felújított boldogkői vár megnyitó

Nagyszabású felújítás után várja látogatóit Boldogkő Vára

by Polisor Bettina

Jelentős felújítást követően március 18-án Boldogkő Vára megnyitotta kapuit. A vár a „Zempléni és abaúji várak fejlesztése” program részeként újult meg. A projektre a sátoraljaújhelyi és a sárospataki várral együtt 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás nyert el a felújítást végző konzorcium, amiből a boldogkői várra 641 millió forintot költöttek – írja az MTI.

A vár felújításával Boldogkőváralja térsége is új életre kel

Az helyreállított boldogkői vár megnyitóján jelen volt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki hangsúlyozta, hogy a sokak által feledésre ítélt, poros és romos emlékek sorra nyílnak újra, ezzel nyújtanak szórakozást, kultúrát és művelődési lehetőséget a látogatóknak. Hozzátette, hogy a nyugati országok tapasztalata alapján is látszik, hogy a versenyképesség akkor kezdődik, amikor optimálisan tudjuk felhasználni saját tradícióinkat és örökségünket.

A fejlesztés jelentősen hozzá fog járulni ahhoz, hogy a boldogkői vár a következő évtizedekben is rentábilisan tud majd működni.

– mondta Virág Zsolt, a felújítást koordináló Magyar Kastélyprogram Nkft. igazgatója a megnyitón

Zavodni Ferenc, Boldogkőváralja polgármestere elmondta, hogy csaknem harminc éve üzemelteti a várat az önkormányzat. A látogatószámot az éves harmincezerről kilencvenötezerre sikerült növelni, a turisztika adta lehetőségek pedig a helyben élőknek jövedelemforrást biztosítanak.

A boldogkői vár belső felújítása mellett egy látogatóközpont is épült

A boldogkői Alsóvárban, a pinceterekben új kiállítóterek nyíltak meg. A Felsővár Palotaépülete nagyléptékű belső átalakítással visszanyerte eredeti, középkori térszerkezetét, és annak földszintjén valamint emeletén is új kiállítások nyíltak.

Emellett elkészült a hétnyelvű, tizennégy állomásból álló, Visual Guide Boldogkő várához nevű idegenvezető applikáció is, amin keresztül – a tárlatok mellett – bemutatásra kerül a több mint hétszáz éves vár egykori lakóinak életkörülményei és hétköznapjai:

Ha a várak mellett szebbnél szebb kastélyok látogatása is a bakancslistádon szerepel, olvasd el az alábbi ajánlónkat, a turizmus világának híreiért pedig csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben