Az edelényi kastély hamarosan újranyithat

by Polisor Bettina

Márciusban még az L’Huillier-Coburg-kastély bezárásáról számoltunk be, most azonban örömteli hír, hogy az edelényi kastély esélyt kap arra, hogy újra kinyissa kapuit, hiszen június 15-től jövő év május 15-ig Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata átveszi annak üzemeltetését, amihez a magyar állam 270 millió forrást biztosít.

Átadásra kerül az Edelényi Kastélysziget üzemeltetése

Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében azt írják, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. együttes javaslatát az Edelényi Kastélysziget üzemeltetésének átadásáról.

„Felvetődött az épület bezárásnak gondolata is, de folyamatosan arra törekedtek, hogy a műemléképület a jövőben ismét zavartalanul tudjon működni, hiszen az a régió egyik legfontosabb turisztikai látványossága. Ennek érdekében egyeztetések kezdődtek az ÉKM-mel, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnökével. Alapos megfontolás után kijelenthető, hogy a vármegyei önkormányzat képes a feladat ellátására, és mivel a kastély üzemeltetése biztosított, így hamarosan ismét megnyithatja kapuit a látogatók előtt.”

– mondta el Demeter Zoltán országgyűlési képviselő a kastély jövőjével kapcsolatban

A határozott idejű megállapodás lejárta után lehetőség van folytatni a megkezdett együttműködést

Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a háromoldalú megállapodás, melynek célja a fenntartható működés biztosítása mellett a helyi közösségek és vállalkozók minél szélesebb körű bevonása, jelentős előrelépés a kastélysziget fenntartható működésének biztosítása felé.

Edelényi Kastély újranyitás
A turizmus inspiráló, részben szakmai híreivel szeretettel vár FB csoportunk.

Az önkormányzat korábbi portfóliójában már volt kastélyüzemeltetés, az elmúlt években pedig jelentős munkát végeztek a térségi turizmus erősítése érdekében. A vármegyében lévő várak és kastélyok jelentős része – köztük az Edelényi Kastélysziget – az elmúlt időszakban több mint 22 milliárd forintból újult meg.

Bánné Gál Boglárka közgyűlési elnök ígéretet tett arra, hogy jó gazdái lesznek a vármegye egyik kiemelt turisztikai értékének:

„Önkormányzatunk felelősen és a vármegye érdekeit szem előtt tartva vállalta el az üzemeltetési feladatot, és készen állnak előrevinni azokat a folyamatokat, amelyek a vármegye fejlődését szolgálják.”

– mondta el a közgyűlési elnök

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben