Az izraeli Ben Gurion nemzetközi repülőteret célozza rakétákkal a Hamász

by Kassay Tamás

Times of Israel közép-európai idő szerint este 22:45-kor írt arról, hogy Közép-Izrael térségében újabb rakétatámadás kezdődött, a CNN pedig Tel-Aviv külvárosaiból számolt be robbanásokról. Mindkét lap szerint azt állította a Hamász, hogy az Izrael fő repterének számító Ben Gurion nemzetközi repülőteret célozza a rakétatámadással.

A Hamász terrorcsoport Izrael középső területét, Tel-Avivot, és az ottani Ben Gurion nemzetközi, polgári repülőteret rakétázza.

A Tel-Aviv-i reptéren magyarok is tartózkodnak, az ő helyzetükről a Telex készített riportot. A reptér továbbra is működik, indít és fogad járatokat. Románia evakuáló utasszállító repülőgépe késő este landolt a Ben Gurion repülőtéren.

Ben Gurion repülőtér Izrael rakéta támadás
Utilisateur:DjampaCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

A United Airlines légitársaság felfüggesztette a tel-avivi járatait. A légitársaság közleménye alapján addig nem folytatják a repülést, amíg azt „a feltételek lehetővé nem teszik”. Szintén felfüggesztette járatait az Air France légitársaság, követve a Wizz Air, Lufthansa, a Swiss, a Turkish Airlines és a LOT légitársaságok példáját, amelyek már tegnap meghozták ezt a döntést.

A Portfolio úgy értesült, hogy az alábbi videó Tel-Avivban készült, a Ben Gurion repülőtér közelében. A videón az látható, hogy a Vaskupola légvédelmi-rendszer a levegőben elfogja és megsemmisíti a Hamász rakétáit. A rendszer egyes információk szerint 95%-os hatékonysággal működik, tehát van esély arra, hog 1-1 lövedék becsapódik. A világ legfejlettebb rakétavédelmi rendszerének tartott Vaskupola annyira intelligens, hogy csak akkor semmisíti meg az ellenséges rakétákat, ha az lakott területen fog becsapódni.

Meg nem erősített információk szerint nagyjából 150 palesztin rakétát lőttek ki a Földközi-Tenger partján fekvő izraeli városokra.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben