eu tourism dashboard turizmus platform

Az Európai Bizottság közös EU turisztikai platformot indított, hogy segítse a hatóságokat és a turisztikai célpontokat a szakpolitikák irányításában

by Kassay Tamás

Az Európai Unió Bizottsága új, EU-s turisztikai platformot (EU Tourism Dashboard) indított el. A Bizottság szerint az új eszköz célja, hogy javítsa a turizmus szempontjából releváns mutatókhoz és statisztikákhoz való hozzáférést, különösen azáltal, hogy segíti a turisztikai célpontokat és a hatóságokat az ökológiai és digitális átállás terén elért eredmények nyomon követésében.

„Az EU turisztikai műszerfala az Európai Bizottság által kifejlesztett online tudásalapú eszköz, amelynek célja a turisztikai ökoszisztéma zöld és digitális átmenetének, valamint a turisztikai ökoszisztéma társadalmi-gazdasági ellenálló képességének tényezőinek előmozdítása és nyomon követése”

– olvasható a Bizottság közleményében.

Megjegyezték, hogy egy sor következetes és bizonyítékokon alapuló mutató segítségével a vezetők és a politikai döntéshozók képesek lesznek felismerni az ágazat sebezhető pontjait, például a csak néhány földrajzi eredetű látogatóra való nagyfokú támaszkodást, valamint azonosítani a fő kereskedelmi előnyöket.

A Bizottság továbbá kifejti, hogy a műszerfal az idegenforgalmi ágazat szempontjából releváns adatok és a turisztikai ökoszisztémára vonatkozó, megbízható és elérhető forrásokból gyűjtött mutatók vizualizálását kínálja.

Kiemelték, hogy ez lehetővé teszi a profilalkotást, valamint az uniós országok politikai célkitűzések felé tett előrehaladásának nyomon követését.

Az EU turisztikai műszerfalának mutatói az alábbi szakpolitikai pillérek köré szerveződnek:

eu turizmus dashboard platform
Magyarország kiemelkedik az internetkapcsolat sebességét tekintve.
  • Környezeti hatások
  • Digitalizáció
  • Társadalmi-gazdasági sebezhetőség
  • A műszerfal egy sor alapvető turisztikai leíró elemet is kínál, amelyek további összefüggéseket nyújtanak a turisztikai célpontok jellemzőiről a kereslet, a turisztikai kínálat és a kínálat szempontjából.

Az EU turisztikai műszerfala az EU Bizottság Közös Kutatóközpontjának támogatásával készült, amely az eszköz folyamatos fejlesztésének fenntartásáért felel.

„A Dashboard jelenlegi, nyilvános változata egy 2021 közepén, az EU Tanácsának kérésére indított fejlesztési és konzultációs folyamat eredménye”

Az uniós tagállamok és más nemzetközi szervezetek is hozzájárultak a konzultációhoz. Az eszköz közelgő fejlesztéseiről továbbra is konzultálni fognak velük. A műszerfal fokozatosan az EU valamennyi hivatalos nyelvén elérhető lesz, és a kezdeményezés hozzájárul az uniós köz- és magánszereplőkkel együttműködésben létrehozott turisztikai átmenethez.

Az EU turizmus dashboard összehasonlíthatóvá teszi az országokat

Könnyedén össze lehet hasonlítani, hogy bizonyos tényezőkben melyik ország milyen fejlettségi / kihasználtsági /szinten áll jelenleg. A fentebbi képen látható, hogy az internet kapcsolat sebességét tekintve Magyarország messze az átlag felett áll. A fürdőzésre alkalmas vizek tekintetében viszont kevésbé teljesítünk fényesen.

Az EU turizmus dashboard ide kattintva böngészhető, egyéni érdeklődés szerinti kimutatások is készíthetők.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben