Bhután újranyitja határait világ legboldogabb országa

A világ legboldogabb országa újranyitja a határait, de nagy árat kér a boldogságért

by Kassay Tamás

A Bhutáni Királyság szeptember 23-tól újra megnyitja határait a nemzetközi turisták előtt, amely 2,5 évig volt zárva a járvány miatt, jelentette be az ország turizmusért felelős hivatala. A világ legboldogabb országaként ismert festői állam korábban is igen magas tartózkodási díj (kvázi vízum) mellett volt csak látogatható.

Bhután a határnyitással együtt bejelentette, hogy a fenntartható fejlődési díjat (SDF) 65 dollárról 200 dollárra (kb. 80.000 forintra) emeli személyenként és éjszakánként.

Az ország új turisztikai stratégiát mutatott be, amelyet 3 kulcsfontosságú területen végrehajtott átalakításokat tartalmaz:

  1. a fenntartható fejlődésre vonatkozó politikák javítása,
  2. az infrastruktúra fejlesztése és a
  3. vendégélmény növelése.

„Bhután nemes politikája, a magas értékű, alacsony volumenű turizmus azóta létezik, hogy 1974-ben elkezdtük fogadni a vendégeket az országunkban. Szándéka és szellemisége azonban az évek során felhígult, anélkül, hogy ezt észrevettük volna. Ezért most, hogy a világjárvány után nemzetként újraindulunk, és ma hivatalosan megnyitjuk kapuinkat a látogatók előtt, emlékeztetjük magunkat a politika lényegére, azokra az értékekre és érdemekre, amelyek generációk óta meghatároznak bennünket”

mondta Őfelsége Dr. Lotay Tshering, Bhután tiszteletbeli miniszterelnöke.

„Azt is biztosítanunk kell, hogy magas értékeket képviselő társadalom legyünk, amelyet átjár az őszinteség, a tisztesség és az elvek, ahol az emberek mindig biztonságos közösségekben, nyugodt környezetben élhetnek, és a legkiválóbb létesítmények szolgálják kényelmüket. Jellemzően a „magas érték” alatt exkluzív, csúcskategóriás termékeket és extravagáns szabadidős létesítményeket értünk. De ez nem Bhután. Az „alacsony volumen” pedig nem a látogatók számának korlátozását jelenti. Értékelni fogjuk, hogy mindenki, aki ellátogat hozzánk, megbecsüli értékeinket, miközben mi is ugyanannyit tanulunk tőlük. Víziónk megvalósításának legjobb csatornája a fiataljaink és a turisztikai ágazatban dolgozó szakemberek. Míg a turisztikai ágazatban dolgozók a legmagasabb szinten fognak minket képviselni, addig ezzel együtt az egész nemzet a turisztikai ipar, és minden bhutáni is egy vendéglátó. A minimális díjat, amit barátainktól kérünk, hogy fizessék meg, újra befektetjük magunkba, a találkozásunk helyszínébe, amely generációkon át közös kincsünk lesz. Üdvözöljük Bhutánban”

– tette hozzá S.E. Dr. Lotay.

Az idegenforgalmi adóról szóló törvény megszüntette a minimális napi csomagdíjat, és a fenntartható fejlődés díját (SDF) személyenként napi 65 dollárról 200 dollárra emelte. Az utazási költségeket – például a szállodák és az étkezés költségeit – pedig már nem fedezi a díj, amelyet Bhután gazdasági, társadalmi, környezeti és kulturális fejlődését támogató projektekre fordítanak. Ezzel együtt viszont a látogatóknak mostantól lehetőségük van arra, hogy közvetlenül a szolgáltatókat vegyék igénybe, maguk foglaljanak repülőjegyet, szállodát és túrákat).

A családoknak díjkedvezményt biztosít az ország – mondta Raju Rai, a Heavenly Bhutan Travels vezérigazgatója: 6–12 év közötti gyermekek számára 50 százalékos a kedvezmény, 5 éveseknek és fiatalabb gyermekek számára pedig ingyenes.

Bhután újranyitás világ legboldogabb országa

A befolyt díjakból a bhutáni kulturális hagyományokat megőrző programokba, valamint a fenntarthatósági projektekbe, az infrastruktúra korszerűsítésébe és a fiatalok számára nyújtott lehetőségekbe történő nemzeti beruházásokat finanszírozzák – valamint mindenki számára ingyenes egészségügyi ellátást és oktatást biztosítanak. Az SDF-alapok egy részét például a látogatók szénlábnyomának ellensúlyozására fordítják, többek között faültetéssel, a turisztikai ágazatban dolgozók továbbképzésére, az ösvények tisztítására és karbantartására, az ország fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentésére és a bhutáni közlekedési ágazat villamosítására.

Az éghajlatváltozás hatásainak kiszolgáltatott országként (olvadó gleccserek, árvizek és kiszámíthatatlan időjárás) Bhután fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy megőrizze a világ azon kevés szén-dioxid-negatív országai közé tartozó státuszát, amelyek 2021-ben 9,4 millió tonna szenet kötött le, szemben a 3,8 millió tonnás kibocsátási kapacitással.

„Bhután természeti környezetének védelmén túl az SDF összegét olyan tevékenységekre is szánjuk, amelyek megőrzik Bhután épített és élő kulturális örökségét, beleértve az építészetet és a hagyományos értékeket, valamint értelmes környezetvédelmi projekteket. A jövőnk megköveteli, hogy megvédjük örökségünket, és új utakat kovácsoljunk a következő generációk számára”

– mondta Dorji Dhradhul úr, a Bhutáni Turisztikai Tanács főigazgatója.

„Szükségünk van arra, hogy a turizmus ne csak gazdaságilag, hanem társadalmilag is hasznot hozzon Bhutánnak, miközben fenntartjuk alacsony ökológiai lábnyomunkat. Új stratégiánk célja, hogy magas értékű élményeket teremtsünk a vendégek számára, emellett jól fizető és professzionális munkahelyeket biztosítsunk polgáraink számára. Ez a mi fejlődésünk pillanata, és arra kérjük vendégeinket, hogy legyenek partnereink az átalakulás pillanatában”

– tette hozzá Dhradhul.

Infrastruktúra-fejlesztések Bhutánban

Fentiekkel összhangban a bhutáni kormány a COVID-19 leállása alatti időszakot arra használta fel, hogy országszerte korszerűsítse az utakat, ösvényeket, templomokat és műemlékeket, korszerűsítse a nyilvános illemhelyeket, szeméttakarítási eseményeket szervezzen, valamint javítsa a turisztikai szolgáltatók (például szállodák, idegenvezetők, utazásszervezők és sofőrök) szabványait és tanúsítási eljárását.

Az idegenforgalmi ágazatban dolgozóknak részt kellett venniük a szolgáltatás minőségének javítására összpontosító továbbképzési programokban.

A vendégélmény javítása Bhutánban

„Tudjuk, hogy az új SDF bizonyos elvárásokat támaszt a minőségi és szolgáltatási színvonal tekintetében, ezért elkötelezettek vagyunk a vendégélmény fokozása mellett – legyen szó akár a kapott szolgáltatások minőségéről, az infrastruktúránk tisztaságáról és hozzáférhetőségéről, az utakon közlekedő autók számának korlátozásáról vagy a szent helyeinket látogatók számának korlátozásáról. Ezáltal biztosítjuk a Bhutánba látogatók magas szintű élményét.

Képesnek kell lennünk arra, hogy világszínvonalú szolgáltatásokat és személyes gondoskodással támogatott, hiteles élményeket nyújtsunk.

Tervezzük továbbá, hogy turisztikai partnereinkkel együttműködve továbbfejlesztjük a vendégek által az országunkban bejárható látogatói útvonalakat – hogy segítsük bemutatni a legjobbat, amit Bhután kínál. Reméljük, hogy a Bhutánba látogatók észreveszik és üdvözlik majd ezeket a változásokat, és nagyon várjuk, hogy minden vendéget üdvözölhessünk Bhutánban”

– zárta mondandóját Őfelsége Dr. Tandi Dorji külügyminiszter.

A bhutáni turizmus megújítása egy széles körű „átalakítási projekt” közepette történik, amelyet az egész országban, a közszolgálattól a pénzügyi szektorig terjedően hajtanak végre. A változások célja Bhután humán tőkéjének fejlesztése azáltal, hogy a lakosságot felkészültebb készségekkel, ismeretekkel és tapasztalatokkal ruházzák fel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben