Egy thaiföldi sziget korlátozás nélkül várja a turistákat

by Kassay Tamás

Koh Larn, a Pattayához közel fekvő thaiföldi sziget korlátozás nélkül fogad beutazó turistákat 2021. szeptember 1-jétől, jelentette be a sziget. Sem oltás, sem teszt, sem karantén nincs, a külföldieknek útlevélre, a thaiföldi állampolgároknak pedig thai személyi igazolványra van szükségük a beutazáshoz.

Koh Larn beutazási korlátozás nélkül újranyit, de helyi korlátozások vannak

Koh Larn (másik nevén Korall) szigetet többször is lezárták már, a szeptember 1-jei újranyitás után viszont sem a thaiföldieknek, sem a külföldieknek nem kell semmilyen igazolást felmutatniuk a koronavírussal kapcsolatban, csak a szokásos úti okmányaikat.

Koh Larn Thaiföld beutazás korlátozás nélkül várja turistákat karantén teszt
Koh Larn szigete

Az újranyitást követően Koh Larn éttermei este 8:00 óráig tartanak nyitva, 75%-os kapacitással a szabadtéri/nem légkondicionált ülőhelyek esetében, és 50%-os kapacitással a beltéri és légkondicionált ülőhelyek esetében. Semmilyen alkoholárusítás nem engedélyezett.

Az üzletek, beleértve a kisboltokat is, reggel 4:00 órától este 8:00 óráig működhetnek. A szállodák kinyithatnak, de sem a medencéket, sem a tárgyalótermeket nem nyithatják meg és bulikat sem lehet rendezni.

A strandok nyitva állnak a pihenésre, de csoportos tevékenységek nem engedélyezettek. Az összejövetelek száma 5 főre korlátozódik, és az éjszakai kijárási tilalom 21:00 órától hajnali 4:00 óráig marad érvényben.

Koh Larn, amelyet néha Korall-szigetnek, vagy Ko Lan-nak hívnak, Pattaya partjainál található a Thai-öbölben. Mindössze 4 km hosszú és 2 km széles, igazi mini paradicsomi helyszín, amely tele van strandokkal. A vízi sportok szerelmesei igazán jól érezhetik itt magukat.

Mindössze egy hónappal ezelőtt jóformán egész Thaiföld arra számított, hogy egy ideig sehol sem fogadnak turistákat. A gyakorlatban egyébként most sem nagyon élvezhetjük a korlátlan beutazást, hiszen az aprócska szigetre nincsen közvetlen repülőjárat, így magyarként nem úszhatjuk meg, hogy Thaiföld területére belépjünk, az pedig nagyon nem egyszerű pálya jelenleg.

Thaiföld beutazás: lehetséges, de nehézkes

Összetett szabályok vonatkoznak a thaiföldi beutazásra, nagy vonalakban összefoglalom, de mindenképp érdemes tájékozódni a konzuli szolgálat oldalán, illetve a gyakorlati tapasztalatokról érdemes megkérdezni kint élő magyarokat is a közösségi médiában.

A fő szabály az, hogy Thaiföldre csak 72 óránál nem régebbi PCR teszt, fit to fly orvosi igazolás, előzetes regisztráció megléte esetén lehet belépni, ahol 15 éjszaka karantén és további 3 PCR teszt várja a trópusi környezetre áhítozó vendégeket. Ez alól kivétel az úgynevezett Phuket Sandbox program, ami Phuket Nemzetközi Repülőterére történő érkezés esetén működik és kedvezőbb feltételeket kínál.

Phuket és Koh Samui Sandbox program

A thaiföldi kormány megnyitotta a phuketi nemzetközi repülőteret a külföldről érkezők számára, amely az alábbi feltételek fennállása esetén kedvezőbb körülményeket biztosít, mint a fővárosi karanténhotelek. Egyaránt vonatkozik thaiföldi és külföldi állampolgárokra, amennyiben országuk szerepel a jogosultak listáján. Magyar állampolgároknak van lehetősége regisztrálni a programba, amelyet a https://coethailand.mfa.go.th/ honlapon tehetnek meg. Az aktuális lista és feltételek is ott érhetők el. Phuketről és Bangkokból pedig Koh Samuira lehet repülni és ott eltölteni az előírt két hetes időszakot

Feltételek:

  1. Thaiföldre a phuketi nemzetközi repülőtéren lép be az utas, és nem hagyhatja el Phuketet 14 napon keresztül, kizárólag külföldre. Amennyiben 14 napnál rövidebb ideig kíván Thaiföldön tartózkodni, akkor hamarabb is elhagyhatja az országot. Egyéb esetben csak 14 nap után léphet ki Phuket tartományból.
  2. Amennyiben a tartózkodás során elvégzett PCR tesztek negatívak, úgy az utazó elhagyhatja szobáját, a hotel területét is, és főszabály szerint szabadon mozoghat Phuket határain belül.
  3. Legalább 14 napja megkapta második (amennyiben van) COVID-19 elleni oltását is a kérelmező, és ezt oltási kártyájával igazolja. (Javasoljuk az oltáskor kitöltetni a letölthető magyar-angol nyelvű oltási igazolást is.) 6 éves kor alatti gyermekek esetében nem szükséges az oltás.
  4. Legalább 21 napot az indulási országban tartózkodott, és erről nyilatkozik az utazó.
  5. Utazás előtti 72 órában végzett negatív COVID-19 PCR teszt eredménye angol nyelven.
  6. Legalább 100.000 USD fedezetű, COVID-19 vírusfertőzés miatti kezelési költségekre is kiterjedő biztosítás.
  7. Érkezéstől kezdődően összesen 3 PCR tesztet végeznek el, az 1., 7. és 13. napokon. Amennyiben valamelyik pozitív, akkor az utazót kórházba szállítják és elkülönítik saját költségén (hozzáadódik a hotelfoglaláshoz és egyéb, előre kifizetett költségekhez).
  8. SHA+ jelzésű szállodában kell lefoglalni 14 napos tartózkodást az érkezés napjától számítva. A foglalás megosztható két hotel között is az első 7 nap után. 
  9. Le kell tölteni két nyomkövető alkalmazást okostelefonra, amelyek folyamatos használata kötelező, az alkalmazások elnevezése: Thai Chana, Mor Chana.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben