edelényi kastély bezárás

Magyar csodakastélyokat zárnak be, elküldik a dolgozókat is

by admin

A számos magyar kastélyt üzemeltető NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. csoportos létszámleépítést jelentett be az MTI-nek megküldött közleményében. Felfüggesztik 2 népszerű magyar kastély látogathatóságát is. A lépést az energiaárrobbanással, a gazdasági válsággal és az ukrajnai háborúval indokolták.

Bezár az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély és a péceli Ráday-kastély is

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. országosan 50 műemlék, köztük 18 kastély és 12 vár üzemeltetését végzi. Mivel a társaság jelentős mértékben racionalizálja működését, „kényszerű döntés született” az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély és a péceli Ráday-kastély látogathatóságának felfüggesztéséről, illetve a budapesti központban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében 168 munkavállaló csoportos létszámleépítéséről. Az intézkedés nyomán a társaság munkavállalóinak száma 780-ról 612-re csökken, az ő munkahelyüket a hatékonyságnöveléssel, racionalizálással sikerül megőrizni.

„Mivel a társaság jelentős mértékben racionalizálja működését, kényszerű döntés született az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély és a péceli Ráday-kastély látogathatóságának felfüggesztéséről, illetve a budapesti központban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében 168 munkavállaló csoportos létszámleépítéséről”

– áll a közleményben.

Az edelényi kastély bezárása szomorú folt a belföldi turizmus történetében

edelényi kastély bezárás
A turizmus inspiráló, részben szakmai híreivel szeretettel vár FB csoportunk.

Az edelényi kastély csodaszépen felújított épülete Kelet-Magyarország egyik ékessége, magam is többször jártam ott az utóbbi években. Az edelényi kastély létezésének puszta ténye nagyon fontos a régióban és valóságos büszkeség Edelény számára, a hely látogatottsága pedig igen jól alakult a korábbi híradások szerint:

A látnivalók közül kiemelték a havonta több tízezer érdeklődőt fogadó tatai Esterházy-kastélyt és a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt, de igen népszerű az edelényi kastélysziget, a füzérradványi Károlyi-kastély, valamint a siroki vár is.” – áll a NÖF korábbi közleményében.

A kastély saját weboldalán keserédes felhívás áll, amelyben felhívják kedves vendégeik figyelmét, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel, 2023. március 24-én a 14.30-as és március 26-án a 10.30-as tárlatvezetésekre a látogatói létszám megtelt.

Az edelényi kastély felújítása 900 millió forintos uniós támogatásból valósult meg, 2015-ben készült el, új állandó kiállítások is nyíltak, valamint Kastélysziget teljes rehabilitációja is megtörtént, visszakapta a kastély mögötti sportpálya eredeti funkcióját: újra park lett belőle.

A turizmus inspiráló, részben szakmai híreivel szeretettel vár FB csoportunk.

A péceli Ráday-kastély

A péceli kastély koncert és rendezvényhelyszínként üzemelt, állandó kiállítása „Könyvtártól a konyháig” címmel a Ráday család életét mutatja be. Ráday Gedeon egész életében a családi könyvtár tervszerű gyarapításával és a magyar irodalmi-és művészeti élet fellendítésével foglalkozott. Mintegy tizenkétezer kötetet számláló gyűjteménye az egyes tudományágak legkiválóbb műveit, a klasszikus alapműveket és a francia felvilágosodás irodalmát reprezentálja. Végrendelete alapján a könyvtárat nem lehetett megbontani, csak egészében lehetett értékesíteni. 1861-ben a Duna-melléki Református Egyházkerület tulajdonába került, így ott épségben megőrizték védett gyűjteményként.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben