beutazási korlátozások Magyarországra karantén

Beutazási korlátozások: karanténba kell menni, vagy sem? Lehet utazni, vagy sem?

by Waterfan

Életbe léptek a beutazási korlátozások mától kezdve. Rengeteg félreértés, félinfó terjed, érdemes ezt az írást tisztességgel elolvasni a témában, mert elkerülhetők a felesleges körök, útlemondások, meg a pánik. A cikk hiteles információkra, rendelkezésekre és a Magyar Közlöny vonatkozó számára épül, transzparens hivatkozásokkal, mint minden más tartalom a Spabook-on.

Van kötelező karantén?

Igen is, meg nem is. Hatósági karantén azok számára van, akik nem készíttetnek PCR tesztet, vagy a teszt eredménye alapján COVID pozitívok, tehát fertőzöttek. Teljesen természetes, hogy ők maradjanak karanténban. A többiek számára egyetlen feladat van, teszteltetni magukat és utána mehetnek a dolgukra szabadon. Lássuk a részleteket alább!

Ha szállásadó vagy és az apartmanod, szállodád sárga, vagy vörös zónában van, akkor javaslom, hogy kommunikáld ezt a cikket a potenciális vendégeid felé, hogy minél többen lássák, nem lett megtiltva az utazás, csak bizonyos feltételeknek kell eleget tenni. Hatalmas különbség. Kinti utaztatóknak, vendéglátósoknak pedig most kötelező házi feladat utánajárni, hogy az ő területükön hogyan tudnak a magyar utazók teszteket csináltatni még a hazaindulásuk előtt, hogy érkezés után szabadon mozoghassanak.
Mi utazók ezt a speciális szolgáltatást várjuk most el leginkább.

Kire vonatkoznak a beutazási korlátozások Magyarországon?

Mindenkire vonatkoznak a beutazási korlátozások, de a korlátozások jellege és a pontos szabályok eltérőek attól függően, hogy zöld, sárga, vagy vörös besorolású országból és milyen állampolgárságú személy szeretne Magyarországra beutazni.

Beutazás zöld jelzésű országból

Semmi teendőd nincsen, zöld zónából nincsenek beutazási korlátozások, hazajöhetsz szabadon.
Ennek ellenére felelősségteljes viselkedés, ha utána 2 hétig nem látogatod meg idős nagyszüleidet, vagy olyan ismerőseidet, akik veszélyeztetettek lehetnek. Ne feledd, attól, mert egy ország zöld, ott is vannak elszórtan fertőzöttek, tehát Te is összeszedhetted a kórságot.

Beutazás sárga jelzésű országból: karantén avagy negatív PCR teszt

Beutazási korlátozások Magyarországra karantén kötelezettség

FRISSÍTÉS 07.18-án: Kanada pirosról sárgává, Portugália pedig sárgáról zölddé változott!

Ha olyan helyről utazol be, ami sárga, akkor beutazási korlátozások vonatkoznak rád és három lehetőséged van:

  • Hazaérkezésed előtti 5 napon belül, legalább 48 óra eltéréssel készíttetsz PCR tesztet, amiről angol, vagy magyar nyelvű orvosi igazolást szerzel papíron, tanúsítva azt, hogy a teszt eredménye negatív. Ebben az esetben egyáltalán nem kell karanténba menned.
  • Hazaérkezésed előtti 5 napban 1 db PCR tesztet végeztettél el és a negatív eredményt tudod igazolni, valamint vállalod azt, hogy itthon elvégezteted a második tesztet is. Hivatalos megfogalmazásban így néz ki: „Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR tesztet is köteles elvégeztetni.” Ilyen esetben szintén nem kell karanténba menned.
  • Idehaza készítteted el mindkét tesztet, természetesen ekkor karanténban vagy egészen addig, amíg a negatív eredmények meg nem érkeznek.

Beutazás piros jelzésű országból: karantén, avagy negatív PCR tesztek

A helyzet hasonló, mint a sárga jelzésű országok esetében DE a beutazási szabályok és korlátozások szigorúbbak:

  • Magyar állampolgárok csak 2 negatív PCR teszt birtokában mentesülnek a karantén letöltése alól.
  • Külföldi állampolgárok pedig egyáltalán nem léphetnek be ezekből az országokból, kivéve a jogszabály szerint különös méltánylást igénylő eseteket.

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően tudják angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen. (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)

PCR teszt igénylése

Ehhez kapcsolódóan lásd az eredeti megfogalmazást a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán:

Július 31-ig  az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál  – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni. A 48 óra különbséggel, két alkalommal történő PCR tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól. A vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: „utazáshoz kötött mintavétel”. Az Országos Mentőszolgálat a mintavételt követően a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja. Kérelemmel szükséges fordulni általános illeték (3000 forint) megfizetése mellett a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalhoz a karantén kötelezettség iránti mentességért.

A PCR tesztek elvégzése július végig állami finanszírozással történhet az arra kijelölt laboratóriumokban. A vizsgálatok költségeit július 31-ig minden esetben vállalja a kormány, ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét. Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető. A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Adott laboratórium megküldi  az eredményt az ügyfél részére, külföldiek esetén is. Augusztus 1-jétől kezdődően a hatósági karantén iránti mentességet általános illeték megfizetése mellett (3000 forint) kell kezdeményezni a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani, aki határozattal dönt.

Mi az a PCR vizsgálat?

A vizsgálat a vírus RNS-ét, azaz magát a vírust mutatja ki légúti mintából. Ez a pozitivitás mindaddig fennáll, ameddig a betegség tart.

A betegség tüneteinek megjelenése előtti néhány naptól kezdődően már kimutatható a koronavírus fertőzés. Lehetséges, hogy akkor végzik el a vizsgálatot amikor a vírus még nem mutatható ki – ez lehet a lappangási idő eleje, ezért szükséges lehet a teszt megismétlése. Ez az eljárás alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, a betegség diagnózisának felállítására és a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára is.

További részletek a Magyar Közlöny 166. számában olvashatók, a szabályok 2020. július 15-én 0 órától léptek hatályba.

?Országok besorolása
? Magyar Közlöny

Bárhová is menjetek, javaslom, hogy hozzám hasonlóan regisztráljatok konzuli védelemre. Ennek mikéntjéről, az értelméről és a mobilappról korábban már írtam.

További wellness-utazós és termálfürdős témákról értesülhetsz zárt csoportunkbanVan hírlevelem is spa és utazás tartalmakkal, iratkozz fel!

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook
turisztikai fejlesztési menedzser
forrás: NNK hivatalos

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben