influencer törvény Franciaország

Új törvény: börtön és súlyos pénzbüntetés fenyegeti az influenszereket, ha képszerkesztőt használnak

by Kassay Tamás

Szigorú törvény lépett életbe az influenszerek és tartalomgyártók működősére vonatkozóan az Európai Unió egyik legbefolyásosabb országában, Franciaországban. Nem kizárt, hogy más országokban is át fogják venni a szabályozást, ha ott beválik.

Franciaország a szerkesztett képek megjelölésére kötelezte az influencereket, betiltotta a plasztikai műtétek és a szerencsejátékok népszerűsítését

Az új törvény értelmében jelezni kell bejegyzésben, ha az abban használt fotó, vagy videó szerkesztett, retusált. Emellett a továbbiakban tilos a plasztikai műtétek, a szerencsejáték, valamint a kriptovaluta népszerűsítése.

A francia kormány igyekszik korlátozni a közösségi média felhasználóira ható romboló pszichológiai hatásokat – áll az indoklásban.

A Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter által javasolt és a parlamentnek benyújtott szigorú szabályozás megszegése akár 2 év börtönbüntetést és 30 000 euró bírságot is vonhat maga után. Ami egészen elképesztő ezen felül, az az, hogy a bűnösnek talált jogsértő influencerek a bíróság döntését követően nem használhatják a közösségi médiát és nem folytathatják karrierjüket a platformokon.

Le Maire úr azt mondta, hogy „zéró tolerancia” lesz mindenkivel szemben, aki nem tartja be a szabályokat, amelyeket mától kezdve a francia nemzetgyűlés is megvitat.

A francia miniszter zéró toleranciát hirdetett és egy sajtóközleményben azt mondta, hogy az ország az első európai nemzet, amely átfogó keretet hoz létre az influencer szektor szabályozására – a törvény minden francia influencert, valamint azokat is felelősségre vonja, akik külföldön élnek, de Franciaországban értékesített termékek szponzorálásával keresnek pénzt.

Le Maire a Franceinfónak azt mondta, hogy a szabályozás nem az influencerek elleni „harc” vagy megbélyegzésük módja, hanem egy olyan rendszer, amely mind őket, mind a fogyasztókat védi.

„Az influencerekre ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk, mint a hagyományos médiára, az internet nem a vadnyugat”

– mondta Le Maire.

Franciaország nem először próbálja növelni az átláthatóságot a manipulált képek terjesztésével kapcsolatban. Az ország 2017-ben törvényt fogadott el, amely előírta, hogy minden olyan kereskedelmi fotót, amelyet úgy retusáltak, hogy a modell teste vékonyabbnak vagy vastagabbnak tűnjön, a „photographie retouchée” (retusált fénykép) felirattal kell ellátni.

Az ötlet Marisol Touraine volt francia egészségügyi miniszter jóvoltából született, aki akkor azt mondta, hogy fontos volt elkerülni a „megközelíthetetlen szépségideálok népszerűsítését és megelőzni a fiatalok körében az anorexiát”.

Egy olyan időszakban, amikor a szűrők fejlett technológiája miatt – amelyek egyre kevésbé észlelhetők – aggodalmak merülnek fel, egy ilyen jogszabály bevezetése helyénvalónak tűnik. A Dove által nemrégiben végzett kutatás szerint a lányok 50 százaléka úgy véli, hogy nem néz ki elég jól valamilyen képszerkesztés nélkül.

A szakértők azonban már korábban is figyelmeztettek arra, hogy ha valamit egyszerűen retusáltnak vagy filteresnek bélyegeznek, az nem feltétlenül akadályozza meg a nézőt abban, hogy el akarja érni ezt a kinézetet.

Sőt, a Warwicki Egyetem tanulmánya szerint a modellek „feljavított” vagy „manipulált” megjelölése valójában növeli a vágyat, hogy utánozzuk a megjelenésüket.

Spabook vélemény a francia influenszer törvényről

Mint Magyarország egyik régi motoros turizmus influencere, fontosnak tartom, hogy beszéljünk pár dologról a francia törvény és a várható irányvonal kapcsán. Az Egyesült Államokban aktív diskurzus zajlik arról, hogy mikor várható ott hasonló szabályozás bevezetése.

Alapvetően jó dolog az, ha az emberek mentális egészségének megőrzése, javítása felé teszünk közösen lépéseket, de. Azt gondolom, hogy nem helyes az influencerek nyakába varrni a felelősséget és (csak) őket büntetni. Pontokba szedve elmondom, miért:

  1. A törvény és általában a társadalom egésze, akik kritikusan, vagy fanyalogva állnak az influencerekhez, elfeledkeznek egy tényről: a világ legnagyobb influenszerei nem mások, mint az újságírók, a média képviselői. Sokkal nagyobbak, mint az átlag influenszerek, mert sokkal több csatornájuk és elérésük van összességében.
  2. Hibás iránynak tartom azt, hogy a törvény külön kezeli az influenszereket a sajtó egészétől. Nem világos, miért is kell folyamatosan megkülönböztetni az influenszereket bárki mástól, miközben a bárki mások is valójában nagy mértékű befolyásoló erővel bírnak.
    A probléma az, hogy míg Franciaországban szabályozták a sajtót is ebben a tekintetben, addig más országokban arra számíthatunk, hogy átveszik az influenszer szabályozást, de megfeledkeznek majd a sajtó regulázásáról és ezzel korlátozzák majd a valódi versenyt.
  3. A törvény megteremti az előszobáját annak, hogy helyekről se lehessen retusált képeket leközölni, csak ha jelöléssel van ellátva. Pedig van olyan, hogy a rossz fényviszonyok, vagy simán csak a gyengébb képességű mobiltelefonos kamera miatt állítunk a fényeken és a színeken. Én soha nem színezem ki, de feljavítom annyira a fotókat, hogy közelítsenek a valósághoz. Jelölni kellene ezt? Ha valaki magáról tesz ki ilyen fotót, azt jelölni kellene? Ugye, hogy nem.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben