Brassó Nemzetközi Repülőtér új szolgáltatók támogatása

A román Dan Air fapados légitársaság nem indít több járatot a brassói repülőtérről

by Polisor Bettina

A légitársaságoknak nyújtandó csekély összegű támogatás biztosításával vonzana új szolgáltatókat a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtérre fenntartója, a Brassó megyei önkormányzat, miután a Dan Air légitársaság bejelentette távozását – írja az MTI a Buna Ziua Brasov napilapra hivatkozva.

Támogatás biztosításával vonzana új szolgáltatókat a brassói nemzetközi repülőtér

Az erdélyi város júniusban megnyitott repülőterének fenntartójaként a Brassó megyei közgyűlés vezetése azután jelentette be a csekély összegű támogatási stratégia kidolgozását, hogy a Dan Air közölte, november 13-ától a moldvai Bákóba (Bacau) költözteti brassói járatait. 

A román fapados társaság azzal indokolta döntését, hogy a brassói reptér továbbra is csupán napi 12 órát üzemel, és csak 2024. január 15-től növeli 16 órásra a nyitvatartási idejét. A brassói reptérről a legtöbb járatot működtető Dan Air korábban több alkalommal is kérte a nyitvatartási idő meghosszabbítását, arra hivatkozva, hogy a szűkös időintervallum és a reptér hiányos felszereltsége miatt repülőgépei többször kénytelenek voltak más romániai repülőtéren leszállni, jelentős veszteséget okozva a vállalatnak.

A brassói repülőtéren június 15-től szeptember végéig több, mint 50 ezer utas fordult meg

Brassó Nemzetközi Repülőtér új szolgáltatók támogatása
Vidombák, 2023. június 15. Az elsõ romániai zöldmezõs beruházásként létrehozott, a Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülõtér az avatás napján, 2023. június 15-én. MTI/Kátai Edit

A Székelyföldet is kiszolgáló brassói reptérről a Dan Air eddigi mintegy tíz járata mellett a magyar Wizz Air fapados légitársaság működtet két járatot, London és Dortmund úti céllal, és a nyár folyamán több charter járat is indult innen közkedvelt üdülőhelyekre.

A Dan Air bejelentésére reagálva Serban Todorica megyei tanácselnök közölte, hogy a bákói hatóságokhoz, és több romániai megyei közgyűléshez hasonlóan a jövőben ők is támogatásban részesítenék a brassói repülőtérről járatokat működtető légitársaságokat, sőt a támogatási stratégia már kidolgozás alatt van, ahhoz viszont az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges.

Todorica hozzátette, hogy a reptér nyitvatartási idejét is igyekeznek 24 órásra bővíteni, és hangsúlyozta, hogy a megyei közgyűlés a repülőtér minél jobb működésében érdekelt, emlékeztetett ugyanakkor, hogy a légitársaságok magáncégek, melyek a piac törvényei és a gazdasági haszon alapján döntenek. A brassói repülőtér vezetése eközben bejelentette, hogy az eddigi ingyenesség után novembertől fizetőssé válik a parkolás a repülőtér közel 180 férőhelyes parkolójában.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben