Japán földrengés Fukushima 7,1 erősségű 2021

7,1 erősségű földrengés Fukushima térségében, Japán keleti partjainál

by Kassay Tamás

A Richter skála szerint 7,1 erősségű földrengést mértek február 13-án, magyar idő szerint 15:07-kor Japán keleti partjainál, a szigetország északkeleti részén, a fukusimai prefektúra térségében, Miyagiban. Szökőár veszély szerencsére nem fenyeget az amerikai tsunami előrejelző központ adatai alapján. Érdekes megjegyezni, hogy a mai rengés majdnem ugyanott történt, mint a katasztrofális kimenetelű, 9,0 erősségű Tohoku földrengés 2011 március 11-én, ami után a világ megismerte Fukushima nevét.

7,1 erősségű földrengés Japán keleti partjainál

A japán földrengésről beszámoló szakportál hozzáteszi, remélik, hogy az adatok helyesek, mert ilyen erejű rengés vezethet szökőár kialakulásához, de egyelőre a tengerszint csak enyhe emelkedést mutat.

A földrengés körülbelül 1 percig tartott, és érezhető volt Chiba-ban, Saitamában és a környező régiókban. A rengés még Tokióiban is érzékelhető volt.

A földrengés pontos mértékét, epicentrumát és mélységét a következő néhány órában fogják felülvizsgálni a szeizmológusok, miután áttekintik az adatokat és finomítják a számításokat. Az előzetes szeizmikus adatok alapján a rengést az epicentrum területén szinte mindenkinek széles körben kellett volna éreznie. Lehet, hogy enyhe vagy közepes károkat okozott, de károkról, illetve sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Japán rendkívül jól kezeli az ilyen jellegű természeti jelenségeket, rendszeresek a földrengések és ennek megfelelően felkészültek arra, hogy a károkat minimalizálni tudják, ugyanakkor senki nem felejti el, hogy éppen ugyanitt volt egy földrengés 2011-ben, ami után szökőár alakult ki és atomkatasztrófát okozott a Fukushimai Atomerőműben és térségében. A természeti károk a mai napig jelentősek.

Mérsékelt földrengést érzékelhettek Namie-ban, az epicentrumtól 61 km-re, továbbá vélhetően Watari (76 km), Iwanuma-ban (79 km), Kakuda (79 km), Ishinomaki (81 km), Shiogama (83 km), Sendai (89 km), Iwaki (100 km) városaiban is hasonló rengést érezhettek a helyiek.

A földrengést február 13-án, helyi idő szerint szombat este 23.07 órakor mérték.

Japán a hőforrások és forró vizes fürdők (onsen) hazája

Japán földrengés Fukushima 7,1 erősségű 2021

Japán a fürdőzést kedvelők paradicsoma, rengeteg hőforrás található országszerte, amikre forró vizes fürdőközpontok épültek. A jó hegyi levegő, az egészséges ételek, és a forró víz néhány hét alatt is megfiatalítja az oda ellátogató utazókat, a helyiek kimagasló várható életkora pedig önmagáért beszél. Valamit tudnak ők ott arról, hogy mi a hosszú élet titka.

Az onsen-ek a japán tradicionális fürdők, amelyekben az a játékszabály, hogy a férfiak és a nők külön fürdőznek. Mielőtt a medencébe mennénk, alaposan illik lezuhanyozni, ehhez biztosítják a feltételeket, van szappan, testápoló, zuhanyzó az öltözőben. Ami nincsen, az a fürdőruha.

Ádám és Éva kosztümben kell megjelenni, ez az alkalomhoz illő viselet.

A szégyenlősebbek szerencséje az, hogy sok helyen van az utcán úgynevezett lábfürdő, ezekbe akár bele is lehetne ülni, csupán annyi a különbség, hogy 30-40 centinél nem mélyebb a víz. Arra szolgál, hogy a lábunkat belelógatva felfrissítsük és serkentsük a vérkeringésünket. Kipróbáltam, piszok meleg és simán meg lehet főzni a lábunkat pirosra elevenen, ha nem figyelünk oda. Ellenben, a néhány perces relax után hihetetlenül kellemes érzés volt továbbsétálni, pedig aznap (és az előző hetekben is) gyalogoltam minden nap jó 15-20 kilométereket. Tehát a fürdő tudomány működik.

Érdekelnek a wellness és utazós témák? Zárt csoportunkban szállás véleményekről, fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is olvashatsz.

Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további érdekes és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben