Bali belépési illeték turistaadó

Bali bevezeti a belépési illetéket, a turistaadót 2024-től kell fizetni

by Kassay Tamás

Wayan Koster Bali kormányzója bejelentette, hogy 2024-től kezdve a Balira látogató külföldi turistáknak 150 000 IDR (10 USD) belépési díjat kell fizetniük. – derült ki egy helyi lap beszámolójából.

A turistáktól nagyban függő Bali évente több millió külföldi látogatót vonz, így érthető, hogy a paradicsomi sziget igyekszik kihasználni a népszerűséget, hogy növelje bevételeit és a megfelelő intézkedésekkel megvédje trópusi vonzerejét.

A hivatalos adatok szerint tavaly több, mint kétmillió turista látogatott el Balira, így tehát évente 20 millió dollár feletti bevételre számíthat a sziget vezetése a belépési illetékből.

Bali belépési illeték turistaadó
Bali és Indonézia szállások kiválasztásában, utazásszervezésben készséggel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

A kezdeményezés célja egy fenntarthatóbb turisztikai modell létrehozása azáltal, hogy biztosítja, hogy a turizmus gazdasági haszna a helyi vállalkozásokhoz és magánszemélyekhez is eljusson. A közösségfejlesztésbe való befektetéssel Bali arra törekszik, hogy megerősítse a lakosokat, megőrizze a sziget kulturális szövetét, és olyan rugalmas idegenforgalmi ágazatot építsen ki, amely összhangban van a befogadás és a hosszú távú fenntarthatóság elveivel.

A Bali tartományi kormány ezt a belépési illetéket elektronikusan vagy elektronikus fizetési módokon keresztül fogja beszedni. A turistaadó, avagy belépési illeték azokra a külföldi turistákra vonatkozik, akik külföldről, vagy Indonézia más részeiről érkeznek Bali szigetére. Indonéz állampolgárokra nem vonatkozik a rendelet, ők továbbra is szabadon beléphetnek Balira.

„A díjat 150 000 IDR-ben állapítottuk meg egy Bali látogatásért, az összeget indonéz rúpiában határozzuk meg, hogy ne kövessük a dollár árfolyamának ingadozását” .

mondta a kormányzó.

Koster kormányzó ezt az információt a Bali Regionális Képviseleti Tanács (DPRD) irodájában tartott tegnapi ülésen osztotta meg.

A külföldi turistáknak fizetendő díj összhangban van a nemrégiben elfogadott 2023. évi 15. számú törvénnyel, amely Bali tartományra vonatkozik. Ez a törvény felhatalmazza a tartományi kormányt arra, hogy a regionális rendeletek által szabályozott módon díjakat vessen ki a Balira látogató nemzetközi turistákra.

Koster továbbá kifejtette, hogy a külföldi turistáknak a díjat érkezéskor kell megfizetniük a kijelölt belépési pontokon, többek között az I Gusti Ngurah Rai (DPS) nemzetközi repülőtéren.

Bali fejlesztésre és környezetvédelemre fordítja a turistaadó formájában beszedett összegeket

Bali belépési illeték turistaadó
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Arra a kérdésre, hogy az új adó elriasztja-e a látogatókat, Koster azt mondta, hogy a hatóságok nem hisznek a látogatók számának csökkenésében.

„Ez nem jelent problémát. A környezetvédelemre, a kultúrára fogjuk fordítani, és jobb minőségű infrastruktúrát fogunk építeni, hogy a Balira való utazás kényelmesebb és biztonságosabb legyen” – mondta újságíróknak.

A turistaadóból befolyó pénzek hozzájárulnak a Bali tartományi kormány helyi bevételeihez (PAD), amelyeket kifejezetten a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére fordítanak az Istenek szigetén.

„Ezeket az alapokat az illetékes regionális hatóságok tervszerűen, célzottan, átláthatóan és elszámoltathatóan fogják kezelni” – hangsúlyozta a kormányzó.

Bali és Indonézia szállások kiválasztásában, utazásszervezésben készséggel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben