gyermekek után járó pótszabadság

Pozitívan változik a gyermekek után járó pótszabadság

by Kassay Tamás

Az Országgyűlés módosította a gyermekek után járó pótszabadság kivételének szabályait. 2024-től már a szülő rendelkezhet arról, hogy a gyermekei után járó pótszabadságon mikor szeretné kivenni.

Ezzel sokak számára jóval biztonságosabbá és tervezhetőbbé válik a kikapcsolódás, üdülés, illetve a gyermekek felügyelete, amennyiben a helyzet úgy kívánja.

A magyar törvények szerint a gyermek 16 éves koráig pótszabadság jár a szülőknek, viszont eddig a munkáltató volt jogosult dönteni ennek pontos dárumáról. Nyilvánvaló, hogy egy korrekt munkahely eddig is a szülőkre bízta a döntést, de a jog a munkáltató oldalán állt, ez mostantól megfordul. A jogszabály-módosítást 132 igen szavazattal, 26 ellenvoks és hat tartózkodás mellett fogadta el a parlament kereszténydemokrata képviselők kezdeményezésére.

A gyermekek után járó pótszabadság mértéke

  • egy gyermek után évente 2 nap,
  • két gyermek után 4 nap,
  • kettőnél több gyermek után 7 nap pótszabadság jár a szülőknek.

Idén már volt a szülőknek kedvező változás, amiről sokan nem tudnak még – a munkahelyek érthető módon nem verik nagy dobra például azt, hogy

Alanyi jogon jár a távmunka a kisgyermekes szülőknek a gyermek 4 éves koráig

2023-as innovatív változás volt még, hogy:

  • a gyermek 4 éves koráig a munkáltató köteles részmunkaidőben alkalmazni a munkavállalót, ha ő ezt kifejezetten kéri- a gyermek 8 éves koráig kérhető a munkavégzési hely, valamint a munkarend módosítása.
  • a szülő kérheti a munka távmunkában való végzését, amit a munkáltató csak kellő indoklással utasíthat vissza.

Részletek és más egyéb szülőknek járó szabadsághoz kapcsolódó tudnivalók korábbi cikkünkben olvashatók:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben