Anglia beutazási szabályok enyhít lazít

Februártól teszt nélkül utazhatnak Angliába a beoltottak, de oltatlanoknak is egyszerűbb lesz a beutazás

by Kassay Tamás

Februárban megszűnik a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége – jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.

Az MTI összefoglalója szerint Grant Shapps a londoni alsóházban tartott hétfő esti beszámolójában elmondta: a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utasoknak február 11-től nem kell angliai érkezésük után szűrést végeztetniük.

Az új szabályozás aznap brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor lép érvénybe. Ekkortól teljesen megszűnnek az Angliába utazók koronavírus-tesztelési kötelezettségei.

Január első hetéig a beutazóknak az indulás előtt is koronavírus-tesztet kellett végeztetniük, az érkezés után pedig PCR-szűrésnek kellett alávetniük magukat, és ennek eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.

Az indulás előtti kötelező tesztet az idei év elején már eltörölte a brit kormány, és nem sokkal később az érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelmét is feloldották, de az érkezés utáni 2. nap végéig még mindig el kell végeztetni egy gyorstesztet.

A brit közlekedési miniszter hétfői bejelentése szerint azonban február 11-től ez az utolsó tesztkötelezettség is megszűnik a teljes körűen beoltott beutazók esetében.

„mára egyértelművé vált, hogy az utazáshoz kötődő koronavírus-tesztelés fenntartása már nem jár gyakorlati haszonnal a teljes körűen beoltott utasok esetében”

– mondta Shapps

A teljes körű beoltottságot a brit kormány jelenlegi meghatározása szerint 2 beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen vakcinából értelemszerűen 1 beadott dózis jelenti.

Grant Shapps kijelentette azt is, hogy február 11-től a brit kormány 16 új országot vesz fel azoknak az országoknak a listájára, amelyeknek hazai oltási programját a beutazáshoz elismeri.

A listára februárban felkerülő országok között lesz Kína is. Oroszország ugyanakkor továbbra sem szerepel azoknak az országoknak a felsorolásában, amelyeknek oltási programját London elismeri, és a brit kormány által jóváhagyott oltóanyagok között sincs orosz gyártmányú vakcina.

A brit kormány jelen pillanatban az alábbi oltóanyagokat fogadja el:

  • Covaxin
  • Moderna
  • Janssen
  • Novavax (Nuvaxovid és Covovax)
  • Oxford/AstraZeneca
  • Pfizer/BioNTech
  • Sinopharm és Sinovac

A brit közlekedési miniszter elmondta azt is a hétfői tájékoztatójában, hogy a nem teljes körűen beoltottnak számító beutazóknak sem kell februártól az angliai érkezés utáni második tesztet elvégeztetniük, amit a jelenlegi szabályozás alapján az érkezési utáni 8. napon kell elvégezni.

A nem teljesen beoltottaknak február 11-től a beutazáshoz az indulás előtti 2 napban elvégzett koronavírusteszt negatív leletét kell felmutatniuk, és az érkezés utáni 2. nap végéig is egy PCR-tesztet kell elvégeztetniük. Ennek a tesztnek az időpontját még az indulás előtt le kell foglalniuk. Nekik sem kell azonban angliai érkezésük után elkülönítésbe vonulniuk, csak abban az esetben, ha a beutazás utáni PCR-teszt eredménye pozitív.

Grant Shapps elmondta: a 18 éven aluli beutazókat a kormány továbbra is teljes körűen beoltottaknak tekinti, függetlenül oltottsági státusuktól.

Ahogy mindig, most is hozzáteszem, hogy minden elindulás előtt mindenki ellenőrizze, hogy éppen aznap mit ír a Konzuli Szolgálat oldala, mert időnként történtek már meglepetések.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben