Kína vakcinaútlevél bevezette első ország világon

Kína az első ország, amely bevezette a vakcinaútlevelet

by Waterfan

Kína bejelentette, hogy elsőként a világon, bevezette leggyakrabban vakcinaútlevélként emlegetett egészségügyi bizonyítvány digitális, illetve papír alapú dokumentumát. A kínai vakcinaútlevél tartalmazza az állampolgár oltási állapotát, valamint az elvégzett tesztek idejét és azok eredményeit.

A tanúsítvány a tegnap elindított WeChat platformon keresztül tölthető le, és kezdetben csak kínai állampolgárok számára lesz elérhető, és nem lesz kötelező. A program a külföldre látogató kínaiak utazását hivatott megkönnyíteni – a jelen fázisában.

Az igazolást „a világgazdasági fellendülés elősegítése és a határokon átnyúló utazások megkönnyítése érdekében” bocsátják ki – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A kínai vakcinaútlevél tartalmaz egy titkosított QR-kódot, amely lehetővé teszi más országok hatóságai számára, hogy betekinthessenek a Kínából érkező turisták releváns egészségügyi információi közé.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szintén azon országok között van, amelyek hasonló engedélyek bevezetését fontolgatják, amelyek vakcinaútlevélként működhetnek. Az Európai Unió egy olyan vakcina igazolás, „green pass” kidolgozásán dolgozik, amely lehetővé tenné az állampolgárok számára a tagállamok közötti, valamint a külföldi utazást.

A légitársaságok szintén dolgoznak azon, hogy egységes, digitális egészségügyi útlevél segítségével tudjanak működni. Ezen a vonalon az IATA a saját Travel Pass elképzelésével lépett pályára, amelyet már tesztelnek egyes légitársaságok.

A világszerte történő utazás újraindulása jól láthatóan függ attól, hogy sikerül-e egy olyan technológiát megosztani, vagy olyan eszközt létrehozni, amelyet a legtöbb ország és az iparági szereplők is mindannyian, közösen elfogadnak.

A néhány nappal ezelőtti országos félretájékoztatás után új kezdeményezést indult el, hogy turizmus témaköréhez kapcsolódó hírekben elkerülhessék az olvasók a fals információkat. Elindult egy Facebook csoport és egy hírgyűjtő oldal is, amin kizárólag ellenőrzött forrásból, hozzáértő által ellenőrzött hírek kapnak helyet.

Itt lehet és érdemes csatlakozni a Turizmus hírek hitelesen csoporthoz.

Biztonságos utazást, sok élményt,
Mr Spabook
forrás: Kínai kormány hivatalos forrásai
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további pontos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben