kevesebben nyaraltak itthon 2022 augusztus vendégéjszakák száma

Kevesebben nyaraltak itthon augusztusban, mint tavaly, de a külföldiek elkezdtek visszatérni

by Kassay Tamás

A belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 17%-kal csökkent 2021 augusztusához viszonyítva. A külföldi turisták mentették a szezont, ők 60%-kal több éjszakát töltöttek el magyar szálláshelyeken, mint tavaly azonos időszakban a KSH jelentése szerint.

A magyarországi vendégéjszakák száma összességében 3,1%-kal nőtt 2021 augusztusához képest

2022 augusztusában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 1,4 millió vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9%-kal, a vendégéjszakáké 3,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17%-kal (400 ezerrel) csökkent 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 60%-kal (600 ezerrel) emelkedett.

2022. január–augusztusban a belföldi vendégek 31, a külföldiek 200%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában, de ne feledjük el, hogy 2021-ben január-április 4 hónapja a teljes zárás miatt lényegében 0 volt, májusban nyitott újra az ország. 1 hónap értéke 1/12, azaz 8,33%. 4 hónap szorozva 8,33%-kal, 33,3% adódik. Ehhez képest a 31%-os növekedés a belföldi vendégszámban azt jelenti, hogy a figyelembe vehető, „nyitott” hónapokban összességében 2,3%-kal kevesebb volt a belföldi vendég, mint tavaly volt. Ez önmagában egyébként nem baj, sőt. A belföldi turisták fizetőképessége alacsonyabb, mint a külföldieké, tehát minél több a külföldi és minél kevesebb a belföldi – egy egyensúlyi szintig – annál jobb.

Augusztus végéig hiába nőtt 2021-hez képest mind a belföldi, mind a külföldi turisták száma, a 8 hónap alatt eltöltött 18,5 millió összes vendégéjszaka 17 százalékkal kevesebb, mint a járvány előtti utolsó „békeévben”, 2019-ben.

Ahogyan az várható volt, a járvány lecsendesedésével és az utazási korlátozások megszűnésével a magyarok is újra megindultak külföldre.

Korábban többször cikkeztem arról, hogy az előző két, járvánnyal sújtott év remek alkalom arra, hogy a hazai szolgáltatók megmutassák magukat és bizonyítsák, hogy érdemes belföldön (is) üdülni, nem kell feltétlenül külföldre utazni. Több alkalommal fogalmaztam meg kritikát egyes szolgáltatók árazásával szemben, akik akkor durván felülárazták a helyeiket. Megtehették, mert külföldre nem tudtak menni az emberek, pihenni viszont szerettek volna a rendszeres külföldre járók, ahogyan ahhoz hozzászoktak.

A jelentős mértékű drágulás következtében azonban érzékelhetően romlott az ár/érték arány, így a külföldi nyaralásért lelkesedő tömegek meggyőzése nem sikerült. Amint nyíltak a határok, elpárologtak a belföldi turizmusból, mert úgy érzik, máshol több élményt, jobb szolgáltatást kapnak a pénzükért.

2022. augusztusa 2021 augusztusához viszonyítva így nézett ki egészen pontosan:

A belföldi vendégek száma 14%-kal, a vendégéjszakáké 17%-kal csökkent.

A vendégszám 831 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,4 millió volt. Az éjszakák 60%-át szállodákban töltötték, számuk 14%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 22, illetve 11%-kal mérséklődött a tavaly augusztusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, ahol a belföldivendég-éjszakák 36, illetve 12%-át regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 71, a vendégéjszakáké 60%-kal emelkedett.

A szálláshelyekre érkezett 580 ezer vendég összesen 1,6 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 63%-át szállodákban töltötték, ahol több mint másfélszeres bővülés történt 2021 augusztusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 46%-át regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 16%-kal 63 milliárd forintra növekedett. – Ha figyelembe vesszük az infláció mértékét (15,6% – MNB) akkor azt látjuk, hogy reálértéken nem sikerült növelni a gazdasági teljesítményt, ez a 16%-os eredmény lényegében a pénzromlás ütemével egyezik meg. Ha mellé tesszük azt, hogy több vendégéjszaka alatt sikerült ezt produkálni, akkor az azt jelenti, hogy 1 tartózkodásra vetítve reálértékben csökkent az árbevétel. Mivel a szobaárak emelkedtek, ezért az addicionális szolgáltatásokban történhetett visszaesés, magyarán kevesebb extra szolgáltatásra fizettek be a vendégek a tartózkodásuk alatt. – a szerk.

2022. augusztusában 2900 kereskedelmi szálláshely, köztük 948 szálloda és 1192 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 60%-át belföldi vendégek töltötték el.

2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyeken 70%-kal több, összesen 19 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 31, a külföldiek 200%-kal több (11 és 7,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 96%-kal nőtt, és 302 milliárd forintot tett ki, tehát éves szinten sikerült reálmértékben is növelni a teljesítményt. Csakhogy! 2019-ben 8 hónap alatt folyó áron 366 milliárd forint bevétele volt a kereskedelmi szálláshelyeknek, ahhoz képest a veszteség hatalmas, 18 százalék! Ha az inflációt is figyelembe vesszük, ami 26% volt 2019 augusztusa óta, akkor olyan, mintha 35-40 százalékkal visszaesett volna a bevétel.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 40%-kal kevesebbet, 5,8 milliárd forintot fizettek a SZÉP kártya tulajdonosok.

Durva visszaesés történt a SZÉP kártyás költésekben, amelyre pontos magyarázat egyelőre nem látott napvilágot. Az, hogy az év első felében, július 1-jéig élelmiszerre is el lehetett költeni a SZÉP kártyán lévő pénzeket, az összes költésnek a 25%-át vitte el, tehát további 15% pénz „veszett el a rendszerből” augusztusban. Spabook véleménye szerint az alábbi esetek összhatása tapasztalható:

  1. Sokan elköltötték az éves keretüket élelmiszerre, azóta nincs (érdemi) összeg a SZÉP kártyájukon.
  2. Akik rendelkeznek érdemi pénzösszeggel, közülök sokan külföldön nyaraltak, így értelemszerűen augusztusban nem, vagy csak kevesebbet költöttek itthon a kártyájukról.
  3. A rezsicsökkentés csökkentése miatt az emberek egy része azonnal átütemezte költéseit és takarékosságba kezdett, amelynek többek között a szabadidős tevékenységek és a kikapcsolódás estek áldozatul legelőször. Ne feledjük: hiába tudja kifizetni a szállást SZÉP kártyáról, a helyszínen költ még egyéb dolgokra, fizetni kell az útiköltséget, stb. Aki készpénzt szeretne megtakarítani a rezsire, illetve egyéb kiadásokra, a durván dráguló élelmiszerre, az lemond az utazásáról, és parkoltatja a pénzét a SZÉP kártyán, hiszen abból nem tud számlákat fizetni.
  4. A kormány ezért beavatkozott és a SZÉP kártyákon lévő 100 milliárd forintra visszamenőleges jelleggel megváltoztatta az elköltés feltételeit. Az eddig feltöltött összegeket 2024 május 31-ig lehetett felhasználni, de a kormányrendelet ezt 2023 május 31-re módosította. Az addig fel nem használt összegre 15% egyszeri díjat vetnek ki – a SZÉP kártyákra vonatkozó új rendeletről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben