autó lefoglalás közlekedési kihágás gyorshajtás

Ezekben az országokban foglalhatják le az autód közlekedési kihágásért

by Kassay Tamás

Bejárta a világsajtót a hír, hogy Ausztriában lefoglalhatják az autót gyorshajtás esetén 2024 március 1-től. Az kevésbé köztudott, hogy Ausztria mellett több másik országban is elárverezhetik az gyorshajtók autóit.

Lefoglalhatják és elárverezhetik az autót gyorshajtásért ezekben az országokban

Országtól függően akár magas pénzbírságok, sőt börtönbüntetés is járhat a kirívó közúti szabálytalanságokért, alkoholos vagy kábítószer hatása alatt történő vezetésért. A gyorshajtást jellemzően pénzbüntetéssel sújtják, ám van, ahol az autót is elkobozhatják a sebességtúllépés mértékétől, illetve a közlekedési kihágás jellegétől függően:

  • Ausztria
  • Dánia
  • Lengyelország
  • Németország
  • Olaszországban
  • Svájc

Ausztria

Az osztrák szabályozást részletesen bemutattuk néhány nappal ezelőtt, érdemes megismerkedni a most életbe lépett új szabályokkal, mielőtt valaki megszokásból autózik arrafelé.

Dánia

Dániában több dologért is elkobozhatják, lefoglalhatják az autót, például azoktól, akik több mint 100 százalékkal túllépik a megengedett sebességet. Akkor is elkobozható Dániában az autó, ha két ezrelék vagy annál nagyobb sofőr véralkoholszintje, illetve ha (bármennyi) alkohol vagy kábítószer hatása alatt okoz súlyos személyi sérüléssel járó balesetet. A dolgot súlyosbítja, hogy a rendőröket nem érdekli, hogy ki a gépjármű tulajdonosa!

Lengyelország

Lengyelországban az autók elkobzása 1,5 ezrelék véralkoholszinttől súlyosabb alkoholos befolyásoltság esetén lehetséges, de baleset okozása esetén ez a szint már a 0,5 ezreléktől életbe lép opcionálisa.

Olaszország

Olaszországban a lengyellel azonos szint, azaz 1,5 ezreléket meghaladó véralkoholszinttől lefoglalják és elárverezik az autót, feltéve, hogy a sofőr az autó vagy a motorkerékpár tulajdonosa. Ha nem, akkor elkobozzák a járművet, és később visszaadják a tulajdonosnak. Szintén érdemes számításba venni az 1500 és 6000 euró közötti pénzbírságokat , valamint extrém kihágás esetén 6-12 hónapig terjedő szabadságvesztést is.

Svájc 

Svájcban hírhedt a drákói szigorról, lényegében 2 km/h feletti gyorshajtásért már küldik a csekket az autósoknak. Ott a gigászi bírságok mellett 1 év börtönt is kap az, aki a 30-as zónában 70 km/órával, városokban 100 km/órával, városon kívül 60 km/órával, autópályán pedig 80 km/órával lépi túl a megengedett legnagyobb sebességet.

Németország

Németország rettenet sajátságosan alkalmazza a jogot és Spabook véleménye szerint sérül a jogbiztonság azzal, hogy kvázi gumiszabály van érvényben. Ott ugyanis a járművük elkobzásával fenyegetik az illegális autó- vagy motorverseny résztvevőit. Igen ám, de nem egyszer volt már arra példa, hogy „egyszerű” gyorshajtás esetén a rendőrség közúti versenyzésnek minősítette az esetet és elkobozta a járművet, holott az a sofőr bizonyítottan nem versenyzett másik járművel, egész „egyszerűen” 200 feletti tempóval közlekedett egy útépítési miatt ideiglenesen kihelyezett forgalomkorlátozásnál, ahol 100-as tempó volt akkor engedélyezve.

Megítélésünk szerint a verseny fogalma azt jelenti, hogy legalább 2 szereplője van, és vagy időt mérnek, vagy egymás pozícióját figyelik egymáshoz képest és a két sofőr mindegyike a másikkal van elfoglalva, nem csupán a saját ritmusukban autóznak.

A németeknél a rendőrség a járműveket lefoglalja és bizonyítékként használja fel. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a sofőr soha nem kapja vissza az autóját vagy a motorkerékpárját, de arra is meg van az esély.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben