alvásturizmus

Az alvásturizmus a legújabb turizmus trend

by Polisor Bettina

Manapság mondani sem kell, hogy a minőségi, jó alvás mekkora jelentőséggel bír az emberek egészsége és jóléte megőrzésében. Éppen emiatt az alvásturizmus egyre nagyobb potenciállal rendelkező piacot jelent, nemcsak a luxusszektor, hanem a szélesebb utazóközönség számára is elérhető szállodák és üdülőhelyek számára is.

A Sleep Foundation szerint az amerikaiak egyharmada nem alszik eleget

Az „alvás” kifejezésre irányuló Google-keresések 2023-ban minden idők legmagasabb értékét érték el, valamint gyakoriak voltak az olyan konkrét keresések is, mint például a „Miért vagyok állandóan fáradt„.

Köztudott, hogy a minőségi alvás a hosszú élet, az egészség és a jólét egyik jelentős alappillére, míg ugyanennek a hiánya többek között szívbetegséggel, vesebetegséggel, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, stroke-kal, elhízással és depresszióval hozható összefüggésbe.

Még 2023-ban az Amerikai Kardiológiai Kollégium által az Amerikai Kardiológiai Világkongresszus éves tudományos ülésén bemutatott kutatási eredmények szerint a bármilyen okból bekövetkező halálesetek körülbelül nyolc százaléka a rossz alvási szokásokra vezethető vissza, és a kedvezőbb alvási szokásokkal rendelkező embereknél fokozatosan csökken a fiatalabb halálozás valószínűsége.

Kutatások megállapították, hogy a rossz alvás összefügg a memóriavesztéssel és a demenciával

A Sleep Foundation honlapján található kutatás szerint az amerikai felnőttek 37%-a állítja, hogy 2023-ban valamivel vagy sokkal rosszabbul alszik, mint az előző években. A jelentés előtti évben az emberek által kipróbált alvásjavító módszerek közül

 • a lefekvés előtti zuhanyzás (45%),
 • a súlytakaró használata (26%) és
 • a hálószobaablak nyitva tartása (26%) voltak a legnépszerűbbek, de
 • 27% többet sportolt az alvás javítása érdekében,
 • 27% korábban kelt fel,
 • 25% korlátozta vagy kerülte a koffeint, és
 • 19% kapcsolta ki a telefonját lefekvés előtt.

Az alvás javítása érdekében vásárolt legnépszerűbb termékek a kényelmes párnák (40%), a minőségi ágynemű (24%) és az új matrac (23%) voltak.

Az alvásturizmus térhódítása

Az alvásturizmus mindeközben egyre nagyobb teret hódít, egyre több szálloda és üdülőhely kínál alvásközpontú szobákat, kényelmi szolgáltatásokat és programokat. A HTF Market Intelligence elemzése szerint az alvásturizmus az előrejelzések szerint 2023 és 2028 között közel 8%-kal és több mint 400 milliárd dollárral fog növekedni.

„Az utazók azért foglalnak szállodát, hogy aludhassanak. Azonban az emberek az utazás alatt és az alvás rovására gyakran előtérbe helyezik a dekadens étkezéseket, a lefekvési idő meghosszabbítását, a látnivalókat és mindent, amit utazás közben csinálnak. Viszont azt hiszem, mostanra egetrengető változás történt a wellness és a jó közérzet kollektív tudatosságában és fontossági sorrendjében.”

– mondta Rebecca Robbins alváskutató a CNN Travelnek.

Érzékszervi alapú technológiai termékek bevetése a jobb alvás érdekében

Hogy miként javítható az alvás minősége, arra számtalan megoldás kínálkozik napjainkban. Ezeknek egyik kézzelfogható csoportja az érzékszervi alapú technológiai termékek, melyek közé tartoznak például az intelligens matracok, amelyek szenzorok segítségével figyelik az alvási szokásokat, és ennek megfelelően állítják be a matrac keménységét és hőmérsékletét.

Emellett léteznek olyan intelligens párnák, amelyek nyomon követik az alvási adatokat és nyugtató rezgéseket biztosítanak a horkolás enyhítésére vagy a kényelmesebb alvás érdekében. Ezek a termékek irányított meditációt és relaxáló zenét is kínálnak, hogy segítsenek gyorsabban elaludni, ezzel teremtve minőségibb alvásélményt.

A szállodai alvásprogramok kialakításakor figyelembe vett tényezők

A szállodák és üdülőhelyek egy része különféle technológiákhoz, míg mások természetesebb megoldásokhoz folyamodnak azért, hogy a pihentető nyaralást kereső, alváshiányos vendégeket megszólítsák. Ami megkülönbözteti az egyiket a másiktól, azok az egyedi és fantáziadús alvásprogram-ötletek, amelyek máshol nem elérhető élményeket kínálnak a vendégeknek.

Egy 2023-as tanulmány eredményei rávilágítanak az alvásprogramoknak a vendéglátás wellness-kínálatába való integrálásának értékére, és rámutatnak öt olyan alvási tényezőre, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a hosszú, minőségi élethez. A kutatók – több más tényezők ellenőrzése mellett – öt különböző, alvással kapcsolatos pozitív tényezőt vesznek figyelembe:

 • az ideális alvás időtartama: hét-nyolc óra éjszakánként
 • elalvási nehézség legfeljebb heti két alkalommal
 • alvászavar hetente legfeljebb kétszer
 • nem használ semmilyen alvás elleni gyógyszert
 • a hét legalább öt napján ébredés után kipihentnek érzi magát

A kutatás során azoknak járt az 5 pont, akikre mind az öt pozitív alvási tényező igaz volt. A maximális pontszámot elérőknek (azokkal az emberekkel összehasonlítva, akiknek csak nulla vagy egy pozitív alvási tényezőjük volt)

 • 30%-kal csökkent a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata,
 • 21%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegségben bekövetkező halálozás kockázata,
 • 19%-kal csökkent a rákban való elhalálozás kockázata, és
 • 40%-kal csökkent a fentiektől eltérő okból (pl.: balesetek, fertőzések) bekövetkező halálozás valószínűsége.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben