Bécs karácsonyi vásár 2023: ünnepi csemegék és újdonságok a 115 éves fenyő alatt

by Kassay Tamás

Ausztriában is sorra dőlnek a melegrekordok, ennek ellenére az osztrák főváros már javában készül a karácsonyi szezonra, a bécsi karácsonyi vásár november 10-én nyitja meg kapuit. A Bécsi Városháza és a Schönbrunni Kastély előtt már felállították a karácsonyfákat és építik a vásári standokat is.

Az adventi időszakban Bécs minden nagyobb tere és bevásárlóutcája karácsonyi pompába öltözik, a díszek már felkerültek, hamarosan pedig felkapcsolják az ünnepi díszkivilágítást is.

A Bécsi Városháza előtt már a múlt héten felállították azt a 115 éves fenyőt, amely Európa egyik legismertebb karácsonyi vására, a Christkindlmarkt karácsonyfája lesz 2023-ban.

A 115 éves, 28 méter magas fenyőt ezúttal Dél-Tirol ajándékozta az osztrák fővárosnak és 2023. november 10-én gyúlnak ki rajta az ünnepi fények. A bécsi karácsonyi vásár szervezői idén is folytatják a tavaly kipróbált koncepciót, vagyis családbarátabb, szellősebb és ökológiailag fenntarthatóbb lesz a vásár. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gasztronómiai kínálatban az ételek és italok 75 százaléka megfelel a bio minősítés kritériumainak, azaz regionális és szezonális.

A Bécsi Városháza előtti téren felállított 100 standnál idén is főként ausztriai kis- és középvállalkozásoktól származó termékek között válogathatnak a látogatók – a választék az illatos gyertyáktól és kézműves szappanoktól az ékszereken és karácsonyfadíszeken át a kerámiákig és mézeskalács-szívig terjed. Az elárusítóhelyeket a karácsonyfa körül idén szellősebben állítják fel, hogy a látogatóknak több helye legyen, az elrendezésük pedig kanyargó utcácskákat idéz majd. Szintén fontos újítás, hogy a szokásos mosdók mellett konténervécéket is felállítanak, így rövidebb lehet majd a sor a vécéknél.

A bécsi karácsonyi vásár északi része 2023-ban is mesevilággá változik

Bécs karácsonyi vásár 2023
fotó: Stadt Wien Marketing / Johannes Wiedl; A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Idén is lesz világító szívekkel feldíszített fa, Puszi-pont, hagyományos körhinta és gyerekkuckó, ahol a kicsik ajándékot készíthetnek és játszhatnak.

Aki az evés-ivás és a mesevilágban kalandozás után, vagy éppen előtte szívesen mozogna egyet, az megteheti ezt a terület déli részén található 3000 négyzetméteres korcsolyapályán, amely – a karácsony után bezáró standokkal ellentétben – egészen 2024. január 7-ig tart nyitva.

Bécs karácsonyi vására mellett sok más vonzó attrakció is várja az osztrák fővárosba látogató vendégeket, és a helyi lakosságot:

  • A főúri pompa kedvelőinek ott a Schönbrunni Kastély előtti karácsonyi vásár, amelyet 30. alkalommal rendeznek meg,
  • szintén békebeli hangulatot áraszt a barokk kulisszáival és minőségi kézműves termékeivel kiemelkedő karácsonyi falu a Belvedere-nél,
  • a meghitt hangulatot és az eleganciát kedvelők számára pedig, a Gartenpalais Liechtenstein karácsonyi vására lehet a jó választás.
  • A hagyományokat követi a Freyungon az Altwiener Christkindlmarkt, valamint
  • az Am Hof karácsonyi vására és
  • a Stephansdomnál található karácsonyi vásár is.
  • A kézműves termékek rajongóinak és a fenntarthatóság elkötelezettjeinek pedig a Spittelbergi karácsonyi vásárra és a
  • Karlsplatzon lévő Art Adventre érdemes kilátogatniuk. Utóbbiban kizárólag bio ételeket és italokat kínálnak a gasztronómiai standoknál.

A bécsiek szívesen találkoznak ilyenkor a Maria-Theresien-Platzon található karácsonyi faluban is, a családosok pedig az Universität Wien Campus-án, mivel itt lehet curlingezni is, a kicsiket pedig gyermekvasút és nosztalgia-körhinta várja.

Sok-sok zenével – a gospeltől a soulon át a popig – és élő koncertekkel készül a bécsi Práter (Riesenradplatz), a Messe Wien Alm Adventje pedig hütte-feelinget kínál, ahol ajándék-, ínyenc-, rendezvény- és családi falu várja a látogatókat.  

Aki pedig megcsömörlött a karácsony előtti időszak mézeskalács-illatú mesevilágától, az a MuseumsQuartier belső udvarán felállított MQ Wintergartenben pihenheti ki az advent megpróbáltatásait látványos művészeti és fényinstallációkkal, curlinggel és távirányítós autók versenyével.

Bécs karácsonyi vásár parkolás

Bécs karácsonyi vásár 2023 Christkindlmarkt
fotó: Stadt Wien Marketing / Johannes Wiedl

Bécsben rendkívül egyszerű autóval közlekedni, hiszen a közvetlen belvárosban is irányonként több sávon közlekedhetünk kocsival és rengeteg parkolóház, illetve mélygarázs van alig pár lépésnyire az úticélunktól. Karácsonykor ugyanakkor érdemes úgy készülni, hogy a világhíres vásár elképesztő népszerűségnek örvend, így a vásárhoz közeli mélygarázsok rendre megtelnek, esetenként akár 1 órás várakozás is előfordulhat, mire autóval be tudunk hajtani. Érdemes tehát távolabb letenni a kocsit és a 2-es villamossal utazni néhány megállót. Ez a villamos egészen konkrétan a bécsi karácsonyi vásár főbejáratánál áll meg, így nagyon kényelmes megközelíthetőséget biztosít.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben