Ideiglenesen bezárták Székelyföld legkeresettebb turisztikai attrakcióját

by Kassay Tamás

A parajdi sóbánya hétfőn bezárt a látogatók előtt, miután talajvíz szivárgott be a régi tárnákba, és ennek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma – közölte a romániai turisztikai látványosság vezetősége. A különleges látványosságról a cikk végén videót is mutatok.

A Hargita megyei, parajdi sóbánya Székelyföld egyik legkeresettebb turisztikai attrakciója, amelyet most tehát műszaki okok miatt kellett bezárni – közölte közösségi oldalán az intézmény. Azt írták, hogy kedd reggeltől újra fogadják majd a látogatókat.

Sebestyén József, a parajdi sóbánya vezetője az Agerpres román hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a bányát azért kellett bezárni, mivel az utóbbi napok heves esőzései és a hó olvadása következtében beszivárgott a víz a régi tárnákba. Az igazgató szerint több órára van szükség, hogy kiszellőzzenek a föld alatti csarnokok és a turisták újra használhassák ezeket. Hangsúlyozta, hogy kedd reggel ismét megnyitják a bányát a látogatók előtt.

A parajdi sóbányát legutóbb 2022. július 23-án kellett hasonló okok miatt bezárni. Akkor a turisták számára megnyitott csarnokok felé vezető járat mennyezetén kezdett el beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, és paladarabok hullottak az útra. Akkoriban két hónapig volt zárva a létesítmény, míg a szakembereknek sikerült orvosolni a problémát és biztonságossá tenni a bejáratot.

A parajdi sóbánya csodája videón

A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban naponta 2500-3000 személy is megfordul. A látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várják a látogatókat.

A turizmus világának híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben