FTI csőd utazási iroda

Csődbe ment Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője az FTI csoport

by Kassay Tamás

Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, az FTI Group, hétfőn csődvédelmet kért a müncheni regionális bíróságon – közölte a német cég hivatalos sajtóközleményében. A társaságot a folyamatosan csökkenő foglalások és a nemrégiben javasolt egy eurós felvásárlási ajánlat ellenére sem sikerült megmenteni.

Az FTI csoport forródrótot indított az utasok számára

Az FTI Group helyzetét tovább súlyosbította, hogy több beszállító előre fizetést követelt, amelyet a cég már nem tudott teljesíteni. A vállalat egy ügyfélszolgálati forródrótot és weboldalt is létrehozott az ügyfelek számára – áll a közleményben.

Június 4-től minden utazást vagy le kell mondani, vagy csak részlegesen lehet teljesíteni, ami több ezer nyaralót érinthet az utazási szezon kezdetén. A német külügyminisztérium közölte, hogy a turisztikai iparág és az utazási biztosítási alap gondoskodik az érintett turisták hazaszállításáról és támogatásáról, de szükség esetén konzuli segítséget is nyújtanak a biztonságos hazatérés érdekében.

A német gazdasági minisztérium „tragikusnak” nevezte az FTI csődjét

és hozzátette, hogy további segítséget nem tudnak nyújtani. A pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy részletesen meg kell vizsgálni, milyen hatással lesz a csőd azokra a helyreállítási támogatásokra, amelyeket a pandémia idején nyújtottak az FTI-nek.

Az FTI a koronavírus járvány idején a német gazdasági stabilitási alapból (WSF) összesen 595 millió euró (230 millárd forint) állami támogatást kapott.

„Feltételezhető, hogy az elmaradt követelésekből csak csekély mértékben lehet majd visszaszerezni az összegeket” – mondta a szóvivő. A kormány arra várt, hogy jóváhagyják a követelések értékesítését, mint a leggazdaságosabb módot az alapok visszaszerzésére, de a csődvédelem benyújtása ezt ellehetetlenítette.

A csődbe ment FTI utazásszervező világszerte 11,000 embert foglalkoztat, és több mint 120 országba kínál utakat

beleértve Németországban működő 10,000 partnerügynökségét is. A 2022/2023-as pénzügyi évben a vállalat körülbelül 4,1 milliárd eurós éves bevételt jelentett.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben