karácsonyi vásár Zágráb Advent

A bécsi és a párizsi karácsonyi vásárokat is előzi az Adventi forgatag ebben a közeli városban

by Polisor Bettina

Az Európa Legjobb Karácsonyi vására címet 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is elnyerte, 2019-ben pedig A Világ 3. Legjobb Karácsonyi vásárának választották a zágrábi karácsonyi vásárt. Az Advent Zágrábban elnevezésű rendezvénysorozat – ami rendszeresen maga mögé utasítja az európai nagyvárosok karácsonyi vásárait – idén december 2. és január 7. között rengeteg látnivalóval és programmal várja a látogatókat.

Főbb látnivalók Zágráb karácsonyi vásárában

Az adventi forgatag egyik fő eleme a Tomislav Parkban a Művészetek Pavilonjának szecessziós homlokzata előtt található korcsolyapálya, ahol a téli sportok szerelmesei diszkó zenére történelmi épületek között hódolhatnak a jégkorcsolya iránti szenvedélyüknek.

A Zrinjevac park közepén egy zenepavilon található, ahol folyamatosan szól a karácsonyi zene, esténként pedig élőzenei koncertekkel, szabadtéri előadásokkal, kreatív műhelyekkel várják a látogatókat. A zágrábi advent jelképének számító fényfüzérrel feldíszített szökőkút is ennek a parknak a díszítő eleme.

A Zrinjevac térről induló kis utcán érhető el Zágráb főtere, a Jelacic tér, itt állítják fel az adventi koszorút és a város karácsonyfáját, valamint itt rendezik meg a nagyobb szabású koncerteket, ünnepi programokat. A főtér különlegessége a Kras mézeskalács vármelynek belsejében kolbászt és forralt bort árulnak.

A főtér oldalából egy kis sétálóutca indul a felsővárosba, a katedrális felé. Itt élő Betlehem várja a látogatókat, akik szentestéig minden szerdán, csütörtökön és pénteken megtekinthetik a gázlámpa gyújtás 160 éves hagyományát: a felvonulás a Lotrščak-toronytól indul, áthalad a IV. Béla parkon és a Grič parkon át, fényt és karácsonyi dalokat lopva az ünneplők szívébe.

Grič-alagút szintén kihagyhatatlan látnivaló, melynek hangulatát a sarki fények ihlették, és amelyet igazi mesevilággá varázsolnak ilyenkor. Érdemes ellátogatni még a Horvát Nemzeti Színházhoz, ahol a színház épülete és a körülötte levő park egyaránt karácsonyi álruhába bújik – így a látogatók bepillanthatnak a csodálatos neobarokk épületbe, és tökéletes karácsonyi fotóval örökíthetik meg adventi utazásukat.

Gasztroturistáknak és gyerekeknek is számos meglepetést tartogat az Advent Zágrábban

Az Advent Zágráb helyszíneit fabódék hosszú sorai kötik össze, ahol egy kiadós séta után illatos húsételeket, édes tésztákat és fűszeres forralt bort árusító kunyhók kínálatából lehet válogatni. A ”Kis Advent” a Strossmayer sétányon várja a vendégeket vidám és rendhagyó hangulatával, ami a vérbeli gasztroturistáknak bakancslistás hely. A Fuliranje a leghíresebb gasztronómiai startupok, fiatal és befutott szakácsok találkozásának helyszíne, akik minden évben új alkotásokkal lepik meg az idelátogatókat. Itt a hagyományos ételek street food stílusban kerülnek a tányérra, amit a fenntarthatóságra és a dizájnra helyezett hangsúly tesz teljessé.

A gyerekek sem maradnak program nélkül a zágrábi adventi vásáron. Idén is lesznek olyan különleges programok, amelyeket kifejezetten nekik találtak ki, hogy élvezzék a Karácsony minden egyes magával ragadó pillanatát. Így például megnyitja kapuit az adventi időszakban Európa ötödik legnagyobb modellvasútja, és a naponta közlekedő több mint 200 vonattal, több mint 3000 méternyi sínpályával bűvöli el nemcsak a gyerekeket, hanem a játékos lelkű felnőtteket is, emellett a Ribnjak park igazi meseparkká változik, jégkristályokkal, fényinstallációkkal és telis-tele szórakozással, ahol a főszerep egy kedves Hókirálynőé, aki a gyerekek minden álmát teljesíti.

Az adventi forgatagban természetesen a karácsonyi portékák széles választéka is elérhető, kézműves dísztárgyak, gyertyák, ékszerek, kerámiák és likőrök éppúgy kaphatóak, mint a horvát jelképnek számító piros mézeskalács szív, a Licitar, illetve a kézzel faragott és festett fajátékok – az utóbbi kettő egyébiránt az UNESCO emberiség szellemi örökségének reprezentatív listáján is szerepel. Több kis utcában a fakunyhókban édes mandulát, forralt bort, kézzel készített ajándéktárgyakat, sálakat, kesztyűket és további karácsonyi ajándékokat kínálnak az árusok. A karácsonyi figurák közül természetesen minden évben a Diótörő katonák a legkelendőbbek, amit 15 centiméteres, vagy akár másfél méterre nőtt kivitelben is meg lehet majd vásárolni.

Idén karácsonyi kórusok visszhangoznak a koncerttermekben, templomokban, múzeumokban és előcsarnokokban is, valamint az erkélyekről, az utcákról és a városi terekről is felcsendül majd a zene. A nyitóesttől kezdve a könnyűzenei koncerteken át a klasszikus karácsonyi dalokig Zágráb minden sarkán vidám adventi előadásokat lehet majd hallgatni. Az Advent Zágrábban december 2. és január 7. között  várja a vendégeket, a számos karácsonyfát, diótörőt, mézeskalács bábut, hóembert, Betlehemet és még sok más karácsonyi dekorációs elemet felvonultató várost több ezer fény díszíti majd, olyan melegséget és ünnepi hangulatot árasztva, amit csak az adventi időszak tud nyújtani. 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben