Booking tartozás kifizetés adósság lemondás

Tovább dagad a Booking botrány, már szeptemberre tolódott a kifizetési dátum

by Kassay Tamás

A Booking.com rendszerkarbantartásra hivatkozva június vége óta nem fizet azon szállásadóknak, akiknek a kifizetését teljes egészében az online szállásportál rendszere kezeli. Svédországban az apartmanosok összefogásra buzdítanak és azt fontolgatják, hogy nem fogják fogadni a vendégeket, ha nem fizetik ki őket. Magyarországon számos szálláshely tulajdonos számolt be arról, hogy már szeptember 1-re módosult a kifizetési dátum a Booking extranet rendszerében a korábbi július 24-ről.

A Booking eközben nem válaszol arra, hogy mikor lesz kifizetés, viszont trükkösen fogalmaz azon szállásadóknak küldött válaszaiban, akik jelezték a Bookingnak, vagy az ügyfélnek, hogy nem kívánják fogadni a vendéget addig, ameddig meg nem kapják az őket megillető pénzt, erről bővebben itt:

A Booking rendszerében már szeptember 1-jei kifizetési határidő kezdett megjelenni

A Spabook számos üzenetet kapott szálláshelyek tulajdonosaitól, hogy bár egyesek esetében megindultak a kifizetések, de a többség számára a Booking továbbra sem utalt egy fillért sem. A helyzet az, hogy a szállásadói extranet rendszerben a kifizetés ígért dátuma szinte napról-napra egyre jobban kitolódik, van olyan szálláshely, akinek július 24-e után július 27-e, azután augusztus 3-, ezt követően augusztus 10-e, most pedig már szeptember 1-je szerepel.

Ez az a dátum, amire ígérik a kifizetés megkezdését, onnantól számítva pedig további 10 napot lebegtetnek, mint az átutalási folyamatra esetleg szükséges idő. Utóbbi 10 napos átutalási feldolgozás felettébb hihetetlennek tűnik az azonnali átutalások korában. Ha mindez nem lenne elég, a fenti képen látható „nullás tartozás” technikailag azt jelenti, hogy a szállásadó tartozik a Booking-nak és mindaddig, ameddig ő nem fizet, addig a Booking felfüggeszti a kifizetést. Ez is tömeges jelenség, itt írtam róla:

Minden szállásadónak célszerű rendszeresen képernyőmentéseket készítenie a dátumok változásáról és az aktuális helyzetről az extranet fiókjában, valamint írásos panaszt tenni a kifizetés csúszása miatt. Később ez a panasz lehet a békéltetőtestülei, vagy más egyéb eljárások alapja.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Az egyre meghosszabbodó határidőkre vonatkozóan idézem a Booking néhány válaszát, amelyet partnereinek küldött:

Kedves Partnerünk! Nagyon sajnáljuk a kellemetlenséget. Kérjük a pénzügyi fül alatti kimutatásokat hagyja figyelmen kívül, egy rendszerhiba miatt nem valós adatokat lát. A kifizetés miatti késedelem miatt szíves elnézését kérjük, legkésőbb e hét végére meg fognak történni az összegek átutalása. Türelmét nagyon köszönjük. Örömmel állunk rendelkezésére bármilyen további kérdés esetén.

Kedves Partnerünk! Köszönjük, hogy kapcsolatba lépett velünk számláit illetően. Elnézést kérünk az okozott kellemetlenségért. Az Ön Extranet fiókján megjelenő számla nem kifizetendő – a kifizetés hiányában nem történt jutalék levonás így rendszerünk automatikusan megjelenítette a számlát. Amint sor kerül a kifizetésre a számla el fog túnni. Örömmel állunk rendelkezésére bármilyen további kérdés esetén.

A badacsonytomaji Villa Bella ma közleményben jelezte, hogy „Működésünk pár napon belül ellehetetlenül, mivel a házon belül foglaló Vendégekből származó bevétel nem fedezi a kiadásokat.

Svédországban is felkapta a média a Booking nem fizet témát

A svéd szálláshelyek szintén a helyi médiához fordultak, de sajnos még a nemzetközi sajtó ingerküszöbét nem érte el a helyzet. A svéd Expressen lap bemutatja egy helyi szállásadó helyzetét, aki annyira megszorult, hogy autójának eladására kényszerülhet, hogy hónap végéig ki tudjon jönni a pénzéből. Költségei ugyanis vannak, telt házzal működik, de bevétele június közepe óta lényegében nincsen, mert a Booking visszatartja a pénzt a rendszerkarbantartásra hivatkozva.

A svéd lap megkeresésére a Booking szóról szóra ugyanazt a sablon választ küldte meg, amit a magyar sajtónak is, angolul idézem:

We are sorry to hear about the difficulties that some partners face and have worked urgently to resume payments that have been delayed due to the planned system maintenance. We can confirm that payments are being processed and should be available to our partners shortly.

A svéd szállásadók a legnagyobb Booking-os Facebook csoportban azon morfondíroznak, hogy összefognak és kollektíven nem fogják fogadni a Booking-os foglalással érkező vendégeket, csak akkor, ha azok külön lefoglalják a szobákat privátban.

Eközben lengyel csoportokban az a rosszhiszemű hír kezdett terjedni, hogy a magyar szállásadók csak meg akarják kerülni a Booking-ot, azért mondatják le a szállásokat. Fontos lenne az, hogy a problémát a média nemzetközi szinten is bemutassa és az emberek képbe kerüljenek a kialakult helyzetről.

Magyarországon köszönettel tartozunk a sajtó minden szereplőjének, ugyanis a témáról múlt héten részletesen beszámolt, és remélhetőleg a médianyomás a közeljövőben sem marad abba, mert ami történik, az példátlan a turizmus történetében.

Fontos lenne szóra bírni a Booking managementjét is, mert sajnos nincsen bennük annyi tisztesség, hogy kiálljanak és nyilvánosan beszéljenek akár a technikai, vagy bármilyen egyéb nehézségeikről és elismerjék a felelősségüket a kialakult helyzetben.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben