Az első magyar Nobel-díjas nő: Karikó Katalin

by Kassay Tamás

Az első magyar Nobel-díjas nő Karikó Katalin lett, akinek kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva a Svéd Királyi Akadémia odaítélte a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért, ami a koronavírus elleni új generációs védőoltások gyors kifejlesztését tette lehetővé.

Spabook részről mint turizmus szakportál fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy Karikó Katalin tudása és évtizedekkel korábbi kutatási eredményei nélkül a világ szabadsága, a határok feloldása talán még ma sem lett volna lehetséges.

Az, hogy a turizmus (ennyire gyorsan) újra tudott indulni a világban, nagyban köszönhető Karikó Katalin munkásságának és most ezt a világ legelismertebb szakmai díja, a Nobel-díj is elismeri.

Karikó egyébként nem kizárólag a vakcina miatt érdemelte ki az elismerést, hanem azért, mert lefektette az mRNS-technológia széles körű gyógyszerészeti alkalmazásának alapjait, amely többek között a rák gyógyításában is úttörő irány lehet a jövőben. Mondanom sem kell, ha ez az irány működne, akkor arra egész Nobel-díj sorozatot érdemelne a kutató. 

Karikó Katalin Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre után a harmadik, aki magyar állampolgárként kapta meg a világ legrangosabb tudományos díját, és ő az első Nobel-díjas magyar nő.

Magyar és magyar születésű Nobel-díjasok

 • Lénárd Fülöp (kémiai Nobel-díj, 1905)
 • Szent-Györgyi Albert (orvosi, 1937)
 • Hevesy György (kémiai, 1943)
 • Békésy György (orvosi, 1961)
 • Wigner Jenő (fizikai, 1963)
 • Gábor Dénes (fizikai, 1971)
 • Harsányi János (közgazdasági, 1994)
 • Oláh György (kémiai, 1994)
 • Kertész Imre (irodalmi Nobel-díj, 2002)
 • Herskó Ferenc (kémiai, 2004)
 • Karikó Katalin (orvosi Nobel-díj, 2023)
Karikó Katalin Nobel-díj első magyar nő
Szegedi TudományegyetemCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

A járvány ideje alatt a Spabook folyamatosan tudósított a beutazási korlátozásokról, és egyéb utazási szabályokról, a lap lényegében az ezen a területen nyújtott tévedésmentes, megbízható, gyors és pontos tájékoztatásával alapozta meg hitelességét az olvasói körében.

Hálásak vagyunk, hogy ma már arról írhatunk, amiről igazán szeretünk: az utazásról, úti célokról és élményekről, valamint hírekről. Karikó Katalin tudományos munkássága nélkül lehet, hogy még mindig korlátozások jogszabályait kellene böngésznünk.

Karikó Katalin munkásságáról ezen az oldalon tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Gratulálunk a Nobel-díjhoz, amely leírhatatlanul nagy dolog.

Kassay Tamás
Mr Spabook
főszerkesztő

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben