Rárepül a céges utazásokra az adóhatóság: a magán utazás nem céges út, még magángéppel sem

by Kassay Tamás

A adóhatóságnak nem tetszik, hogy a szupergazdagok vállalati magángépekkel repkednek, és közben igénybe veszik a jogosulatlan adókedvezményeket, hiszen költségként leírják az utazásokat az adójukból, ahelyett, hogy juttatásként számolnák el és megfizetnék utánuk az előírt adót – Amerikában. Mi a helyzet itthon? A cikkben erre is választ adunk.

Az amerikai adóhivatal, az IRS leszámolna a szupergazdagok szokásával, hogy a vállalati repülőkön utazva éljenek olyan adókedvezményekkel, amelyekre nem jogosultak.

A Bloombergre hivatkozva azt írja a Portfolio, hogy az adóhatóság 2024 tavaszán új ellenőrzésekbe kezd, hogy feltárja az adókedvezmények nem megfelelő felhasználását. Bár a vállalati repülőgépek használatának költségei általában üzleti célokból levonhatóak az adókból, egyes esetekben elmosódnak a határok az üzleti és a magánutazások között, hogy nagyobb adómegtakarítást érjenek el.

Nem ritka jelenség, hogy a cégvezetők, partnereik és részvényeseik személyes célokra használják a vállalati repülőgépet, ezzel pedig kihágást követnek el az adózás terén.

Magyarországon is bevett szokás a magán utak elszámolása céges utazásként

céges utazás adóhatóság magán utazás

A jelenség Magyarországon sem ismeretlen és nem csupán a magángéppel repkedő gazdagokra igaz, hanem lényegében tömegesen megfigyelhető az, hogy céges költségként számolnak el magánjellegű utazásokat azok, akiknek erre lehetőségük van.

Természetesen kellő megfontoltsággal kell ezeket az utakat vizsgálni, hiszen előfordulhat olyan eset, amikor egy pár egyik tagja üzleti célból utazik valahová, míg kísérője magánjelleggel tart vele. Ugyanakkor rá lehet fogni azt, hogy az illető fontos reprezentációs célból, mert egyes körökben számít az, hogy ki kivel és milyen viszonyban jelenik meg, ezen is múlhatnak üzletek.

Ugyancsak izgalmas kérdés akár az influencerek utazásai is, hiszen ezek alapvetően üzleti célból jönnek létre, a tartalomgyártási tevékenység nyomán előálló, jövedelemtermelő célból létrejött anyagok kétségkívül üzleti célú utazásnak tekintendők, de mi a helyzet, ha a párjuk is velük tart. Amennyiben a pár közreműködik az anyagok előállításában, fotóz, szervez, szöveget gyárt, az más helyzet, mintha csak üdül és nem tesz hozzá a munkához. Ezeket ellenőrizni lényegében képtelenség, de nem is ezeken múlik a világbéke.

Nagyértékű utak esetében viszont valóban visszás, ha céges költségre számolnak el egy teljes családi utazást, míg a bérből és fizetésből élők az adózott jövedelmükből még áfaköteles módon kell, hogy fogyasszanak ilyen jellegű javakat.

A magánjellegű utazások jutattásnak számítanak Magyarországon is

A dolgozónak adott juttatás és a valós üzleti utazás között úgy lehet különbséget tenni, hogy megvizsgáljuk, hogy az utazás a magánszemély saját, illetve családi szükségleteinek kielégítését célozza-e, vagy üzleti cél áll mögötte.

Az üzleti utazás fogalma

Az üzleti utazás az, amely a vállalkozás tevékenységével összefügg és kapcsolódó dokumentumok (levelezések, árajánlatok), valamint a körülmények azt támasztják alá, hogy az utazás nem látszólagos, hanem valós üzleti célt szolgál.

A juttatás és az üzleti út adózása

Az üzleti utazás esetén egyes kiadások adómentesek lehetnek, de akár olyan számla is keletkezhet egy üzleti út alatt is, amely már adóköteles. A könyvelő feladata ellenőrizni, hogy az adott tétel munkavégzéshez kapcsolódik-e, vagy netán szórakoztató programot takar.

A külföldi nyelvtanulás sem juttatás, hanem üzleti út

Az üzleti célú utazás nemcsak tárgyalás lehet, hanem például a cég által támogatott külföldi nyelvtanulás is. Ebben az esetben a repülőjegy költségtérítése nem lesz adóköteles bevétel a dolgozónak, hisz az utazás célja a nyelvtanulás. Még abban az esetben sem kell adóznia, ha nem repül vissza azonnal a tanfolyam végén, csak néhány nappal később (amennyiben ez nem generál jelentős pluszkiadást – érdemes eltenni a repülőjegy ajánlatokat). – írja az Eutax.

Szállás adózása üzleti út, illetve juttatás esetén

A szállás üzleti út esetén nem jelent adófizetési kötelezettséget, viszont, ha a dolgozó, vagy akár a cég tulajdonosa az indokoltnál tovább tartózkodik a helyen, akkor az már magáncélú utazásnak, egyúttal juttatásnak minősül. Ilyen esetben a magáncélú utazásra eső rész a dolgozó munkaviszonyból származó jövedelmeként adózik főszabály szerint. Azonban az SZJA-törvény alapján az üzleti utazáshoz kapcsolódó más szolgáltatások adózása egyes meghatározott juttatásként történik, így az ilyen szállásdíj összegének 1,18-szorosa után 15% SZJA és 13% szocho fizetendő.

Amennyiben a dolgozó teljesítményének elismeréseként kap utazási szállásköltség térítést, akkor a főszabály lép életbe, azaz munkaviszonyból származó jövedelemként adózik a juttatás.

Étkezés és szabadidős programok adózása

Az étkezés egyes meghatározott juttatás lesz, amennyiben a munkáltató nevére szóló számlát visz a dolgozó. A juttatás korlátjaként a munkáltató felállíthat belső szabályzatot, vagy megállapíthat egyedileg egy elszámolható összeget.

A szabadidős szórakozás, például a múzeumlátogatások díja kulturális szolgáltatásra fordított összeg, amelynek adómentességéről az SZJA-törvény rendelkezik. Akár külföldi is lehet a belépőjegy (EU-n belül).

Az adómentesség évente maximum a minimálbér mértékéig terjedhet, és figyelembe kell venni a cafeteria terhére igénybe vett összeget is.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben