Beutazá Magyarországra karantén szabályok

Beutazási korlátozások Magyarországra augusztus 1-től: fizetős lesz a tesztelés

by admin

A beutazási korlátozások Magyarország területére alapvetően nem változnak meg, leszámítva egy nagyon fontos dolgot: aki sárga, vagy vörös zónába sorolt országból érkezik haza és itthon teszteltetné magát, annak ez önköltséges formában fog megtörténni augusztus 1-től kezdődően. A mintavétel országszerte FIX árakon történik, díjtáblázatban alább.
Utolsó frissítés 2020.08.06

Beutazási korlátozások Magyarországra infógrafikán

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az alábbi infógrafikát tette ma közzé a beutazási szabályokkal kapcsolatban:

Beutazás Magyarországra karantén szabályok 2020

Országszerte fix a koronavírus (PCR) teszt ára

A külföldről hazatérők számára kijelölt, közel 100 helyszínen, többségében magánszolgáltatók végzik a vizsgálatokat, amennyiben azok szükségessége a beutazási korlátozásokkal kapcsolatban merül fel. A szolgáltatók 3500 forintot kérnek a mintavételért, és további 27000 forintot számlázhatnak a tesztelésért. Az angol nyelvű igazolás további 1000 forintba kerül. Összesen tehát 30500 forintba kerül 1 tesztelési kör. Az eredményeket 24 óra alatt kaphatjuk meg, de akinek ennél gyorsabban van szüksége az eredményre, annak lehetősége van gyorsabb vizsgálatot kérni. Ennek a díja 45700 forint és amennyiben még délelőtt 10 előtt megtörténik a mintavétel, akkor az eredmény még aznap megszülethet. A nem gyorsított, de szombati napon kért vizsgálat szintén emelt díjas, ezt érdemes figyelembe venni!

Hány nap a tesztelés? Saját tapasztalatból írom, betegség gyanú miatt kért a háziorvosom tesztelést keddi napon délután. Pénteken jött ki házhoz a mentő, szombaton kezdték meg a minta vizsgálatát, vasárnap lett eredmény, hétfőn lehetett kérni a második kört, amire szerda este fél8-kor kerülhetett sor leghamarabb, azután pedig további 24 óra telt el a második eredmény beérkezéséig. Az eredményeket egyébként ügyfélkapus bejelentkezés után az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér nevű rendszerben lehet lekérdezni.

A PCR tesztek hivatalos díjtáblázata innen tölthető le. Ez 09.18-án módosult az alábbiak szerint:

PCR teszt árak díjtáblázat beutazási korlátozások

Mintavétel céljából felkereshető intézmények térképe

A sárga, vagy vörös országból hazatérve a tesztelés költségét úgy lehet elkerülni, ha valaki külföldön csináltatja meg és talál módot arra, hogy ott olcsóbb, vagy ingyenes legyen, avagy vállalja a karantént. A többi esetben zsebbe kell majd nyúlni, sajnos egy teszt ára megközelítőleg 30 ezer forint körül mozog.

Az NNK közzétett egy térképet, amin jól látható, hogy hol melyik központ / rendelő / mintavételi hely kereshető fel tesztelés céljából.

Az országok színbesorolását alapesetben keddenként vizsgálják felül, az utazások ütemezésénél erre esetleg érdemes figyelni, így viszonylag nagy eséllyel nem fog változni a besorolás a kinttartózkodásunk alatt. Persze az esélye megvan, hogy hirtelen változás esetén másik nap is módosítanak egy ország besorolásán, garancia nincsen arra, hogy ez mindig kedden fog megtörténni és lássuk be, nem is lenne logikus így leszögezni. A védekezésben fontos a rugalmasság és a dinamizmus.

A mindenkor érvényes részletek a Magyar Közlöny vonatkozó számában olvashatók. Az elsőként bevezetett, 2020. július 15-én 0 órától életbe lépett szabályok a 166. számában kereshetők vissza, a következő időszak módosítása és a jelenleg legfrissebb színbesorolás pedig a 08.05-i értesítőben szerepel. Spanyolország ekkortól sárga színű lett, az alábbi tábla a cikk eredetije, ezért nem tartalmazza.

beutazási korlátozások sárga országok besorolás zóna karantén
07.18-tól, a 07.30-án érvényes besorolás sárga zónás országai, FRISSÍTÉS: 08.05-től SÁRGA lett Spanyolország is!

A Konzuli Szolgálat oldalán is érdemes tájékozódni arról az országról, amelyet készültök meglátogatni, mert folyamatosan történnek változások és a fogadó országokban is különböző beutazási korlátozások vannak érvényben. A legújabb, sokakat érintő változás, hogy Franciaországban július 20-tól kötelező maszkot hordani a fedett nyilvános helyeken, azaz minden olyan zárt térben, ami a nyilvánosság számára nyitott, például: piacok, bankok, üzletek, egyéb közösségi épületek. (forrás: Reuters)

Hasonló intézkedés lépett életbe Ausztriában is július 24-én, ott a gyógyszertárak és a középületek mellett, ahol eddig is kötelező volt maszkot viselni, ekkortól kezdve már a boltokban és egyéb kiskereskedelmi egységekben, a postán és az egészségügyi intézményekben is kell maszkot hordani.

Bárhová is menjetek, javaslom, hogy hozzám hasonlóan regisztráljatok konzuli védelemre. Ennek mikéntjéről, az értelméről és a mobilappról korábban már írtam.

További wellness-utazós és termálfürdős témákról értesülhetsz zárt csoportunkbanVan hírlevelem is spa és utazás tartalmakkal, iratkozz fel! Van véleményed? Itt elmondhatod!

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook
turisztikai fejlesztési menedzser
cover: Valeriia Miller

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben