Kapoanik síközpont Szerbia Wizz Air

A Wizz Air szerb síközpontba csábítja a turistákat

by Kassay Tamás

Tagadhatatlanul van kölcsönhatás a fapados járatok és a kevésbé frekventált desztinációk fejlődése és népszerűsége között. A Wizz Air ezúttal Szerbiába csábítja utasait síelni, akik Belgrádba, vagy Nis repülőterére érkezve közelíthetik meg a nemzetközi szinten lényegében ismeretlen helyszíneket. Az országban a legfejlettebb síközpont Kapoanik.

Fapadosok pörgetik a periféria turizmusát

Nem célom egyetlen úti célt sem megbántani és a helyiek lelkébe gázolni, de nagyjából mindannyian tudjuk, hogy vannak olyan helyek, mint Párizs, London, Barcelona, amiket senkinek nem kell bemutatni, özönlenek oda a turisták és mindig népszerűek lesznek. Vannak viszont olyan helyek, mint például Grúzia, amelyek az utóbbi évek fejlődését szinte kizárólag a felpörgő turizmusnak köszönhetik, azon belül is a helyre rárepülő fapadosoknak, akik tömögesen vitték oda az újdonságokra nyitott turistákat.

A Wizz Air legújabb hírlevelében ismét besegít egy helynek, amelyre valószínűleg igen kevesen gondoltak, amikor az idei téli síelésüket tervezgették.

Szerbia déli-középső részén, Koszovó északi csücskénél a határhoz közel található a Kapoanik síközpont, amely hatalmas fejlesztéseken ment keresztül az utóbbi években.

Az a vendég, aki utoljára 8 évvel ezelőtt járt Kopaonikban, ma valószínűleg nem ismerné fel az üdülőhely nagy részét. Kopaonik 12 új létesítményt kapott, 12 új pályát hoztak létre, és a meglévő pályák jó részét kibővítették, új hóágyúkat is telepítettek.

Kopaonik Közép-Szerbia legmagasabb hegye a Kosovska Mitrovica feletti dombok irányában, észak-nyugati irányban, 1600 méternél magasabb csúcsok tarkítják: Gobelja (1934 m), Karaman Vucak (1936 m), Dried Rudiste (1976 m) és Pancicev csúcs (2017 m).

Kopaonikba több irányból is el lehet jutni. Josanicka banja (Gyógyfürdő), Brzece és Rudnica felett. Mindhárom irányba jó minőségű utak vezetnek, amelyeket a téli időszakban rendszeresen takarítanak

A síterep 1100 és 2017 m közötti magasságban terül el, és 24 sílifttel rendelkezik, amelyek óránként 30 000 síelőt tudnak szállítani. 7 négyszékes felvonó, 3 hatszékes felvonó, 2 kétszékes felvonó, 9 sífelvonó és 3 extra sífelvonó szolgálja ki az 55 km alpesi és 12 km nordic pályát. Tavaly az üdülőhelyek megkapták a Nemzetközi Síszövetség (FIS) jóváhagyását 3 pályára a Kopaonik síközpontban, amely jól mutatja, hogy a sípályák megfelelnek a FIS szabványoknak. Ez lehetővé teszi nemzetközi versenyek szervezését az alpesi sí és snowboard szakágakban.

Csatlakozz zárt csoportunkhoz ingyenesen és kerülj képbe a turizmus híreivel!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben