Fürdőzési kisokost tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ

by Waterfan

A biztonságos fürdőzés alapvető tudnivalóira és szabályaira igyekszik felhívni a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ grafikája, ami az országos tisztifőorvos Facebook oldalán jelent meg fürdőzési kisokos címmel.
Átnéztem, véleményeztem.

Remek ötletnek tartom a nagyközönség edukálását, fontos, hogy tudatosabbá váljanak az emberek. Ugyanakkor meglepő, és egyúttal sajnálatos, ha ennyire az alapoktól kell kezdeni. Az a helyzet, hogy sokunknak bármennyire is viccesen hat, valóban innen indulunk, mert rengeteg ember nincsen tisztában a legalapvetőbb dolgokkal sem. Lássuk, mikről írnak az ábrán:

A biztonságos fürdőzés elemei az NNK szerint

biztonságos fürdőzés szabályai Nemzeti Népegészségügyi Központ tisztifőorvos
A kép illusztráció

Ne vigyünk értéket, elektromos kütyüket, törékeny tárgyakat, valamint ételt és italt se a medencetérbe, sőt még a zsebeink is legyenek üresek.

Őszintén szólva ez nem tudom mennyire reális, rengetegen viszünk már be mobiltelefont, és önmagában ez teljesen rendben van. Persze megeshet, hogy kicsúszik az ember kezéből, beázik, tehát azért csak ésszel! Hajszárítót természetesen nem visz magával senki. Reméljük.

Mindig zuhanyozzunk le, mielőtt bemegyünk a medencébe! Ügyeljünk arra, hogy a bőrünkön ne legyen naptej.

A zuhany OK, alap higiénia legyen. A naptej téma kicsit összetettebb. Értem, hogy ez azért van, hogy a víz felszínén ne ússzon az olaj, de például szabadtéri strand esetében nehezen kivitelezhető a történet. Melyik a jobb, ha a medence takarítása során lesz nehézség, vagy ha potenciálisan esélyt adunk a bőrráknak? Ugyanis a víz mint valami nagyító gyűjti és felerősíti a napsugarakat a bőrön! Illúzió az, hogy a vízben nem égünk le, pusztán csak nem tűnik fel a hűvösség miatt. A magam részéről inkább maradok a VÍZÁLLÓ naptejnél.

A medencét csak azok használhatják, akik elérték a megfelelő korhatárt. A kisgyermekek számára sok helyen külön medence van fenntartva.

Teljesen jogos, ne legyenek már influenszerek a kisgyerekek között és kisgyerekek a relax gyógymedencében. Mindenkinek megvan a megfelelő hely, méghozzá úgy kialakítva, hogy az biztonságos legyen számára.

Nulla magyarázatra szorul az, hogy ahol kell, viseljünk úszósapkát, BETEGEN, piásan, beszívva, pláne belőve meg kerüljük a medencét, sőt, lehetőség szerint a strandot is, kivéve:

vannak olyan medencék, amikben szabad fogyasztani alkoholt, néhány helyen bárpult is van a vízben és lehet koktélozni.

Érdekesség, hogy a tisztifőorvos grafikája szerint 10 éven aluliak nem használhatják a gyógy- és termálmedencéket.

Mr Spabook szerényen megjegyzi, hogy nem tud ilyen szabályról. Szokásjog alapján 14 éves kor alatt nem javallott a gyógyvizes medencékben megpancsoltatni a gyerkőcöket, mert vitatott, hogy milyen hatással van a szervezetükre. A szülő azonban saját felelősségére beviheti, amennyiben a házirendben ez kifejezetten nincsen megtiltva. A házirend azonban a fürdők és strandok saját hatásköre, nagyon sok helyen megengedett bevinni a kicsiket. Ettől még én is azt gondolom, hogy érdemes figyelni arra, hogy ők ne tartózkodjanak bent túl sokáig.

Felhívják a figyelmet egy másik ábrán arra, hogy:

„A túlzsúfolt medencékben nem egyenletes az áramlás, ezért a tápanyagok és így a baktériumok is könnyebben feldúsulnak. Kérjük az ajánlott maximális kapacitás betartását!”

Értem. Meg biztosan mások is értik. És bizonyosan nem érti mindenki. Tápanyagok? Most akkor lehet kaját bevinni, vagy sem? Vagy beborult a macskakaja, vagy mit szeretne a szerző? Kukacoskodásnak tűnhet ez részemről, de ha a köznéphez szólunk, akkor lehetne kicsit emészthetőbb az a tápanyag, mert ilyen tudományosan megfogalmazva kissé rágós, és nem mindenki tudja befogadni.

A felhívás egyébként nagyon is jogos, ugyanis, ha több az ember a medencében, akkor több tisztítószert adagolnak hozzá, hogy nagyjából szinten tartsák a vízminőséget. Könnyen belátható, hogy sem a sok tisztítószer, sem pedig az állott víz nem nyerő számunkra, tehát fontos figyelni arra, hogy ne legyen bent tömeg – ha lehet.

Összességében remek ötletnek tartom, hogy elindult ez a kampány a biztonságos fürdőzés elemeinek bemutatására. Remélem, lesznek következő részek is, mert nagy szükség van ilyen általános fejtágításra, sok helyen látni zavaró jeleneteket. Talán az érintettekhez is eljut idővel minden szükséges információ.

Érdekelnek a fürdős, wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben