Franciaország turizmus 2023

A franciák átlagosan 8 éjszakára utaztak nyaralni idén nyáron

by Kassay Tamás

Franciaország 2023-ban is a világ elsőszámú, legnépszerűbb turisztikai célpontja. Az idei nyári szezon az infláció és az áremelkedések ellenére is sikeresebb, mint a tavalyi, bár kompromisszumokra késztették a hazai turistákat – közölte a francia kormány, amelyről az MTI számolt be.

Jóllehet a nyaralók száma júliusban és augusztusban nagyjából stabil maradt a tavaly nyári turisztikai szezonhoz képest, amely áprilistól szeptemberig tart, a becsült szeptemberi adatok figyelembevételével, várhatóan emelkedni fog – derül ki egy francia kormányzati értékelésből, amelyet októberben fognak majd véglegesíteni.

Júliusban és augusztusban a turisták száma „nagyjából stabil” volt az előző évhez képest: a franciák 67 százaléka hosszabb-rövidebb időre elutazott nyaralni a hazai turizmus népszerűsítéséért felelős állami szerv, az Atout France megbízásából készített felmérés szerint. Az otthon maradtak 40 százaléka állította azt, hogy elsősorban anyagi okokból nem engedhetett meg magának nyári utat.

A franciák 88 százaléka Franciaországban választott nyári úti célt.

A szeszélyes időjárás és a szűkebb pénztárca miatt a franciák idén kevésbé választották a tengerpartokat, inkább a hegyekbe és vidékre utaztak, s előszeretettel több rövid időszakra, miközben a külföldi turisták nagyszámban visszatértek Franciaországba.

A tavalyi kilenc nap helyett idén átlagosan csak nyolc napra utaztak el nyaralni a franciák.

Bár az infláció ellenére a franciák nem áldozták be a nyaralásukat, ügyeltek a kiadásaikra – mondta egy sajtótájékoztatón Olivia Grégoire, a kormány idegenforgalomért felelős tagja, aki szerint a franciák 27 százaléka állítja, hogy kevesebbet költ étteremben.

A szállodaiparban, ahol az egy szobára jutó bevétel 30 százalékkal emelkedett egyes régiókban 2019-hez képest, a látogatók száma mintegy 2 százalékkal csökkent – mutatott rá a miniszter. A kempingek bevétele viszont 2, a magánszálláshelyeké pedig 11,8 százalékkal nőtt.

Spabook vélemény: Mindeközben Magyarországon a legtöbb – minden harmadik – foglalás 2 éjszakára, valamivel több mint a foglalások negyede 1 éjszakára, és ötből egy pedig 3 éjszakára szólt. Bár ez a sorrend trendszerű az elmúlt évek statisztikái alapján, azonban idén a teljes foglaláshoz viszonyítva arányaiban többen választották az 1-2 éjszakás tartózkodási időt, mint tavaly vagy 2019-ben és azt megelőzően. Ez a kategória a Szallas.hu-n leadott, idei nyári foglalások 57,7 százalékát tette ki, ami tavaly 56,2%, 2019-ben pedig 56,5% volt.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben