Balatoni komp katamarán

Megújul a balatoni hajózás 2021-től

by admin

Új, modern hajóflotta érkezik a Balatonra a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint. A megjelent koncepciótervek alapján tetszetős, nemzeti színekben pompázó hajók fognak megjelenni a Balaton vizén.

A balatoni hajózás mindannyiunk számára nemzeti büszkeség, kisgyerekként és felnőttként is örömmel szállok kompra Szántódnál. Be kell látnunk azonban, hogy az idő telik és a sok-sok évtizedes járművek fénye már megkopott, a turizmus versenyében pedig nemzetközi szinten kell helyt állnunk.

Örömteli pillanat, hogy megérkeztek a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) új hajóflottájának prototípus tervei, valamint elkészült a műszaki dokumentáció is. Immáron mi is láthatjuk, hogy milyen lesz az új komp, az új katamaránok és a BAHART zászlóshajója.

Balatoni hajózás hajóflotta

A balatoni hajózás fejlesztése 2030-ig

A hazai léptékben jelentős, 2030-ig tartó fejlesztés célja az, hogy a BAHART európai színvonalú hajózási szolgáltatást tudjon nyújtani a magyar tengeren. Az első járművel megérkezéséig szerencsére nem kell 1 évtizedet várnunk, ugyanis az MTÜ kommunikációja szerint pozitív esetben már 2021-ben, de legkésőbb 2022-ben megérkeznek az új, modern kompok, hogy Szántód és Tihany között szeljék a habokat.

Addigra várható, hogy a kikötő környéke is meg fog újulni, amivel már versenyképesen szolgálja ki az európai turisták igényeit is. Ennek érdekében lecserélik a teljes személyszállító és komphajóflottát, valamint személyszállító katamaránokon is utazhatunk majd.

A fő cél az, hogy a Balaton két partja között javuljon az összeköttetés annak érdekében, hogy autó nélkül is lehessen közlekedni a térségben. A tervek szerint a hajók akadálymentesek, kerékpár szállításra is alkalmasak és klimatizáltak lesznek.

Szintén megrendelésre kerülnek az első kisméretű katamaránok is, amelyek alapvetően Balatonfüred, Keszthely és Siófok körzetében fognak közlekedni.

A balatoni kompok aktuális menetrendje naprakész formáben elérhető a BAHART honlapján. Május 4 és 28-a között 40 percenként közlekednek, de szükség esetén sűrítik a járatok indulását.

Ha érdekelnek a hazai és nemzetközi utazással kapcsolatos, különösen pedig a termálfürdős témák, akkor ebben a csoportban beszélgetünk róluk.

Kellemes balatoni kikapcsolódást kívánok!
Mr Spabook
fotók: MTÜ

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben