Felpörögtek a húsvéti előfoglalások

by admin

A magyarországi szálláshelyek 410 ezer vendégéjszaka-foglalást rögzítettek a húsvétra, amely 11%-kal múlja felül a tavalyi értéket. A nemzetközi turizmus visszatérő lendületét jelzi, hogy az előző évhez képest 30%-kal több külföldi előfoglalás jött erre az időszakra a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint. A legtöbben Németországból, Izraelből és a szomszédos országokból érkeznek a vidéki szálláshelyekre húsvétra.  

A többség vidéken tölti majd a húsvéti ünnepeket, az előfoglalások 38%-a a fővárosba, 62%-a pedig vidékre érkezett.

Az erős évkezdet után, kifejezetten jól indul a tavasz is, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ugyanis a március 26-ig lefoglalt belföldi vendégéjszakák száma 2022-höz képest 7 százalékkal nőtt az első hosszú hétvégére. Az előfoglalások országos megoszlása szerint Budapesten a külföldiek (72%) lesznek többségben, míg vidéken a foglalások 75%-a hazai vendégektől származik. A legtöbb utazó a turisztikai térségek közül Balaton, Mátra-Bükk vagy Bük-Sárvár szálláshelyeit választotta a húsvéti pihenés helyszínéül.

Az év eleje rendkívül kiemelkedő volt nemzetközi összevetésben is. Az Eurostat adatai alapján például januárban Magyarország az egyik legnagyobb forgalomnövekedést tudta felmutatni Európában az előző januárhoz képest. Ezt erősítik most a húsvéti adatok is. A szálláshelyeken országszerte a tavalyinál is erőteljesebb forgalom várható, és ebben idén már a külföldi vendégekre is fokozott mértékben számíthat az ágazat

‒ fogalmazott az előfoglalások kapcsán Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. 
Húsvéti előfoglalások 2023
fotó: MTÜ; Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Az adatok szerint külpiacainkról a legtöbb foglalás, Izraelből, Németországból és Spanyolországból érkezett a fővárosba, míg a vidéki desztinációk szálláshelyeit főként cseh, szlovák és német vendégek fogják megtölteni, akik elsősorban a Balatonra, valamint a Bük-Sárvár és a Mátra-Bükk térségbe utaznak majd. A vidéki települések közül Hévíz, Bük és Sárvár számíthat a legtöbb külföldi vendégre.

Emellett a magyar vendégek is a Balatonon, illetve a Mátra-Bükk térségben pihenik ki a tavaszi fáradtságot, de közülük sokan indulnak majd Budapestet és környékét felfedezni ebben az időszakban. Természetesen a fürdővárosok a legnépszerűbb úticélok a főváros után: Hajdúszoboszló, Zalakaros és Hévíz felé veszik legtöbben az irányt április 7-10 között.  

A húsvéti foglalások 67%-a szállodákba, 20%-a magán- és egyéb szálláshelyekre, 5%-a panziókba, 4% közösségi szálláshelyekre, 2%-a üdülőházakba és 2%-a kempingekbe szól. Az ünnepi hétvégén a két éjszakás foglalások a legjellemzőbbek, a legtöbb foglalás nagyszombatra, ezután pedig nagypéntekre érkezett.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben