Horvátország változtat a karantén szabályokon

by Kassay Tamás

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója szombaton, a válságstáb ülését követően bejelentette, hogy Horvátország a koronavírus ellen beoltottak számára 10 napról 7 napra csökkenti a karanténkötelezettséget, amely 5 nap után feloldható, negatív antigén gyorsteszt bemutatása esetén. – közölte az MTI. Én viszont utánanéztem, hogy mi a helyzet, mert emlékeim azt súgták, uniós COVID igazolvánnyal szabadon beutazhatunk, nem kell semmi más.

Az új intézkedések azután lépnek életbe, hogy a HZJZ megfogalmazza a pontos ajánlásokat – tette hozzá a horvát miniszter, aki a döntést azzal magyarázta, hogy a koronavírus omikron változatának lappangási ideje valamivel rövidebb ideig tart, és a betegség lefolyása is enyhébb, mint a korábbi variánsok esetében volt.

Azok számára, akik nincsenek beoltva, továbbra is 10 napig tart majd a kötelező karantén. 

Változnak a határátlépés szabályai Horvátországban február 1-jétől

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: február 1-jétől a hónap végéig meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, és csak a határátlépési szabályokban lesznek változások.

Figyelembe véve az Európai Unió útmutatásait, a beutazáshoz 365 napról 270 napra csökkentik a Covid-igazolványok érvényességi idejét 2 oltás esetén. Azok, akik nem rendelkeznek Covid-igazolvánnyal, továbbra is 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel is átléphetik a határt. A felgyógyultsági igazolás érvényességi ideje 180 nap. – szólt a híradás, csakhogy: ez érvényes magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre nem vonatkozik, hiszen a 2 ország között bilaterális egyezmény van érvényben. Ennek alapján érvényes oltással és ezt igazoló kártya, vagy mobil oltási igazolvánnyal mi magyarok korlátozás nélkül utazhatunk be Horvátországba!

Egészen pontosan a Konzuli Szolgálat ezt írja Horvátországra vonatkozóan, változtatás nélkül közlöm:

a. Be lehet-e utazni? Igen.

Az érvényes digitális COVID igazolvány felmutatásával korlátozásmentes és szabad a beutazás. A digitális COVID igazolványnak igazolnia kell a teljes beoltottságot vagy a betegségen való átesettséget az utazást megelőző 12 hónapon, azaz 365 napon belül. (Az oltásokkal kapcsolatos  pontos feltételekről az alábbiakban olvashat.)

Kivételek: A Brazíliából érkezőktől a horvát hatóságok kötelező (72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén) teszt eredmény bemutatását kérik.  A Zanzibár területéről érkezőkre  karantén és egyidejűleg 72 óránál nem régebbi PCR teszt bemutatási kötelezettség vonatkozik. A karantén ezen esetben legkorábban a 7. napon oldható fel, ismételt PCR teszttel. 

A digitális uniós COVID igazolvánnyal nem rendelkezők Magyarországról, az Unió területéről vagy Unión kívüli országból  az alábbi feltételek egyikének teljesítésével léphetnek be akadálymentesen Horvátországba.

A mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi,  az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. (Az elfogadott antigén-tesztek listája az itt belinkelt dokumentumban található https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf).

A szerológiai teszteket és a patikában vásárolható gyorsteszteket a horvát hatóságok nem fogadják el. 

  1. A tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban is el lehet végezni. Ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni  (A horvátországi tesztközpontok listája) A házi karantén pontos címéről, amely lehet apartman, hotel vagy magánház is, a beutazó személy a határon nyilatkozik vagy azt az utazást megelőzően a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül rögzíti.
  2. A betegségen való átesettség igazolható:  egy évnél (365 napnál) nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően  igazoló orvosi igazolással. A pecséttel ellátott orvosi igazolásnak tanúsítania kell a betegségen  átesettség időpontját és minden esetben javasolt angol nyelven kiállítani.  A horvát hatóságok a magyar nyelvű pozitív PCR teszteredményt vagy pozitív antigén alapú gyorsteszt eredményt elfogadják. A pozitív antitest eredmény, az EESZT-ből nyomtatható igazolás nem felel meg a betegségen való átesettség igazolására. COVID Védőoltással: A horvát hatóságok elfogadják a Pfizer/Moderna/Astra Zeneca/Sputnik/Sinopharm és Janssen oltóanyagokat, továbbá a WHO által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott oltóanyagokat (Covishield, Covaxin, CoronaVac). A védőoltásokat Horvátországban az oltás felvételétől számított legfeljebb egy évig (365 napig) fogadják el érvényesnek. A szabad határátlépéshez elegendő az oltások (mindkét dózis) felvételéről szóló igazolást felmutatni, amelyet nem szükséges lefordíttatni. A Janssen vakcinával oltott személyeknél a szabad beutazás az oltás felvételét követő 15. naptól él.  
  3. Milyen feltételek érvényesek a csak egy oltással/első oltási dózissal rendelkezők esetében?  A Pfizer/Moderna/Sputnik vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 42 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 42. (negyvenkettedik!) nap közötti időszakban. Az AstraZeneca vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít,  ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 84 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 84. (nyolcvannegyedik!) nap közötti időszakban. Fontos azonban, hogy a korlátozásmentes belépés kizárólag ebben az időszakban, ezekben az idősávokban érvényes. Ha az első dózis felvételét követő mentességi időszak (a 42. nap, illetve 84. nap) letelik, akkor a beutazó csak a második dózis felvételét követően tud szabadon és karantén-mentesen beutazni. 
  4. Az a személy, aki az utazást megelőző nyolc hónapban átesett a COVID betegségen és ugyanebben az időszakban legalább egy (Pfizer/Astra/Moderna, Sputnik, Sinopharm) oltási dózist felvett, az oltást követő egy évig (365 napig) szintén szabadon beutazhat. Természetesen a betegségen való átesettséget és az, első oltást is igazolni szükséges. 
  5. Kiskorúakra vonatkozó szabály: a 12 év alatti kiskorúak mentesülnek az uniós digitális COVID igazolás bemutatása alól, ahogyan a tesztelési kötelezettség alól is, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek érvényes COVID igazolással, vagy az előírt negatív (teszteredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal.  Ez a mentesség nem illeti meg a 12-18. év közötti korosztályt.

b. Kell-e teszt? Igen.

Amennyiben a beutazó az a. pontban felsorolt lehetőségek közül teszttel kíván beutazni.  

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

  • A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. 
  • A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap magyar nyelven is elérhető. 
  • Figyelem: az entercroatia.mup.hr oldallal kapcsolatban tapasztalt regisztrációs és informatikai hibákra tekintettel a következőket javasoljuk: Csoportos és ugyanazon helyre történő utazás esetén célszerű a csoport (pl. családfő, csoportvezető) legalább egy tagját regisztrálni. Az egy autóban utazók mindegyike töltse ki az űrlapot, és a járművezető személyéhez regisztráljanak. A honlap működésével kapcsolatos problémák észlelésekor javasolt megkísérelni a nyelvi változatok közötti váltást (pl. a magyar nyelvi verzió helyett átváltani az angolra.) Elháríthatatlan technikai problémák esetén, a szükséges regisztrációs adatokat a határátlépéskor, szóban is lehet közölni. További információk itt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/regisztraljon-hogy-segithessunk
  • Kivételek: A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: igen. 

Teljes oltottság (két vakcina felvétele vagy az egydózisú vakcinákból az egyetlen dózis felvétele) esetén nincs beutazási korlátozás. A horvát hatóságok elfogadják a Pfizer/Moderna/Astra Zeneca/Sputnik/Sinopharm és Janssen oltóanyagokat, továbbá a WHO által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott oltóanyagokat (Covishield, Covaxin, CoronaVac). Az oltás igazolására az uniós COVID igazolványt fogadják el, papír alapon vagy digitális formában. 

e. Karanténkötelezettség: Van.

Horvát hatósági tájékoztatás az alábbi linken: https://mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212

10-napos, illetve speciális esetben 14-napos karantén-kötelezettség van, abban az esetben ha a beutazó nem teljesíti az a) pontban felsorolt feltételeket.  Amennyiben a beutazó az a. pontban felsorolt lehetőségek közül sem védettségét nem tudja igazolni, sem teszttel nem rendelkezik, akkor kötelező a karantén.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben