Áfa-per: a Booking.com 94 millió eurót fizet az egyezségért Olaszországban

by Kassay Tamás

A Booking.com szállásportál beleegyezett, hogy 94 millió eurót (35,5 milliárd forint) fizet egy olaszországi áfa-per rendezése érdekében – közölte november 10-én, pénteken a genovai ügyészség. A bejelentés egy újabb nagy horderejű adóalkut jelent a multinacionális vállalatok és az olasz hatóságok között, amelyek korábban olyan luxuskonszernekkel és amerikai technológiai óriáscégekkel kötöttek egyezséget mint a Kering, az Apple, az Amazon, vagy épp a Meta.

Az északnyugat-olaszországi kikötőváros ügyészei 2018-ban indítottak vizsgálatot a hollandiai székhelyű Booking.com ellen a szállásportálon keresztül bérbe adott ingatlanok adózásának kezelése miatt. Az olasz hatóság úgy látta, hogy a rövid távú lakáskiadás esetén a Booking-nak a partnerei számára be kell(ett volna) szednie az ÁFÁ-t, de ezidáig ezt nem tette meg. Ez a fejlemény nagy hatással lehet a teljes ágazatra, akár más uniós országokban is! – a Skift turisztikai szaklap szerint.

Az olasz Guardia di Finanza adórendőrség 2021 júniusában azt állította, hogy a Booking.com 153 millió euró (58 milliárd forint) általános forgalmi adót (ÁFA) csalt el a 2013 és 2019 közötti időszakban a rövid távú lakáskiadás során.

Booking áfa Olaszország adócsalás 94 millió euró egyezség

A nyomozásban, amelyet a genovai ügyészség által koordinált Chiavari Pénzügyi Rendőrség folytatott, az adóhivatal is részt vett. A vizsgálat olyannyira alapos volt, hogy a hollandiai székhelyű Booking.com-ot meggyőzte arról, hogy az adóhivatallal szembeni adósperét a 2013 és 2021 közötti évekre vonatkozó áfabevallások benyújtásának elmulasztása miatt adósperben egyezséggel rendezze. – írja a GenovaToday.

2022 novemberében a holland bírák elfogadták az Olaszország által küldött európai nyomozási határozatot (OIE), amely lehetővé tette az olasz ügyészek számára, hogy a nyomozás részeként kihallgassák a Booking.com két korábbi pénzügyi igazgatóját. Ezt követően a genovai ügyészek kiterjesztették adóügyi követeléseiket a 2022-es évre is, ami alapján a Booking 19 millió eurónyi ÁFÁ-t vallott be utólag. A pénteki egyezség a vállalat és az olasz adóhatóság közötti közvetlen tárgyalásokat követően született.

A be nem fizetett összegek alapján létrejött, mintegy 35,5 milliárd forintnyi, euróban megállapodott egyezség lehetővé teszi a Booking számára, hogy elkerülje a súlyosabb következményeket. A nyomozás során megállapítottak szerint a Booking az online közvetítői szolgáltatásokat úgy számlázta ki, hogy nem kapta meg a vonatkozó áfát, és minden olasz ügyfél (szállásadó) esetében megkülönböztetés nélkül alkalmazta az úgynevezett fordított adózási mechanizmust, amelynek értelmében az egyes szolgáltatások után fizetendő áfa nem az online szolgáltatót, hanem az ügyfelet, azaz jelen esetben az adószámmal rendelkező szállodát vagy „szobakiadót” illette és nekik kellett volna külön-külön bevallani és utólag befizetni. A Booking mulasztást követett el az éves áfabevallások során.

Igen ám, de a fordított adózásnak szigorú szabályai vannak, elsősorban a mezőgazdaságban és az építőiparban engedélyezett, pontosan meghatározott ügyletek esetén. A magyar szabályokról itt és itt lehet tájékozódni, az olasz szabályok természetesen eltérőek.

A vizsgálat tehát a Booking.com online szállásportál által hirdetett, magánszemélyek tulajdonában álló, kiadott ingatlanok után Olaszországban fizetendő áfára vonatkozott.

A nem hivatásszerűen üzemeltetett magánszálláshelyek gyakran nem rendelkeznek ÁFÁ-s adószámmal, és az olasz adóhatóság úgy véli, hogy az online szállásportálnak ilyen esetekben adólevonó ügynökként kellene működnie, és beszednie az adót.

Az olasz adórendőrség 896 500 olyan ingatlantulajdonost ellenőrzött, akik a Booking.com-mal dolgoztak együtt, és arra a következtetésre jutott, hogy a szállásportál nem fizette meg az Olaszországnak járó áfát, és szerintük az adó kivetésének elmulasztása lehetővé tette a Booking.com számára, hogy más versenytársak árai alá kerüljön.

A vállalat akkor azt mondta, hogy a szálloda- és panziótulajdonosok maguk felelősek az általuk Olaszországban és más európai uniós országokban fizetendő ÁFA beszedéséért és befizetéséért. Ezt az indoklást az olasz hatóság nem fogadta el.

Spabook vélemény: valóban az egyének felelősek a saját adójuk befizetéséért, de rendkívül előremutató hozzáállásnak tartjuk az olasz adóhatóság részéről, hogy a problémát nem entitásonként, hanem rendszerszinten vizsgálta és ily’ módon magát a rendszert marasztalta el. Picit olyan ez, mint amikor azt mondjuk, hogy kismillió ember egyszerre nem tévedhet, ha pedig mégis, akkor valami azzal nincsen rendben.

Egy másik, szintén ezen a héten, hétfőn dűlőre vitt ügyben, szintén egy olasz bíróság 780 millió eurót (294 milliárd forint!) foglalt le az Airbnb szállásportáltól, amely megalapozta a ma ismert rövid távú lakáskiadás piacát. A cikk a beágyazás alatt folytatódik.

A Booking.com közleményben üdvözölte az olasz adóhatósággal kötött alkut az ÁFA vita ügyében

„Miközben fenntartjuk, hogy betartjuk és mindig is betartottuk az alkalmazandó olasz áfatörvényeket, megerősíthetjük, hogy békés, kölcsönös megállapodásra jutottunk az olasz adóhatósággal a 2013 és 2021 közötti időszakra vonatkozóan”. – idézte a Booking álláspontját a Reuters.

Az egyezség értelmében a Booking.com a 2022-es évre vonatkozóan több mint 19 millió eurós adóról nyújtott be utólagos áfabevallást Olaszországban, és vállalta, hogy az ügyészség közleménye szerint adóhelyettesként jár el minden olyan tranzakció esetében, amelyet nem ÁFA-regisztrált magánszemélyekkel bonyolít le.

2023 aprilis 1- tol Olaszországban a Booking a jutalék számlat ÁFÁ-val terheli.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben