Fővárosi Turisztikai Kerekasztal: Budapest idén a 2019-es rekordévnél is jobb számokat produkált a turizmusban

by Polisor Bettina

A Turizmus Világnapja alkalmából szeptember 27-re összehívott Fővárosi Turisztikai Kerekasztal témája a Tourism & Green Investments volt. A Budapest Turizmusáért Díjat idén Flesch Tamás, a Continental Group társtulajdonosa, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke vehette át.

Budapest felülmúlta a 2019-es számokat is ebben az évben a szektorban

A Turizmus Világnapját az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) azzal a céllal hívta életre, hogy szeptember 27-én a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a szektorban dolgozók együtt emlékezzenek meg a turizmus társadalmi, kulturális és gazdasági értékeiről. 

A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal idei szakmai tematikája a Tourism & Green Investments volt, hiszen a turizmus fellendülésének, valamint jövőbeli növekedésének és fejlődésének érdekében több és célzottabb beruházásokra, innovatív megoldásokra van szükség, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést, az emberek jólétét, valamint a bolygó védelmét. A testület célja, hogy a főváros turizmusát érintő kérdésekben a tagok párbeszédet folytassanak, ezáltal megismerhessék az egyes döntések tervezeteit, elmondhassák véleményüket és a döntések meghozatalának közvetlen kezdeményezésére legyen mód. Az eseményen részt vett dr. Bősz Anett, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, valamint Flesch Tamás, a Budapest Turizmusáért Díj 2023-as díjazottja.

Fővárosi Turisztikai Kerekasztal 2023
2023.09.27. Fővárosi Turisztikai Kerekasztal és Budapest Card partnertalálkozó, fotó: Képszerkesztőség/Pelikán János

„Felelősek vagyunk azért, hogy Budapest a gazdasági és kulturális központ szerepén túl a turisztikai értelemben is olyan helyet foglaljon el, amire nem csak büszkék lehetünk, hanem amiből a város minden polgára profitálni tud”

– mondta el Bősz Anett főpolgármester-helyettes.

A szakmai program részeként Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója, Kádár Tamás, a SZIGET Kulturális és Menedzser Iroda Kft. cégvezetője, Dr. Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára, valamint Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója tartottak előadást.

„A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. az őszi-téli időszakban nagyszabású programokkal készül Budapest 150. évfordulójára: új tematikával tér vissza október 19-én a Lumina Park a Palatinus strandra, ezúttal időutazást tehetünk a főváros történetét, életét követve. November 15-én egy új fénypark is nyit Óbudán – a Lumina Christmas Park a Római strandon mesés, karácsonyi világgal várja a gyerekeket, felnőtteket. November 17-én, a főváros 150. születésnapján a budapestieket ajándékozzuk meg: aznap 150 forintért jöhetnek fürdőzni 9 fürdőnk bármelyikébe”

– foglalta össze Szűts Ildikó vezérigazgató a BGYH idei látványos és népszerű terveit.

Kádár Tamás, a SZIGET fesztivál vezetője pozitívnak ítélte, hogy a dekorációba, higiéniába, vendégélménybe még többet invesztáltak, mely változás máris látható eredményeket hozott: soha annyi jegyet nem adtak el ugyanis eddig, mint a SZIGET után indított 8 órás jegyakció keretében.

„A TOURBAN segítségével a turisztikai kis- és középvállalatok hatékonyan léptek a fenntarthatóság útjára. Felkerültünk a világtérképre a mozgáskorlátozottak utaztatása terén, és olyan eredmények születtek, amelyek példaként szolgálnak más vállalatoknak a fenntarthatóság irányába”

– mondta el Dr. Böröcz Lajos az idei tematikával kapcsolatban.

„Budapest az idei évben a 2019-es rekordévnél is jobb számokat produkált, a vendégszám (2,7 millió) 200 ezer fővel haladja meg az előző év azonos időszakában mértet. Az utazási szokások megváltoztak, a magyar főváros már nem kiemelkedően olcsó a nemzetközi piacon, szem előtt kell tartanunk, hogy már nem csak azok a turisták érkeznek Budapestre, akik korábban a kedvező árak miatt jöttek. Ezért fontos, hogy ki tudjuk szolgálni azt a réteget is, akik a minőségibb, ezáltal drágább attrakciókat, élményeket keresik nálunk

– mondta el Faix Csaba

A Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója ezt követően bemutatta a Budapest Card termékcsalád új „tagját”, az idén ősszel forgalomba kerülő 72 órás Budapest e-Xplorer Cardot, mely digitálisan lesz elérhető, és magában foglalja a Hop-on Hop-off turistabuszok, valamint a dunai sétahajók térítésmentes használatát is.

Átadták a Budapest Turizmusáért díjat

A Madhouse Budapestben megrendezett eseményen dr. Bősz Anett főpolgármester-helyettes adta át a Budapest Turizmusáért Díjat, melyet évente a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan egy olyan turisztikai szereplőnek ítélnek oda, aki belföldi és nemzetközi viszonylatban is hozzájárul a Budapest márka építéséhez.

Fővárosi Turisztikai Kerekasztal 2023
2023.09.27. Fővárosi Turisztikai Kerekasztal és Budapest Card partnertalálkozó, fotó: Képszerkesztőség/Pelikán János

Idén Flesch Tamás vehette át a díjat, aki 40 éve tartó sikerekben gazdag pályafutásának ideje alatt számos hotel munkáját segítette. Társtulajdonosa a Continental Groupnak, mely a magyar turisztikai szakma egyik meghatározó szereplője. A szállodacég alá olyan magas minőséget képviselő hotelek tartoznak, mint az elsőként megnyitott Hotel Moments vagy a dunai panorámával rendelkező Hotel Vision Budapest. Részt vett a MABEUSZ 2010-es alapításában, valamint 2017-től az MSZÉSZ vezetői karát erősít, ahol 2019-től két és fél évig elnöki pozíciót töltött be. Ez az időszak magába foglalta a koronavírus-járvány következtében kialakult krízishelyzetet, mely során a szervezet vezetőjeként segítette a turizmus-vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások életben maradását. 2023. január 1-jétől ismét az MSZÉSZ elnöki pozícióját tölti be, és a folyamatos fejlődést szorgalmazza. A szakember szerényen csapatmunkának nevezte a sikereit, és elmondta, hogy a hazai és egyben a budapesti turizmus is visszatért oda, ahová vissza kellett térnie.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben