivel.

Beutazási korlátozások Ausztriába jelenleg

A Konzuli Szolgálat információi szerint tesztet kell felmutatni, kivéve, ha a beutazó a Beutazási rendelet/Einreiseverordnung C (német letöltés)  vagy D (angol) letöltés mellékletében szereplő igazolásnak megfelelően angol vagy német nyelven igazolni tudja, hogy a COVID-19 betegségen  6 hónapon belül átesett (ez egy 3 hónapon belüli antitest teszttel is igazolható), VAGY igazolni tudja, hogy a rendelet I. mellékletében szereplő oltással (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm) beoltották (1 oltással 3 hónapon belül, 2 oltással az elsőtől számított 9 hónapon belül, egyadagos oltás után 22 nap és 9 hónap között, valamint oltás után 9 hónapon belül, ha azt megelőzően 21 nappal pozitív PCR tesztje volt a beutazónak vagy pozitív antitest tesztje volt).

Ez kicsit bonyolult megfogalmazás, de az osztrák turisztikai hivatal segít az értelmezésben:

„Ausztria az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott valamennyi vakcinát elismeri. Az oltás az első oltást követő 22. naptól számított legfeljebb 3 hónapig érvényes. A második részleges oltás után az érvényesség további 6 hónappal meghosszabbodik. A csak egy oltást igénylő vakcinák esetében a 22. naptól érvényes.”

forrás: Ausztria.info

Nemzetközi oltási bizonyítvány igényelhető itt: Budapest Főváros Kormányhivatala Nemzetközi Oltóhely.

A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség.
A 10 és 18 év közötti – nem oltott és nem gyógyult – gyermekek, akik oltottsági- vagy gyógyultsági igazolással beutazó felnőtt kíséretében utaznak be, teszt bemutatására kötelesek.

A tesztkötelezettség a belépéstől számított 24 órán belül pótolható, ehhez a határátlépésnél kérhetik a tesztelési időpontfoglalás bemutatását. Az osztrák hatóság az utólagos tesztkötelezettség teljesítését ellenőrzi!

A német vagy angol nyelven kiállított oltási igazolás, például a sárga oltási bizonyítvány az oltás igazolására szolgál. A gyógyulási igazolás egy orvosi vagy hivatalos igazolás német vagy angol nyelven az elmúlt 6 hónapban leküzdött fertőzésről.

A teszt meglétét is a rendelet C vagy D mellékletében szereplő igazolásnak megfelelő tartalommal, angol vagy német nyelven kell igazolni. A teszt 48 órán belüli antigén vagy 72 órán belüli PCR teszt lehet.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben