jogi védelem külföldön nyaralni indult biciklissel ütközött bíróság

Nyaralni indult, biciklissel ütközött, bíróságon kötött ki – külföldön könnyen bajba kerülhetünk jogi védelem nélkül

by Kassay Tamás

Szikrázó napsütés, tengerparti szellő, pálmafák, zajos forgalom és pizza, pasta, dolce vita, autós túra, így indul jogi rovatunk következő, valós eseten alapuló története, amely egy kerékpáros elgázolásával folytatódott és a bíróságon végződött. A magyar autóvezető szerencsés, mert a D.A.S. jogvédelmi biztosításának hála nem maradt magára ebben a szerencsétlen helyzetben egy idegen országban.

Hasznos a jogi védelem külföldön egy nyaralás alatt is

A D.A.S. ügyfele a szakzsargon és a vád szerint külföldön közlekedési balesetet okozott, egy körforgalomban elgázolt egy kerékpárost, aki könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet. Igen ám, de a helyi ügyészség messze földön híres a vádemelési gyakorlatáról, így az autó vezetője számára megkezdődött a rémálom.

Gondatlanságból elkövetett bűncselekménnyel vádolták meg és bíróságra idézték a magyar autóst, aki a fejlemények nyomán segítséget kért a jogvédelmi biztosítójától.

Az eset tanulmányozása után a helyzet a következőképpen alakult:

Az első tárgyalást követően – amelyen a vádlottat személyesen is meghallgatták -, szakértő kirendelésére is sor került. Emellett a bíróság egy tanút is beidézett meghallgatásra. A szakértő kirendelését az a tény is indokolta, hogy mást állított ügyfelünk, a sértett és a tanú is.

A vádlott gépjárművezető szerint a körforgalomba behajtáskor a gépjárműve holtterébe került a biciklis, akit emiatt nem láthatott, előtte, ahol még láthatta volna, azon a szakaszon pedig még nem látta.

A DAS jogásza a védelem oldaláról előadta, hogy a féknyomok és a gépjárműben elhelyezett fedélzeti kamera felvételei alapján az autós szabályosan közlekedett és szabályosan hajtott be a körforgalomba, amikor a baleset bekövetkezett. A kirendelt szakértő is megállapította, hogy a sofőrt nem terheli gondatlanság.

A helyszíni vizsgálat és a helyzet rekonstruálása nyomán megállapították, hogy a versenybiciklis sértett nagy sebességgel érkezett ügyfelünk gépjárműve mellé a kanyarodást megelőzően. Tehát a sofőr a tőle elvárható figyelemmel és körültekintéssel közlekedett, a kerékpárost nem láthatta.

A bíróság végül felmentette az autóst a vád alól, sőt, tekintettel arra, hogy az ítélet szerint nem bűnös, azt is megállapította, hogy a sértett kerékpáros esetleges polgári jogi igényének sem lesz alapja a jövőben, tehát például kártérítésért vagy sérelemdíjért sem érdemes folyamodnia.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben