Az autós nyaralás kedvelői szeretni fogják: 150-nel is hajthatunk egyes autópályákon

by Kassay Tamás

2024-től számos változás lép életbe, többek között akár 150-nel is közlekedhetünk a kijelölt szakaszokon Csehországban. A változás annak köszönhető, hogy az országban alaposan módosítják a KRESZ-t, amelyben a megemelt sebességhatárral párhuzamosan szigorodnak a büntetések és kötelező biztosítást kell kötni az elektromos robogókra is – foglalta össze a Kreszvaltozas.hu.

Legálisan 150-nel a cseh autópályán

Figyelem, a szabály nem általánosan érvényes! Az erre alkalmasnak, kellően biztonságosnak ítélt autópálya-szakaszokon a emelik meg az eddigi 130-ról 150 km/órára a sebességhatárt. A következő két évben három ilyen szakaszt fog kijelölni a közlekedési tárca.

Hasonló engedékenység Magyarországon is van, nálunk az országúti 90 kilométeres maximális megengedett sebesség helyett 110-zel lehet hajtani néhány főút kijelölt szakaszain.

A többi KRESZ változás elsősorban a cseh autósokat érinti, egyszerűsödik a büntetőpont-rendszer, és szigorodnak a büntetési tételek – ez utóbbi a turisták számára is fontos információ.

Amire turistaként érdemes figyelnünk, az elektromos robogó bérlése esetén merül fel, ugyanis a legalább 25 km/órás végsebességű vagy 25 kilogrammnál nehezebb, 14 km/órát meghaladó sebességű elektromos robogókra 2024-től már kötelező biztosítást kell kötni.

Általános tudnivaló a magyar autós turisták számára, hogy Prágában nem szabad bárhol megállni, függetlenül attól, hogy fizettünk-e érte, vagy sem. Az útpadka kék felfestése azt jelenti, hogy az adott parkolóhely kizárólag a helyiek, engedéllyel rendelkezők számára van fenntartva.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben