Dánia koronavírus korlátozás feloldása

Dánia meglépte: minden koronavírus korlátozást felold

by Kassay Tamás

Dánia egészségügyi kormányzata ma közleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy a COVID-19-et nem minősítik többé „társadalmilag kritikus betegségnek”, mivel ellenőrzésük alatt tartják a vírust. A döntés azt jelenti, hogy megszűnik a világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások jogalapja, és ezért szeptember 10-én minden korlátozást feloldanak. Azt egyelőre még várjuk meg, hogy a beutazási korlátozásokat az az enyhítés pontosan hogyan fogja érinteni.

„A járványt ellenőrzés alatt tartjuk, rekordmagas az oltási arány”

– áll a közleményben.

Dániában a korlátozások eltörlése a járvány erős kontrolljának és a rekord magas oltási aránynak köszönhető.

Számszerűsítve, egészen pontosan: a 12 éven felüliek 80%-a már teljes mértékben be van oltva.

A COVID-19 hamarosan megszűnő, kritikus társadalmi fenyegetésként való besorolása tette lehetővé a dán hatóságok számára, hogy olyan korlátozásokat vezessenek be, mint a kötelező maszkviselés, a covid-útlevél, vagy épp a tömegrendezvények betiltása.

„A kormány ígéretet tett arra, hogy nem tart ki az intézkedések mellett a szükségesnél tovább, és most itt tartunk” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy még a nagyobb nyilvános rendezvények esetében sem lesz szükség különleges követelményekre, valamint az ország éjszakai élete is a régen megszokottak szerint folytatódhat. A hatóságok ugyanakkor továbbra is fenntartották a jogot, hogy ismételten bevezessenek COVID-dal kapcsolatos korlátozásokat, amennyiben „a járvány ismét veszélyezteti a társadalom fontos funkcióit”.

„A kemény munka még nem ért véget, egy pillantás a világra megmutatja, miért kell továbbra is ébernek lennünk”

írta Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter a Twitteren, miközben dicsérte országa „járványkezelését”.

Dánia az első nemzetek között volt, amely pandémiával kapcsolatos korlátozásokat vezetett be, amikor a dán parlament 2020 márciusában rendeletet fogadott el, amelyben a betegséget a társadalomra nézve kritikus veszélyt jelentőnek minősítette. Akkor részleges zárlatot vezettek be, az új szabályokat később a világjárvány során kiegészítették, hol enyhítették hol pedig szigorították. Augusztus végére az ország lakosságának több mint 70%-át teljesen beoltották. Dániában több mint 342 000 megbetegedést regisztráltak, és több mint 2500 ember halt meg a vírus következtében.

Ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben