Hangulatkeltés, hogy meredeken emelkednek a bérek a turizmusban

by Kassay Tamás

A napokban elárasztották a sajtót a BDO elemzésének igen fura, hangulatkeltő és szenzációhajhász interpretációi, amelyek szerint meredeken, kiugróan, az égig emelkednek a bérek, mégsem találnak embereket a turizmusban. A címekből elegánsan kifelejtik, hogy átlagosan havi bruttó 282.000 (nettó 187.000) forintról van szó a vendéglátó szektorban, illetve bruttó 345.000 (nettó 229.000) forint az égig érő szint a szálláshelyek esetében. Lássuk akkor hitelesen a helyzetet, ahogyan mások nem írták meg!

A BDO elemzését a Spabook mint Magyarország második legolvasottabb* turizmus hírportálja is megkapta, de eddig nem közöltem le, mert nem éreztem úgy, hogy az oldal tematikájához és minőségéhez szokott olvasóimat különösebben érdekelhetné és releváns lenne számukra, semmi olyan megállapítás, vagy újdonság nincsen benne – GONDOLTAM ÉN!

De látszik, hogy vannak, akik mindenáron szerettek volna találni benne érdekességet és bizony találtak és égbe szökő béremelkedésről, magas fizetésekről és egyebekről írtak, ráadásul „szakmai elemzés” címszó alatt, ami különösen szomorú.

70% béremelés a budapesti turizmusban

hangulatkeltés meredeken emelkedő bérek turizmus belföld munkaerőhiány
Érdekelnek a hiteles utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport és Hírlevelünk.

Idézem a Portfolio szemléjét ami a közleményt vette át: „A KSH adatai alapján a TEÁOR szerinti szálláshely-szolgáltatás szektorban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 2020. június hónapban közel 40%-kal ugrott meg a 2019-es év ugyanezen időszakához képest országos szinten, Budapesten ennél is drasztikusabb, közel 70%-os béremelkedés volt tapasztalható.

Mindannyian tudunk két dolgot:

  1. hogy ez nem igaz, ellenben statisztikailag jól néz ki. Csupán annyi történt, hogy a munkavállalók megérezték a saját bőrükön a védtelenségüket, sokuknak nagyon fájt az, hogy nem voltak korrektül bejelentve, amikor beütött a válság. Most inkább korrektül kezdik őket bejelenteni, különben nem vállalják el a munkát, ennyi történt, ez látszik a számokban.
  2. alacsony bázisra nagy arányú növekedéssel még mindig járhatunk rendkívül alacsony szinten. A nemzetgazdasági átlag bruttó 420.000 forint, ami nem éri el a nettó 280.000 forintot, amiből utána valahogy meg kellene élni, na most ehhez képest messze elmaradnak az „égig érő” bérek, amikről egyesek elkezdtek hangulatkeltő módon hírt adni.

Van 1 dolog, amit viszont kevesen tudnak, hogy a fenti 2 pont mellett van egy 3. pont is, miszerint ezek a bérek a nagyobb hotelekben helytállóak, de kisebb helyeken, különösen éttermekben már nagyon nem. Szabadon bárki beléphet és nézelődhet a Facebook vendéglátós csoportjaiban, ahol munkákat keresnek-kínálnak, és ott rejlik az igazság. Simán többet visz haza zsebben a pincérek, szakácsok, takarítók, mosogatók jelentős része, mint amit a statisztika tükröz. Leginkább pincér és szakács vonalon vannak komoly fizetések, messze előzik egy átlagos multis munkakör szintjét, nagyjából nettóban annyi, mint utóbbiak bruttóban. Ez nem baj, nem sajnálom, senki ne értsen félre. Az lenne a normális, ha 1000 EUR nettó alatt senki nem keresne, és akkor nem mondtam sokat, ennyiért jelenleg elég nehéz pizza sütőt találni például, inkább 1500 EUR a reális. A baj az, hogy most eljutottunk oda, hogy a diplomás szürkegalléros/blúzos réteg lassan nem engedheti meg magának, hogy tisztességesen és rendszeresen járjon étterembe (ez látható Budapesten, ezért üresek nálunk és ezért nem üresek Bécsben), mert lényegében kevesebbet keresnek az elinflált irodista fizetésükkel, mint azok, akik az utóbbi néhány évben kiállhattak magukért. Ha nincs pincér, nincs étterem. Ha nem fizetik meg, nem csinálja és a tulajnak közvetlenül fáj. Gigantikus cégeknél ez sokkal nehezebben tud megtörténni, az AUDI kivételével nem is sikerült rendezni a sorokat sehol sem.

A szálláshely szektor szintén csalóka, mert rengetegen fizetnek átalányadót a szobáik után és lényegében adómentesen (ingatlanadó van, oké rendben, de az messze kevesebb, mintha bérköltség lenne, az érintettek tudják ezt jól), szóval ott is magyar bérezéshez képest bőven átlag feletti jövedelemre lehet szert tenni, feltéve, hogy az ember tulajdonos és családi vállalkozás formájában viszi a boltot. Sok alkalmazottal a képlet természetesen változik.

Ezt a cikket azért írtam meg, mert nagyon zavar az, hogy lényegében gondolkodás nélkül másolják egymást a hírportálok, egymásra licitálnak címadásban és aztán leközölnek valamit, amit nem ellenőriztek le, nem értelmeztek és mindezt megteszik egy fals interpretációban.

Összefoglalva tehát:

Nem, nem nőttek az égig a bejelentett fizetések a turizmusban. Ha így lenne, akkor találnának embert is. Azért nem találnak embert, mert nincsenek megfizetve, egy 4 csillagos szállodában teljesen normális egy 320 ezres bruttó fizetés backoffice munkára. Ez megalázóan alacsony, a kezdő fizetésem volt ennyi egyetemistaként 15 évvel ezelőtt. Csak mondom, és akkor az euró 250 volt, nem 360.

Az sem igaz, hogy a KSH bérszámainak köze lenne a valósághoz, mert hírhedten ez az a szektor, ahol a bér-adminisztráció, mondjuk úgy: viszonylag rugalmas keretek között mozog(hat) és ennek sok teljesen legális eleme is van. Lényegesen magasabbak a valós fizetések annál, mint amit a statisztikából látunk, de ez nem minden pozícióra terjed ki, lásd előző bekezdést, mert rengetegen keresnek a tisztességes életvitelhez nem elégséges bért, ráadásul sokan 4, sőt 5 csillagos hotelekben teszik ezt. Emellett pedig vállalnak privátban ezt-azt amazt, rengeteg egyéb mellett például nyelvtanítást, és ez negatívan hat a munkadíjakra minden érintett tekintetében.

Mikor jutunk el oda, hogy 1, azaz egy, azaz egyetlen 8 órás (műszakok átlagában, legyen akkor havi 160 óra) munkából tisztességgel meg lehessen élni és ne 2-3 dolgot kelljen csinálni sokaknak ahhoz, hogy egyről az egyen maradjanak, ha a kettőig nem is jutnak el? És mikor jutunk el oda, hogy ha valahol történik valami pozitívum, akkor azt nem hájpoljuk túl, hanem a helyén kezeljük? Ha a mostani fizetéseket megdupláznánk, akkor sem beszélhetnénk semmi hűde nagy extráról – valójában. De micsoda címeket lehetne adni, az biztos!

A cikket ide kattintva oszthatod meg.
Érdekelnek a hiteles utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport és Hírlevelünk.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.
*DKT auditált real user eredmények alapján

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben