fenntartható turizmus Laosz SUSTOUR

Laosz keményen versenybe szállt az „Ázsia legzöldebb úti célja” címért

by Polisor Bettina

A Délkelet-Ázsia szívében található Laosz régóta ismert buja tájairól, templomairól és sajátos atmoszférájáról, amely a régió más országaiban tapasztalt gyors urbanizáció mellett is meg tudta őrizni érintetlenségét. Ahogy azonban a világ elkezdett küzdeni az éghajlatváltozás hatásaival és a természeti erőforrások kimerülésével, Laosz lehetőséget látott arra, hogy ne csak megőrizze egyedülálló szépségét, hanem a fenntartható turizmus koncepcióját is megvalósítsa.

SUSTOUR Laos – a fenntartható turizmus Laosz szigetén

Ez a koncepció a „A mikro-, kis- és középvállalkozások (MSMEs) támogatása a laoszi idegenforgalmi ágazat ellátási láncában a fenntartható gyakorlatok piacra jutása érdekében” (SUSTOUR Laos) című projektben kristályosodott ki. A projektet az Európai Unió finanszírozza, és a Plan International hajtja végre, továbbá kulcsfontosságú partnerek még a Kereskedelemfejlesztési Minisztérium (MOIC), a Laoszi Nemzeti Kereskedelmi és Iparkamara (LNCCI) és az Európai Ökológiai és Agroturisztikai Központ (ECEAT).

A SUSTOUR Laos több, mint egy mozaikszó, változást jelent az ország idegenforgalmi ágazatának működésében, a projekt pedig nem egyszeri beavatkozás, hanem egy tartós erőfeszítés, amelynek célja a fenntarthatóság előmozdítása. Az alapötlet szerint a laoszi idegenforgalmi ágazat ellátási láncában lévő kkv-k támogatásával a fenntartható gyakorlatok elfogadásában és előmozdításában az egész turisztikai ökoszisztéma jobbá válhat.

A projekt lényege, hogy ösztönözze az áruk és szolgáltatások fenntartható fogyasztását és termelését, különös tekintettel a turisztikai ágazatban működő kisvállalkozásokra, hiszen ezek gyakran a laoszi turisztikai szektor éltető elemei, egyedülálló élményeket és termékeket kínálva a turistáknak. Sürgősen szükség van azonban annak biztosítására, hogy ezek a vállalkozások fenntartható módon működjenek, megóvva a környezetet, valamint a természeti erőforrásokat, és felelősségteljesen együttműködjenek a helyi közösségekkel. A SUSTOUR Laosz projekt lényege éppen az, hogy ez a folyamat minél gördülékenyebben menjen végbe

A SUSTOUR Laos egyik fontos eleme, hogy azok az utazásszervezők, utazási irodák és szálláshelyek (szállodák, vendégházak), amelyek elfogadják és alkalmazzák a fenntartható fogyasztási gyakorlatokat, megkapják a turisztikai ágazatban nemzetközileg elismert és vezető fenntarthatósági Travelife rendszer tanúsítványát. Emellett egy másik, az idegenforgalmi ágazatban működő beszállító vállalkozások számára életre hívott, helyi fenntarthatósági program az ún. Lasting Laos tanúsítványát is elnyerhetik azok a turizmusban működő vállalkozások, amelyek fenntartható környezeti, társadalmi és gazdasági gyakorlatot mutattak be. Ezek a tanúsítványok nem csak kitüntetést jelentenek, hanem egyben biztosítékot is adnak a turisták számára, akik így felelősségteljes és környezetbarát lehetőségek közül választhatnak.

Laosz, mint zöld úti cél

Ahogy egyre több turista és nemzetközi utazási iroda ismeri fel Laosz fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, úgy nő a felelősségteljes és környezetbarát élmények iránti igény. A fogyasztói magatartás változása arra készteti az idegenforgalmi ágazatot, hogy átalakuljon és alkalmazkodjon, ami végső soron a környezet, a helyi közösségek és az ország gazdaságának javára válik.

Ezen túlmenően a természeti erőforrások megóvása elengedhetetlen része a fenntarthatósági törekvésnek. Az olyan intézkedésekkel, mint az energiafogyasztás csökkentése, a pazarlás korlátozása és a vízkészletek megőrzése, a kkv-k hozzájárulnak a környezet általános jólétéhez, és remélhetőleg harmóniában működnek majd Laosz lélegzetelállító tájaival, biztosítva, hogy az ország egyedülálló szépsége a következő generációkon át is megmaradjon.

fenntartható turizmus Laosz SUSTOUR
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A környezeti felelősségvállalás azonban nem minden. A SUSTOUR Laos elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás előmozdítása mellett is. A kkv-kat arra ösztönzik, hogy a helyi közösségekkel olyan módon lépjenek kapcsolatba, amely tiszteletben tartja hagyományaikat, kultúrájukat és jólétüket. Ez a megközelítés nemcsak a turisztikai élmény hitelességét növeli, hanem azt is biztosítja, hogy a turizmus előnyei egyenlően oszlanak el Laosz lakosai közt, végeredményben pedig a fenntartható turizmus iránt mélyen elkötelezett ország nem csak látogatókat vonz, hanem más úti célokat is inspirál, hogy kövessék példáját.

Érintetlen természeti szépségével, gazdag kulturális örökségével és lakosságának elkötelezettségével a SUSTOUR Laos nemcsak merész vízió, hanem átalakító erő is, amely alakítja a régió turizmusának jövőjét. A program révén Laosz kétségtelenül a remény jelzőfényévé válik, megmutatva a világnak, hogy lehetséges a turizmus népszerűsítése a bolygó megőrzése és a helyi közösségek felemelése mellett is.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben