Booking profit 2023 Q2

A Booking bevételei felülmúlták a várakozásokat, mégis hallgat a kifizetési problémákról

by Kassay Tamás

A Booking holding (NASDAQ: BKNG) második negyedéves bevételei felülmúlták az elemzők becsléseit, ami jól mutatja, hogy a magasabb repülőjegy- és szállásárak ellenére is erős a kereslet az utazások iránt. – jelentette a Bloomberg és a Reuters a cég negyedéves tőzsdei jelentésére hivatkozva.

A számok alapján megerősödik az a vélemény, amely szerint az óriáscégnek nincsenek pénzügyi gondjai és technikai nehézségek állnak amögött, hogy egyre nagyobb késéssel utalja át tartozását a szállásadók számára. Ennek ellenére a cég magatartása és transzparens kommunikáció hiánya súlyos kérdéseket vet fel.

A Booking online szállásportál közölte, hogy a bevétel 27%-kal 5,46 milliárd dollárra nőtt, meghaladva az elemzők 5,17 milliárd dolláros átlagos előrejelzését.

A második negyedév összes bruttó foglalása, amely magában foglalja az ügyfelek által lefoglalt összes utazási szolgáltatást a lemondások nélkül, 15%-kal 39,7 milliárd dollárra nőtt, ami meghaladja az elemzők 38,1 milliárd dolláros várakozását.

A Booking 37,62 dolláros második negyedéves EPS-ről számolt be, ami 8,75 dollárral jobb a 28,87 dolláros elemzői becslésnél. A negyedéves bevétel 5,46 milliárd dollár volt, szemben az 5,16 milliárd dolláros konszenzusos becsléssel.

A Booking csütörtökön megemelte a harmadik negyedévi bruttó foglalásokra vonatkozó előrejelzését, mivel az utazások iránti növekvő kereslet ellensúlyozza a növekvő költségeket és a bizonytalan gazdasággal kapcsolatos aggodalmakat.

A holding arra számít, hogy a bruttó foglalások – amely az ügyfelek által lefoglalt összes utazási szolgáltatás teljes dollárértékét jelenti – valamivel több mint 20%-kal nőnek, szemben a korábbi, alacsonyabb, 10%-os növekedési várakozásokkal.

A Booking becslése szerint a kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) is 20%-kal magasabb lesz a tavalyinál.

A Booking, amelynek legnagyobb piaca Európa, a második negyedéves profitra vonatkozóan felülmúlta a Wall Street-i elemzők várakozásait.

A június végével zárult negyedévben lefoglalt szobaéjszakák 9%-kal nőttek a tavalyi évhez képest, míg a bruttó utazási foglalások 15%-kal ugrottak meg. Júliusban az ázsiai foglalások 45%-kal nőttek az előző évhez képest, ami a növekedés nagy részét eredményezte, míg az Egyesült Államokban a növekedés egyszámjegyű volt.

„Ezek az erős tendenciák júliusban is folytatódtak, és jelenleg készülünk a harmadik negyedévben várhatóan rekord nyári utazási szezonra”

– mondta Glenn Fogel vezérigazgató egy nyilatkozatban.

Sajnálatos, hogy a vezérigazgató egy szót sem ejt arról, hogy a pénzügyi sikereket halmozó cég június vége óta nem fizeti ki a szállásadók egy jelentős része felé a felhalmozódott tartozását.

Ebben a cikkben olvashatók az előzmények a Booking kifizetések csúszásával, ebben a legutóbbi cikkünkben pedig az aktuális helyzet a Booking tartozásaival kapcsolatban:

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben