Miskolc és Veszprém a világ legjobbjai között a fenntartható turizmusban

by Kassay Tamás

Az ITB Berlin Fenntarthatósági Díjátadóján két magyar település is esélyt kapott, hogy közönségdíjasként szerepelhessen, amelyhez városainknak szüksége van a nagyközönség támogató szavazataira. 

Az évente megrendezett Green Destinations Top 100 Stories verseny a világ legjobb fenntartható turisztikai kezdeményezéseit népszerűsíti. Minden évben 100 projekt kerül kiválasztásra egy nemzetközi nyílt pályázat során, ezeket hatékonyságuk, innovációjuk és átültethetőségük alapján értékelik. A szakmai zsűri által kiválasztott projektek felkerülnek a Top 100 listára, majd közülük a legjobbakat az ITB Berlinen megerndezésre kerülő fenntarthatósági díjátadó ünnepségen hirdetik ki.

A 2023. évi legjobbak között Miskolc és Veszprém is szerepel, s most csak a nagyközönség szavazatain múlik, hogy a két desztináció egyike lehessen az idei közönségdíjas.

Miskolc a történelmi Avas-hegy rehabilitációjának programjával nevezett, amely egy széles körű társadalmi összefogás eredményeképpen születhetett meg a helyi turisztikai szolgáltatók, az önkormányzat, a civil szervezetek, az egyházak és a lakosság bevonásával. 

Veszprém a fenntartható desztinációvá válás felé vezető útjáról mesélt a Top 100 listára került 10 hónap – 10 kihívás című projektjével. A program keretében, amelyet az Innotime Hungary Kft mentorált, a város turisztikai létesítményei és maga a desztináció párhuzamosan alakított ki egy egységes, a nemzetközi vendégelvárásoknak is maximálisan megfelelő  akadálymentes, zöld, család-, kerékpáros- és háziállatbarát turisztikai szolgáltatáscsomagot, segítve ezzel az Európa Kulturális Fővárosa évre a városba érkező hazai és külföldi vendégeket. 

Mindkét város elindította a szavazási kampányát, és mindenkit arra buzdítanak, hogy támogassa a kedvenc desztinációját a Green Destinations weboldalán.

Szavazni ezen az online felületen lehet.  

A Green Destinations a Global Sustainable Tourism Council (GSTC) akkreditált fenntartható turisztikai minősítő testülete, amely a világ több mint 90 országában van jelen. Az általuk kidolgozott programok, mint a Green Destinations minősítő program desztinációk számára, a Good Travel Seal minősítés vállalkozásoknak és attrakcióknak, valamint a Top 100 Fenntarthatósági Történetek számos országos fenntartható turisztikai program alappillérei (pl. Szlovéniában vagy Ausztráliában). 
Miközben a tavalyi díjazottak már a közönségdíjért dolgoznak, elindult a jelentkezés a 2024. évi TOP100 versenyre is, így a településeknek, TDM szervezeteknek és civil közösségeknek idén is van lehetőségük arra, hogy megmérettessék világszinten is fenntartható turizmust támogató projektjeiket.

A jelentkezési határidő 2024. március 18. Bővebb információval az Innotime Hungary Kft, mint a Green Destinations magyar képviselete áll rendelkezésre ([email protected]).

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben