osztriga ételmérgezés 5 csillagos budapesti szállodáan jogi felelősség ételfertőzés

Ételmérgezés egy 5 csillagos budapesti szállodában – mit tehetsz, ha veled is megtörténik

by Kassay Tamás

Néhány héttel ezelőtt elegáns rendezvényt tartottak egy 5 csillagos budapesti luxus hotelben, ahol osztrigát is felszolgáltak. Finom volt. És fertőzött. Utóbb kiderült, hogy a társaságból 6-an kaptak ételmérgezést, én pedig ezzel a lendülettel megkérdeztem a D.A.S Jogvédelmi Biztosító jogászától, hogy általában véve, milyen jogi lehetőségei vannak az embernek. Bárkivel, bármilyen belföldi, vagy külföldi utazása során megtörténhet hasonló, jó tudni, hogy mi a teendő és ki fizeti a kárunkat, ha több napra kiesünk a munkából, vagy nem tudjuk folytatni az utazásunkat. Így kezdődik a turizmus-vendéglátás területén megtörtént eseteket feldolgozó jogi rovatunk következő epizódja.

Ételmérgezés jogi felelőssége

Ételmérgezés bárkivel előfordulhat a mindennapok során. Személyes kalandom úgy nézett ki, hogy egyik este elfogyasztottam egy darab osztrigát, jó másfél nap múlva 39 fokos láz, hányinger, has- és fejfájás jelentkezett. Így járt még 5 társam is. Minden bizonnyal romlott ételt szolgáltak fel. A rendezvényszervező/szálloda jogi felelősségéről és a lehetséges jogkövetkezményekről kérdeztem dr. Krizsán Zoltánt, a D.A.S. Jogszerviz jogászát, aki az alábbiakban válaszolt megkeresésemre:

Először is örülök, hogy nem lett komolyabb probléma az esetből! Jogi szempontból többféle irányból közelíthetjük meg a kérdést: polgári jogi szempontból – kártérítés, hatósági szempontból – ÁNTSZ helyett ma már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), NÉBIH, és adott esetben büntetőjogi nézőpontból. Vegyük ezeket sorba!

Orvosi kérdésnek minősül így nem vagyok benne biztos, de a témában való felkészülés során olvastam arról, hogy különbség van ételfertőzés és ételmérgezés között. Jogi szempontból jelentősége lehet ennek: az ételmérgezés magában foglalhat valamilyen szándékos vagy gondatlan elkövetést is büntetőjogi értelemben, az ételfertőzés pedig inkább az egészségügyi megfelelőség oldaláról fontos.

Egészségügyi felelősség ételmérgezés, ételfertőzés esetén

Közegészségügyi hatósági szempontból azért látom a relevanciáját annak, hogy bejelentést tegyenek az érintettek, mert többen is rosszul lettek (de már egy esetnél is indokolt). A NÉBIH zöld számos bejelentés alapján – adott esetben bevonva az NNK-t – köteles kivizsgálni a bejelentést. Megfelelő apparátussal és felhatalmazott ellenőrzési jogkörrel rendelkezik ahhoz, hogy az esetet és a helyszínt megvizsgálja, és szabálytalanság esetén akár bírságot vagy egyéb joghátrányt alkalmazzon.

Polgári jogi felelősség ételmérgezés, ételfertőzés esetén

A tényállás pontos ismertetésével nem lesz probléma, a bizonyítottsággal viszont már érzékenyebb talajra lépünk. Ezzel átkötünk a polgári jogi kártérítési felelősségre is. Többen hasonló, vagy ugyanazokat a tüneteket szenvedték el, bizonyítani kell azonban az ok-okozati összefüggést:

  • mindannyian ettek-e osztrigát,
  • hány embert érintett még az ezt követő betegség (tömeges megbetegedésről van-e szó),
  • kizárható-e más ételekről, hogy nem okozhattak megbetegedést (akár reggeli, vacsora, vagy a másnapi étkezések közül),
  • mi az az időtartam, amin belül vizsgálni kell az ételfogyasztást és hogy a betegség hány nappal később jelentkezett stb.

Sajnos nehezíti a bizonyítást az a körülmény, hogy a tünetek nem rögtön, hanem 1-2 nap múlva jelentkeztek csak. Így annak a lehetősége is csekélyebb, hogy az 5 csillagos szállodában felszolgált osztrigából (vagy egyéb ételekből) mintát vegyen az egészségügyi hatóság és bevizsgálhassa azt.

Mi minősül kárnak ilyen esetben?

Kár alatt Mr Spabook esetében a gyógyulással kapcsolatban felmerülő költségek, gyógyszerek, orvosi konzultáció, utazási költség stb. értendő. A kártérítéshez szükséges a károkozó magatartás és a kár közötti ok-okozati összefüggés bizonyítása – ezt annak kell bebizonyítania, aki a kárt elszenvedte.

Fájdalomdíjnál (sérelemdíj) annyival egyszerűbb a helyzet, hogy az arra való jogosultsághoz a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének a bizonyítása nem szükséges. Ennek ellenére a polgári jogi bíróságnak le kell folytatnia a megadott tények alapján a bizonyítási eljárást. Sérelemdíj az olvasó esetében azért kérhető, mert az egészséghez fűződő személyiségi joga sérült legfőképpen (egyéb személyiségi jogok megsértése is belevehető).

Kitől kell a kártérítést követelni?

Létrejött egy szerződés a rendezvényt szervező személy és a vendégek között, így elsősorban a szervezővel szükséges kezdeni. Minden bizonnyal közreműködőt vett igénybe a catering szolgáltatásra (vagy a szállodától, vagy harmadik személytől). A szervező alapvetően az igénybevett személy magatartásáért úgy felel, mintha maga járt volna el. Ez tehát a károkozó személyét nem változtatja meg, megint más kérdés, ha a károkozónak pl. felelősségbiztosítója van.

Büntetőjogi felelősség

A büntetőjogi felelősség megállapításának előfeltétele, hogy eljusson a nyomozó hatósághoz az incidens. Amennyiben tömeges megbetegedésről van szó és az orvosok nem zárják ki azt, hogy emberi mulasztás valósult meg, úgy hivatalból feljelentést fognak tenni az illetékes rendőrségen.

A másik eset, hogy a beteg tesz feljelentést egészség elleni bűncselekmény elkövetésének gyanújával. Ebben az esetben kétséget kizáróan be kell bizonyítania a nyomozó hatóságnak, hogy valaki szándékosan vagy gondatlanul bűncselekményt követett el. A helyzetet büntetőjogi szempontból árnyalja – és nehezíti – az is a fenti bizonyítási nehézségeken kívül, hogy eleve a termék (osztriga) volt-e rossz, az egészségügyi kockázatot ki lehetett-e szűrni, illetve kideríthető-e az elkövető személyének a kiléte?

dr. Krizsán Zoltán
D.A.S. Jogszerviz

További érdekes jogi eseteket elemeztünk ki a Spabook jogi rovatában, ajánlom a kedves Olvasó figyelmébe!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben