Görögország Athén ágyi poloska hoax csalás

Ágyi poloska hoax: el akarják ijeszteni a turistákat, mert miattuk drágul a lakhatás Athénban

by Kassay Tamás

A görög egészségügyi minisztérium a rendőrség segítségét kérte az ágyi poloska invázióval ijesztgető szórólapos csalókkal szembeni fellépéshez, ugyanis azok hamis információkat terjesztettek az athéni szállásokon tapasztalható poloska invázióról.

A kamu feliratokkal azzal riogatták a turistákat, hogy el kell hagyniuk az általuk bérelt magánszálláshelyet, mert azokat központi döntés miatt evakuálják. Aki nem költözik ki önként, az több száz eurós bírságra számíthat.

Az ágyi poloskás csalók Athén város logójával ellátott feliratokat ragasztottak ki a városközpontban, amelyek célja a turisták megijesztése volt, de a görög egészségügyi minisztérium tisztázta, hogy ezek az állítások teljes mértékben valótlanok.

Az angolul írt, „kedves látogatóknak” címzett plakátok hamisan állították, hogy az egészségügyi hatóságok az állandó görög bérlők egészségének védelme érdekében elrendelték a helyi magánszálláshelyek kiürítését.

A helyzet rávilágít Görögország lakhatási kihívásaira, különösen olyan frekventált helyeken, mint Athén, ahol a turisták körében népszerű rövid távú lakáskiadás tovább növeli a lakhatási problémákat a megélhetési költségek miatt fennálló általánosabb aggodalmak közepette.

A rövid távú lakáskiadás növekvő népszerűsége felhajtotta a hosszú távú bérleti díjakat Athénban, ami sok helybéli számára megfizethetetlenné tette a központi területeken való lakhatást. Emellett az ingatlanok értéke is emelkedik, részben a külföldi ingatlanbefektetőket a tartózkodási kedvezményekkel vonzó Golden Visa (arany vízum) program miatt, amelyet jogosan érnek kritikák a görög polgárok részéről.

New York-ban egyébként idén ősszel gyakorlatilag betiltották az ipari méretű AirBnb-ztetést, és olyan szigorú szabályozást hoztak, ami újra olyan keretek közé szorította ezt a műfajt, mint ahogyan annak idején a rendszer eredetileg elindult. A New York-i Airbnb szabályozásról szeptemberben írtunk részletesen.

A turizmus létfontosságú szerepet játszik Görögország gazdaságában, jelentősen hozzájárulva az éves GDP-hez. A 2023-as előrejelzések szerint a látogatók száma rekordot dönt, viszont az ilyen hírek, valamint a 2024-től Görögországban bevezetésre kerülő, éjszakánként akár 10 eurót is elérő klímaadó megtörheti a növekedési trendet.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben