Vakcinaútlevél oltási útlevél nemzetközi turizmus újraindítása nem szükséges

Változás a külföldön kapott koronavírus elleni oltások ügyében

by Kassay Tamás

A kormány a szerda este megjelent rendeletével arról döntött, hogy a Covid-19 megbetegedés ellen külföldön kapott védőoltásokat be lehet jelenteni az  Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe. – vette észre a Portfolio.

A magyar állampolgárok, és a Magyarország területén 180 napon belül 90 napot meghaladóan jogszerűen tartózkodó nem magyar állampolgárok a rendelet értelmében immáron kérhetik védőoltásuk regisztrációját az EESZT-rendszerbe, ha az oltás az EU-ban, Magyarországon vagy a kétoldalú megállapodással rendelkező országok által jóváhagyott oltóanyaggal történt.

A bejegyzést bejelentés útján kérhetik az érintettek, 3 módon:

  1. személyesen bármely kormányablakban,
  2. írásban a lakcíme szerint illetékes járási hivatalban vagy
  3. elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon.

A bejelentésnek tartalmaznia kell:

  1. az érintett természetes személyazonosító adatait,
  2. az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványa számát,
  3. az oltás tényének külföldi hatóság vagy az oltást végző egészségügyi szolgáltató által kiállított magyar vagy angol nyelvű igazolását, más idegen nyelvű igazolás esetén annak hiteles magyar fordítását, azzal, hogy az igazolásnak tartalmaznia kell a Covid19-világjárvány idején a szabad mozgás megkönnyítése érdekében az interoperábilis, Covid19-oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozó igazolványok (uniós digitális Covid-igazolvány) kiállításának, ellenőrzésének és elfogadásának keretéről szóló, 2021. június 14-i (EU) 2021/953 európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: EUr.) Melléklet (1) bekezdés c)–j) pontjában meghatározottakat, valamint
  4. az érintett Társadalombiztosítási Azonosító Jelét, ha azzal rendelkezik.

A 3. pontban felsorolt adatokat az igénylők a külföldi állam által kiállított digitális Covid-igazolvánnyal is igazolhatják.

A rendelet a kihirdetést követő 5. napon, február 21-én lép hatályba.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben