drótkötélpálya Vietnám

Átadták a világ legmagasabb pillérű drótkötélpályáját (videóval)

by admin

A drótkötélpálya többszörös rekorder, nem csak a magassága, de a hosszúsága is világelső egy bizonyos kategóriában.

A június 6-án átadott különleges közlekedési eszköz a Vietnám északi részén található, szépséges Cat Ba-szigetet és az ország egyik legnagyobb városát, Hai Phong-ot köti össze. Ha hozzáteszem, hogy ez a város 20 kilométerre fekszik szárazföldön, akkor mindjárt kezd érdekessé válni a történet.

A vietnámi drótkötélpálya büszkélkedhet a világ legmagasabb, 214,8 méter magas pillérével, emellett 3955 méteres szakaszon halad a tenger fölött, ami szintén rekord.

A 19,5 km hosszú pályarendszer 60 kocsiból áll, amelyek mindegyike 30 embert képes szállítani, 8 méter/másodperces sebességgel, ami közérthetőbben 28,8 km/h. Mindenki képzelje mellé, hogy mennyivel szokott biciklizni, csak a viszonyítás kedvéért.

A drótkötélpályát a világhírű osztrák Doppelmayr vállalat építette, a beruházás költsége átszámítva nagyjából 30 milliárd forint volt. Kérdezhetitek, hogy mi szüksége erre, pláne ennyiért. A dolog lényege amellett, hogy turistacsalogató látványosság, az az, hogy lényegesen lerövidíti az utazási időt a helyiek számára is. A szigetre eddig csak drága szárnyashajóval, vagy komppal lehetett átjutni, amire gyakran 3 órát is kellett várni, maga az út 20 percet vett igénybe. Ez most 9 percre csökkent.

Nálam ez felkerült a bakancslistára! Te kipróbálnád?
További utazós és fürdős témákról értesülhetsz a csoportunkban, ahol azt is elmondhatod, hogy Te mit gondolsz 1-1 témáról. Van hírlevelem is spa és utazás tartalmakkal, iratkozz fel!

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook
címlap fotó: Kris Martyn (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
forrás: Saigoneer

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben