A Flixbus és a Daimler elektromos buszokon dolgozik a fenntartható utazás érdekében

by Kassay Tamás

Flixbus részt vesz a Daimler Buses OEM által vezetett projektben, amelynek célja, hogy a nemzetközi közlekedésben résztvevő, távoltási buszok számára fejlesszen ki nagy teljesítményű, teljesen elektromos meghajtást a következő 4 évben. A német Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium parlamenti határozattal biztosította a projekt anyagi hátterét.

„Hiszünk az autóbuszos utazás szén-dioxid-semlegességében, mint az utazás teljes mértékű szén-dioxid-mentesítésének megoldásában. A kezdetek óta folyamatosan arra törekszünk, hogy csökkentsük környezeti hatásunkat azáltal, hogy alternatív meghajtásokat keresünk, és a szén-dioxid-kibocsátásunk kompenzálását segítjük elő. A Daimler Bus-szal és megbízható kutatási partnereinkkel, most újabb mérföldkövet tudunk megtenni a mobilitás átalakításáért. Célunk, hogy zöld, technológia-alapú és mégis megfizethető utazási megoldásokat kínáljunk mindenkinek a világ felfedezéséhez.

– mondta André Schwämmlein, a Flix alapítója és vezérigazgatója.

A Flix és a Daimler Buses egyesíti erőit: Kibocsátásmentes, teljesen elektromos technológia megvalósítása a távolsági buszközlekedésben

A Flix mellett a Daimler Buses és Németország legjelentősebb technológiai kutatási és oktatási intézményei, a KIT (Karlsruhei Műszaki Egyetem), a Mannheimi Egyetem és a Rheinland-Pfälzische Technische Universität Kaiserslautern-Landau dolgoztak együtt.

Úton a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése felé: a technológia mint a környezetvédelem katalizátora

flixbus elektromos busz zéró emisszió fenntarthatóság
A turizmus világának híreivel, érdekességeivel vár FB csoportunk, csatlakozz!

A projekt keretében a Flix, a Daimler Buses és a kutatási partnerek azt a célt tűzték ki, hogy felszámolják az alternatív meghajtás technológiai akadályait, amelyek gátolják a távolsági közlekedést. A legnagyobb kihívást a hosszú távú hatékonyság és az üzemeltetési rugalmasság ötvözése jelenti, úgy, hogy közben biztosítsuk a töltési lehetőségeket és a megfelelő kapacitást az utasok és a poggyászok számára.

Ezen technológia kifejlesztéséhez a partnerek olyan átfogó megközelítést alkalmaznak, amely számos tényezőt vesz figyelembe. A meghajtást olyan kulcsfontosságú paraméterek szem előtt tartásával tervezik meg, mint az energiafogyasztás, a hatótáv, a vezetési teljesítmény és az akkumulátor élettartama, amelyet aztán a költséghatékonysággal, a környezeti hatással és a mai buszpiacon való általános alkalmassággal hoznak összhangba.

A végleges elképzelés értékelését követően 2 prototípus hajtóművet építenek be a kísérleti autóbuszokba, és valós üzemi körülmények között tesztelik őket. A teszteredmények jóváhagyását követően ezen járművek gyártása lesz a kiindulópontja a teljes mértékben elektromos meghajtású távolsági buszok költséghatékony gyártási folyamatának.

A Flixnek a folyamat során végig meghatározó szerepe lesz, hiszen jelenlegi flottája adatbázisként fog szolgálni a távolsági vonalak reprezentatív üzemeltetési ciklusainak levezetéséhez, és a Flix azonnal értékelni fogja a tervezett megoldások üzemeltetési tulajdonságait, hogy már a projekt készítése során elvégezze a távolsági akkumulátoros elektromos buszokra való esetleges átállással kapcsolatos feltételezéseket. Emellett a Flix részt vesz a demonstrációs járművek valós üzemeltetési körülmények közötti hitelesítésében is.

A Flixbus úttörő szerepet játszik az alternatív meghajtásokban a távolsági buszközlekedésben

Átlagosan egy 400 km-es távolsági autóbuszos utazás során utasonként 6,6 kg szén-dioxid-kibocsátást lehet megtakarítani azáltal, hogy a személygépkocsikról távolsági buszokra váltunk. Továbbá, míg egy Münchenből Berlinbe tartó buszos utazás körülbelül 15,6 kg szén-dioxid-kibocsátással jár fejenként, addig egy repülőút ugyanezen az útvonalon nagyjából 143 kg szén-dioxid-kibocsátást eredményez utasonként. Ezért a távolsági buszok már viszonylag fenntartható utazási módnak számítanak.

A távolsági buszflották teljesen szén-dioxid-semleges üzemeltetésére azonban még mindig nincs gyakorlati megoldás, ezért a Flix különböző megoldásokat tesztelt, hogy felgyorsítsa a szén-dioxid-mentesség felé vezető útját: többek között Franciaországban és Németországban végeztek e-Bus kísérleti projekteket, majd a vállalat napelemeket tesztelt és elindította az első biogázzal működő FlixBusokat. Mivel a Flix nyitott a technológiára, és a jövőben a különböző technológiák keveredésére számít kiterjedt hálózatában, a HyFleet finanszírozott projekt keretében hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok fejlesztésében is részt vesz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben