Horvátország a fenntartható turizmus úttörője

by Polisor Bettina

A fenntartható turizmus fejlesztésre irányuló legutóbbi horvátországi reformokat – amelyek keretében jogszabályi és stratégiai keretet hoztak létre a turizmus irányítására – a legjobb gyakorlat példájaként ismerték el a közelmúltban.

A fenntartható turizmust egyre több idegenforgalmi célpont helyezi előtérbe, ebben pedig Horvátország élen jár

Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter a fenntartható turizmus fejlesztése iránti elkötelezettsége elismeréseként Kristofor-érmet kapott. A Kristofor-érem a német autóklub, az ADAC egy fontos kitüntetése, amellyel köszönetüket fejezik ki partnereinek a sokéves sikeres együttműködésért. Azzal, hogy az ADAC elnöksége úgy döntött, hogy a horvát miniszternek ítélik oda az érmet, elismerték Horvátország fenntartható turizmusban betöltött élenjáró szerepét. 

A horvát idegenforgalmi törvény innovatívságát és jelentőségét a Turisztikai Világszervezet (UN Tourism, korábban UNWTO) is elismerte, valamint az Európai Bizottság is méltatta a turizmusfejlesztés irányításának horvát reformját, amikor az EU turizmusának fejlesztését célzó stratégiai dokumentumban Horvátországot a jó gyakorlat példájaként említette.

A fenntartható turizmus lehetővé teszi, hogy az ember kapcsolatba kerüljön a természettel, és különleges élményekben legyen része. Ez a fajta utazás a turistáknak élménydús és felelős utazási lehetőségeket kínál, míg a helyi közösségek számára gazdasági előnyöket hoz, és hozzájárul a természeti és kulturális kincsek megőrzéséhez. 

fenntartható turizmus Horvátország
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Horvátországban a fenntartható turizmus kulcsfontosságú tényező a turizmus hosszú távú fejlődésében és a környezetvédelemben, ami elengedhetetlen az ország szépségének és vonzerejének megőrzése szempontjából. Az utóbbi években Horvátország nagy hangsúlyt fektetett a fenntartható turizmus fejlesztésére, beleértve a környezetbarát szálláshelyeket, a megújuló energiaforrások használatát és a természeti területek megőrzését. Horvátország a magyarok számára könnyen megközelíthető desztináció, emiatt pedig elsőszámú fenntartható úticélként szerepelhet a magyar turisták listáján.“

– mondta Ivana Herczeg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója

Horvátországban a tengerpartok tisztaságát jelölő számtalan kék zászlós strand mellett érdemes felfedezni a falusi turizmust, és a vidéki nyaralók varázsát is a vendégszerető Szlavóniában, a festői Zagorjében vagy az Istriai- félszigeten. A természeti értékekkel színesített utazás alatt felfedezhetők a Muraközi falvak régi szokásai, és a Drávamenti élővilág valamennyi pompája.  

Rendkívül örülök, hogy Horvátországot a fenntartható turizmus fejlesztésében vezető országként ismerik el a világon, és hogy azon kevés országok közé tartozunk, amelyek rendelkeznek ilyen jellegű turisztikai törvénnyel, amely lehetővé tette, hogy minden egyes desztináció pontos adatok alapján a fenntarthatóság irányába fejlődjön, példáink és jó gyakorlataink pedig iránymutatásként szolgálnak majd a turizmus fejlesztéséhez más európai és világbeli desztinációkban.” 

– mondta Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben