Tetőmedence és hotel is lesz a megújuló stadionban

by Polisor Bettina

A legendás stadion új lelátójának gyomrában éttermek, kávézók, hotel, az épület tetején pedig tetőmedence épül. A Fulham FC otthonául szolgáló Craven Cottage-é az angol profi liga legidősebb tribünje. Ezzel szemben építi most a klubtulaj Shadid Khan a Fulham Piert, ami miatt egy kilencméteres szakaszt fel kellett tölteni a Temzéből.

Turisztikai attrakció és desztináció épül a stadionból

128 éve a Fulham FC otthona a Craven Cottage, amely 2019-ig igazi angolos hangulatú futballstadion volt minden oldalról fedett lelátókkal, az ikonikus tartóoszlopokkal, a Haynes Stand felöli tetőn a háromszög alakú oromzattal. Shahid Khan tulajdonos úgy döntött, hogy átalakítja a stadiont, és a Temze felöli lelátórészt lényegében „plázásítja”, hogy a folyóparti promenádból betérők a stadionban tölthessék el szabadidejüket.

Az elgondolás üzletileg is innovatív, hiszen így az objektum üzemidőn kívüli része eddig nem termelt, a fejlesztés után viszont folyamatosan bevételt generál majd.

Már 2012-ben megvoltak a tervek, hogy a Riverside Standet, vagyis a Temze-part felöli tribünt bővítsék, egyúttal újranyissák a folyóparti sétányt, s élettel töltsék meg a környéket. Még az is felmerült, hogy klubmúzeumot rendezzenek be ezen a lelátórészen. A munka 2019 nyarán indult el, ekkor már Khan volt a klub tulajdonosa (2013-ban az egyiptomi Mohamed al-Fayedtől vásárolta meg a Fulhamet.) A munkát a Buckingham Group végezte, amely felépítette a 2012-es nyári olimpián a kézilabdatorna fő helyszínét, illetve dolgozott korábban a silverstone-i Formula–1-es pályán és a Brighton & Hove Albion stadionjában is.

Khan álmaiban megjelent a Fulham Pier. A cél az volt, hogy a Temze-parton sétáló emberek, legyenek Fulham-drukkerek, vagy épp turisták, meccsnapon kívül is betérjenek a stadionba. Khan a The Sunnak adott 2020-as interjújában nem tagadta, a Fulham pénzügyi egyensúlya jegyében építi át a Riverside Standet, amelynek befogadóképessége 4700-ról 8700 főre nő.

Fotók: fulhampier.com

Ha egyszer elkészül a föld alatti szinttel is rendelkező, hétemeletes Fulham Pier, lesz benne több étterem, bár, kávézó, vendéglátóhelyek egész sora. Khanék rendezvényhelyszíneket és egészségügyi szolgáltatást is kínálnak majd, továbbá nyitnak egy 9 apartmanból álló hotelt, vagyis lakni is lehet majd a Fulham stadionjában.

Tetőmedence lesz a Fulham stadion tetőteraszán

A legfelső szintről ki lehet majd lépni a tetőteraszra, ahol egy úszómedence várja majd a vendégeket. A Fulham FC klubtagjai természetesen kedvezményes áron vehetik majd igénybe majd a különböző szolgáltatásokat. Az építmény a formája alapján a Temze felől olyan lesz majd, mint egy csillogó-villogó hajó, ami most kötött ki a parton.

A Pier előtti partszakaszon sétányt alakítanak ki, amelytől azt várják, hogy bevonzza az embereket az épületbe.

A turizmus világának híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben