Chile gleccser túratilalom

A globális felmelegedés miatt tilos ezen a közkedvelt helyen túrázni

by Polisor Bettina

Bár egyetlen túrázó sem sérült meg, és a helyi túravezetők úgy vélik, hogy természetes folyamatoknak lehetnek szemtanúi, a chilei Nemzeti Erdészeti Hivatal mégis úgy döntött, hogy a jég gyors olvadása miatt és a túrázók biztonsága érdekében véglegesen megtiltják a túrázást a népszerű Exploradores-gleccseren – írja az Euronews.

A chilei Nemzeti Erdészeti Hivatal túratilalmat rendelt el az Exploradores gleccseren

A gleccser lezárásának fő oka a gleccseren kialakult jelentős jégborjadzás (a tengerbe nyúló gleccserek, illetve jégpajzsok peremeinek leszakadása, aminek következtében tengerben úszó jéghegyek jönnek létre – a szerk.)

A Chile déli régiójában, a Laguna San Rafael Nemzeti Parkban található Exploradores (vagy Explorers) gleccser már legalább két évtizede jól bejáratott célpont volt a túrázók körében, a kormányzati hidrológusok vizsgálatai azonban megállapították, hogy a gleccser állapota veszélyesen instabil.

„A gleccser viselkedésével kapcsolatban nyilvánvaló kockázatok és bizonytalanságok vannak. A feltételek nem biztonságosak az turisztikai tevékenységekhez a gleccseren”

– áll a chilei nemzeti parkokat felügyelő erdészeti hivatal közleményében.

Miért zárták le a chilei Exploradores-t a túrázók elől, és hogyan hat az éghajlatváltozás a jeges kalandtúrázásra?

A jégmászók világszerte kénytelenek alkalmazkodni a melegebb hőmérséklet hatásaihoz a már jól bejáratott túraútvonalakon. Tavaly júliusban például az olaszországi Dolomitokban található Marmolada gleccser 11 ember halálát okozta, amikor lakóház méretű darabja egy népszerű túraútvonalra omlott. Ugyanígy tavaly több, a Mont Blanc megmászását célzó túrát töröltek, mivel az olvadó jég riasztóan sok omlást eredményezett. Mindezek ellenére az Exploradores lezárása sokként érte a helyi túravezetőket, és a túrázókat egyaránt.

A nemzeti park továbbra is nyitva marad, a látogatók viszont csak hajókról tekinthetik meg ezután a gleccsert.

Az Exploradores végleges lezárására azután került sor, hogy október 6-án egy hatalmas jégdarab szakadt le a fő gleccserről. A túrázóknak ugyan nem esett baja, és a helyi túravezetők szerint az eset normálisnak számít a folyamatosan változó gleccsertájban, a kormány tanulmánya azonban azt sugallja, hogy a hatalmas jégtömbök leszakadása hamarosan sokkal gyakoribbá válik.

A gleccseren tapasztalt rohamos olvadás egyik lehetséges végkifejlete, hogy hatalmas mennyiségű jég szakadhat le a főgleccserről, egy másik forgatókönyv szerint pedig több száz kisebb lagúna alakul ki, amik miatt a gleccser darabokra hullik. Sem a jelentés, sem a lezárásról szóló közlemény nem említi szó szerint az éghajlatváltozást, de előbbi leírja, hogy a gleccser közel egy évszázada viszonylag változatlan volt, míg az elmúlt évtizedekben gyors ütemű elvékonyodás tapasztalható. Ez a jelenség a gleccserek esetében egyébként világszerte megfigyelhető, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátása az óceánok hőmérsékletének melegedését eredményezi. Egy idei tanulmány szerint a világ gleccsereinek kétharmada el fog olvadni az évszázad végére, ami 4,5 centiméterrel megemeli a tengerszintet, és világszerte több, mint 10 millió embert kényszerít a lakóhelye elhagyására.

A helyi túravezetőket sokkolta az Exploradores-gleccser hirtelen lezárása

Chile gleccser túratilalom
A hidrológusok által 2020 óta gyűjtött drónfelvételek szerint a gleccser évente 0,5 méterrel „vékonyodott”.

„Gyerekkoromban azt hittem, hogy a gleccserek állandóak, és olyan hatalmasak, hogy semmi sem befolyásolhatja őket. De mostanra ez igazi problémává kezd válni számunkra, túravezetők számára. Képzelje el, ha megjelenik az irodaépületénél, és annak a fele hiányzik. Valószínűleg vannak olyan helyzetek, amikor a lezárás indokolt, de általában a hegymászás része, hogy a saját döntéseidet kell meghoznod.”

– mondta Will Gadd kanadai túravezető és kalandor, az első ember, aki megmászta a befagyott Niagara-vízesést

Egy helyi, túravezetésre specializálódott vállalkozás vezetője, Bianca Miranda több, mint egy évtizede vezet expedíciókat a lezárással érintett chilei gleccseren, most viszont kénytelen visszatéríteni a 2024 márciusáig lefoglalt és befizetett túrák árát.

„Számunkra a bezárás nem csak gazdasági, hanem érzelmi csapás is. Több mint 10 éve dolgozunk ezen a helyen, ami a második otthonunkká vált. A kalandturizmusban dolgozunk, ahol mindig van kockázat. Ha itt bezárunk, akkor hagyjuk abba az Everest megmászását, a hegymászást, és az ejtőernyőzést is.”

-mondta Miranda.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben